# #

4 Φεβ 2015

Ανατροπή σε Ευρώπη και αγορές...

Ανατροπή σε Ευρώπη και αγορές
Το σχέδιο Τσίπρα-Βαρουφάκη κερδίζει έδαφος.  Ολική ανατροπή του κλίματος σε Ευρώπη και τις αγορές, προκάλεσαν οι τολμηρές πρωτοβουλίες και οι διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη, σε συνδυασμό με την καταλυτική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται για τεράστια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που ανάγκασε τους διεθνείς οίκους να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας τώρα μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, που θα προέλθει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Αποτέλεσμα της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, είναι η ...
θεαματική άνοδος στο γενικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές να κλειδώσουν στο λίμιτ απ και τη μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού στα ελληνικά ομόλογα.
Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα που κινήθηκε σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή των δοσιλογικών κυβερνήσεων του μνημονίου, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην Ευρώπη, έβαλε στο παιχνίδι τη μοναδική υπερδύναμη, την Αμερική και μέσα σε χρόνο ρεκόρ ανάγκασε τους Γερμανούς σε άτακτη υποχώρηση. Τώρα ο Σόιμπλε σύρεται σε διαπραγμάτευση που αρχίζει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ ακόμα και η Μέρκελ εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά διαλεκτική απέναντι στις ελληνικές θέσεις που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση.
Το σχέδιο Βαρουφάκη για ανταλλαγή του χρέους με νέου τύπου ομόλογα όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη συνέντευξή στους Financil Times, εκτιμάται από τους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ως μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση, που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης. Βεβαίως μέχρι να καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση και διπλωματικός μαραθώνιος.
Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινείται τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που είχε χθες κρίσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Τη γιγαντιαία εθνική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με μοναδική εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, οι οποίοι περίμεναν συγκρούσεις με τους εταίρους για να διασωθούν oι ίδιοι και τα κόμματά τους.
Η εθνική διαπραγμάτευση είναι σκληρή και απαιτεί στρατηγικές και τακτικές που θα κινητοποιήσουν μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις προκειμένου να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις. Μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης κατάφεραν να κερδίσουν τον πόλεμο με τις αγορές, που είναι σημαντική προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία και να εγκριθεί από τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.