# #

7 Φεβ 2015

«Ένα μίζερο παιδάκι που γκρινιάζει γιατί του έκλεψαν το παιχνίδι του».

Απολύεται και... τρελαίνεται



Την... καταστροφή του Τσίπρα περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς για να δικαιωθεί

«Ο πρόεδρος είναι γυμνός και σύντομα θα μείνει πάλι τελείως μόνος του» λέει κορυφαίος της Ν.Δ., που γνωρίζει άριστα τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα. Το καζάνι βράζει και το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει κάποιος να ανοίξει επισήμως το θέμα ηγεσίας, το οποίο όλοι συζητούν όπου βρεθούν και όπου σταθούν.

Αυτή τη στιγμή όλοι αναζητούν τον αντι-Τσίπρα και δεν τον βρίσκουν, όπως γινόταν τη δεκαετία του 1980, όταν αναζητούσαν τον αντι-Παπανδρέου. Ή αλλιώς: «Ζητείται σαραντάρης - σαραντάρα, με λάμψη, γοητεία και πολιτική δυναμική».

Ο Σαμαράς έχει «ταμπουρωθεί» στον ...
κλειστό κύκλο συνεργατών του και αναμένει την... καταστροφή του Τσίπρα για να δικαιωθεί, ενώ φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει πάρει «μυρωδιά» ότι οι «συνεταίροι» του, εγχώριοι και ξένοι, τον έχουν εγκαταλείψει.

Ακόμη και αν ο Τσίπρας συναντήσει απόλυτη άρνηση στην Ευρώπη και κάνει κωλοτούμπα, η δικαίωση που θέλει ο Σαμαράς δεν θα έλθει ποτέ και θα μοιάζει, όπως λέει κορυφαίος κοινοβουλευτικός, σαν «μίζερο παιδάκι που γκρινιάζει γιατί του έκλεψαν το παιχνίδι του».

Είναι προφανές ότι η σιωπή των κορυφαίων δεν αποτελεί στήριξη στον Σαμαρά, αλλά προετοιμασία και στάση αναμονής για την ώρα που θα αρχίσει ο αγώνας για τη διαδοχή. Οι κορυφαίοι τού έδωσαν την ολιγόμηνη προθεσμία που ζήτησε ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η χώρα να υποστεί καίριο πλήγμα στην οικονομία λόγω της πολιτικής γραμμής Τσίπρα, αλλά όλα δείχνουν ότι η βάση βράζει και όσοι ψήφισαν Ν.Δ. λόγω του τρόμου που προέβαλλε σιγά - σιγά στρέφουν το βλέμμα τους στον... ΣΥΡΙΖΑ.

Μετράει φίλους

Όπως όλα δείχνουν, ήδη είναι σε εξέλιξη διεργασίες, καθώς αυτοδιοικητικοί πιέζουν τον Πατούλη να βγει μπροστά, στο παρασκήνιο ο Δένδιας μετράει φίλους και καραμανλικούς, ο Κικίλιας επιχειρεί να βρει πατήματα στους νεότερους, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η μόνη που έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται θυμίζοντας ότι ο Τσίπρας είναι λίγους μήνες μεγαλύτερός της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τα οικογενειακά προβλήματα με την Ντόρα, αν και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, έστω και για να καταγράψει τη φιλοδοξία του.

Στην «Αγία Οικογένεια» οι διαφωνίες αφορούν την προοπτική του Κώστα Μπακογιάννη, καθώς πολλοί λένε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει ρίξει το βάρος του στον περιφερειάρχη και πως σε αυτό το πλαίσιο έστειλε τον Στέλιο Νικηφοράκη να βοηθήσει τον Δένδια στη Β’ Αθηνών, όπως και ο Καραμανλής τον Ζακυνθινό και τον Ζαγορίτη, με αντάλλαγμα το πολιτικό μέλλον του γιου της Ντόρας στις επόμενες εκλογές.

Όμως, από την πλευρά των περιφερειαρχών κινείται για αυτή την κούρσα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει συνεχείς επαφές στην Αθήνα με στελέχη και με τον Κώστα Καραμανλή. Σε λίγο διάστημα η Ν.Δ. θα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά του Μαΐου του 2012, δηλαδή στο 19%, και ο νέος αρχηγός θα έχει πολύ δύσκολο έργο για να ανασυντάξει την παράταξη και να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα, λένε στους διαδρόμους της Συγγρού έμπειρα κομματικά στελέχη που διερωτώνται γιατί δεν το βλέπουν αυτό οι κορυφαίοι, που αφήνουν τον χρόνο να κυλάει αφήνοντας τον Σαμαρά στην ηγεσία.

Ήδη έχει βγει μπροστά ασκώντας κριτική ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με συνεντεύξεις του. Κατηγορεί τον Σαμαρά για «λαϊκοδεξιές» πολιτικές και για λανθασμένο χειρισμό στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Αποδίδει μάλιστα πολιτικά κίνητρα στις προφυλακίσεις λέγοντας στον ΣΚΑΪ: «Όταν φυλακίζεις εν μια νυκτί τα στελέχη της Χ.Α. με έναν λάθος τρόπο και στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και η Χ.Α. επιβιώνει ως τρίτη πολιτική δύναμη, σημαίνει ότι οι πολιτικές αυτές απέτυχαν».

Έθεσε το θέμα ηγεσίας, ακόμη και διάσπασης της Ν.Δ., εάν ο Σαμαράς επιμείνει στην έντονη δεξιά γραμμή, όμως «αν ο κ. Σαμαράς δείξει ότι αλλάζει πολιτικές, εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα προσώπου». Ο Σπηλιωτόπουλος προειδοποίησε πως «ή η Ν.Δ. θα καταλάβει τι της έχει συμβεί και θα ανασυγκροτηθεί ως παράταξη ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση. Είναι στο χέρι της Ν.Δ. να συνειδητοποιήσει αν θέλει να αποτελεί τον κορμό της παράταξης ή η παράταξη θα ανασυγκροτηθεί χωρίς τη Ν.Δ.».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί κριτική λέγοντας ότι υπάρχει ευθύνη για την ήττα, κάνοντας λόγο όμως για συνολικές ευθύνες. Στελέχη νέα στην πολιτική, που δεν εξελέγησαν, αναζητούν πολιτική στέγη και ποιον να στηρίξουν για την ηγεσία. Όμως, εάν δεν υπάρξει σοβαρή εξέλιξη στο κόμμα, δεν αποκλείουν να αλλάξουν πολιτική στέγη πηγαίνοντας σε μια νέα παράταξη.

Θέλει να μείνει

Προς το παρόν τα δείγματα γραφής του Σαμαρά δείχνουν ότι επιχειρεί να παραμείνει στην ηγεσία συνεχίζοντας στην ίδια πολιτική γραμμή. Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς, εάν ο Σαμαράς επιμείνει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, υπάρχουν στελέχη που λένε ότι έχουν σκοπό να αντιδράσουν.

Η εμφάνιση του Σαμαρά και του κόμματος στις προγραμματικές δηλώσεις θα δώσει τον τόνο για το αν η ηγεσία της Ν.Δ. έλαβε το μήνυμα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. θα διαφανεί στις προγραμματικές, αφού ο Σαμαράς σχεδιάζει σφοδρή κριτική για την «καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι με το οποίο διαφωνούν κορυφαία στελέχη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του έχουν διαμηνύσει πως θέλουν συλλογικές αποφάσεις και πιο συναινετική αντιπολιτευτική τακτική. «Η ηγεμονία των Μουρούτηδων και των Χρύσανθων έχει τελειώσει» λένε χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο είναι εάν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης της Δεξιάς υπό τον Σαμαρά ή θα ταλαιπωρηθεί με συνεχείς αλλαγές ηγεσίας, όπως τη δεκαετία του ’90 λόγω της ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ.

Η λύση θα είναι μεταβατική, όπως όλα δείχνουν, αφού τα περί «αριστερής παρένθεσης» μάλλον είναι ανέφικτα και αποδεικνύονται σενάρια του Χρύσανθου επί χάρτου. Πάντως, το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» το ενστερνίζονται και πολλά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, γεγονός που εξηγεί τη στάση αναμονής που τηρούν. Σε 3-4 μήνες θα συγκληθεί συνέδριο του κόμματος, όπου θα ξεκαθαρίσει εάν ο Σαμαράς έχει πιθανότητες να κυριαρχήσει ή διαφορετικά θα αμφισβητηθεί και θα γίνει αλλαγή ηγεσίας με εκλογή από τη βάση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.