# #

11 Ιαν 2015

Πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι....«Το Ποτάμι είναι ένα μόρφωμα που εξυπηρετεί το σύστημα»


«Το Ποτάμι είναι ένα μόρφωμα που εξυπηρετεί το σύστημα»
Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου
Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι. 
Ο μοναδικός υποψήφιος από τη Λάρισα. Προσωπικός φίλος του Σταύρου Θεοδωράκη με χιλιόμετρα στην πλάτη, όσον αφορά τουλάχιστον τις πολιτικές μάχες, όλοι προεξοφλούσαν τη συμμετοχή του –και οι περισσότεροι την εκλογή του- με τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού στις ερχόμενες εκλογές. 
Μέχρι;
Μέχρι την στιγμή που με μια του επιστολή στο larissanet.grδηλώνει την παραίτησή του από το κόμμα Θεοδωράκη, προχωρώντας παράλληλα σε απίστευτες κατηγορίες εναντίον του μέχρι πρότινος φίλου του. Είχαν προηγηθεί κατηγορίες εναντίον του από μέλη του Ποταμιού. Ο λόγος για τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος απαντάει σήμερα στη Larissanet για όλα όσα προηγήθησαν αλλά και για όσα έπονται.
Ενώ όλοι ήταν σίγουροι για την υποψηφιότητα σας με το Ποτάμι, και πολλοί μάλιστα προεξοφλούσαν και επιτυχία, εσείς ξαφνικά(;) δώσατε στη δημοσιότητα, μέσω του larissanet.gr μια επιστολή με την οποία ανακοινώνατε την αποχώρησή σας από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και μάλιστα με βαρύτατους πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Τι ακριβώς συνέβη; Και γιατί αυτή τη χρονική στιγμή; Πολλοί λένε πως επειδή καταλάβατε ότι η υποψηφιότητά σας δεν «περπατούσε» επιλέξατε να κάνετε ζημιά λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.
Να τα πάρουμε από την αρχή. Εδώ και 6 μήνες έδωσα μια συνέντευξη σε γνωστό ηλεκτρονικό site(Σ.Σ tvxs) όπου είχα τοποθετηθεί με  σαφήνεια στη συγκεκριμένη πολιτική θέση που θα έπρεπε να πάρει το Ποτάμι και όχι σε αυτά που διέβλεπα ότι θα έκανε στη συνέχεια. Άλλωστε το ίδιο έκανε και ο Γιώργος ο Γραμματικάκης πριν 3 μήνες με συνέντευξη του στην «Αυγή». Από τότε έκανα κριτική μέσα στα όργανα του κόμματος σε πολλαπλά επίπεδα. 
Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η μη λειτουργία βασικών δομών όπως η Πανελλήνια επιτροπή. Όλα περνούσαν από τον Σταύρο και τη συντονιστική χωρίς να μαθαίνουμε τίποτα. Μαθαίναμε από τις εφημερίδες. 
Ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου αλλά και σύμφωνα με τη γνώμη όλων όσων παραιτήθηκαν μετά από μένα ( Π.Σαμαράς μέλος της Πανελλήνιας, συντονίστρια Ρεθύμνου, συντονιστής Πάτρας, Μέλη της επιτροπής διαλόγου που παραιτήθηκαν, κλπ) ήταν η λειτουργία αδιαφανών δομών που στην ουσία «φακέλωναν» όσους εξέφραζαν κριτική στον Θεοδωράκη. 
Αυτά τα άτομα λειτουργούν ακόμη ως διαδικτυακοί μεσολαβητές-«κατάσκοποι» μεταφοράς πληροφοριών , παρακολουθούσαν τις αναρτήσεις μας στο διαδίκτυο και όσοι εξέφραζαν κρίσεις στοχοποιούνταν ή περιθωριοποιούνταν. Το ίδιο συνέβαινε και σε επίπεδο Λάρισας με κάποια στελέχη του κόμματος.Καταλαβαίνετε ότι η λειτουργία αυτή δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ελευθερίας του λόγουΈτσι είχα αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν επιθυμούσα την περαιτέρω εμπλοκή μου και θα έκρινα εγώ τον χρόνο αποχώρησης από το κόμμα. 
Άλλωστε τα παραπάνω από 10 μέλη και στελέχη που παραιτήθηκαν μετά από μένα δεν νομίζω ότι σκεφτόμασταν εκδικητικά. Αλλά, κοιτάξτε φέρω την ευθύνη διότι πίστεψα στο Ποτάμι και μαζί με μένα και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Υπό αυτή την έννοια είχα χρέος να μιλήσω και δεν επρόκειτο να χαριστώ σε κανένα, όπως ποτέ δεν το έχω κάνει. Απόδειξη, ότι ποτέ δεν συζήτησα για υποψηφιότητα είναι το ότι δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο όλη αυτή την περίοδο. Δεν ήμουν ούτε σε επιτροπές διαλόγου, ούτε τίποτα.
Όλα αυτά που μόλις μου καταγγέλλετε τα καταλάβατε τώρα; Λίγο πριν τις κάλπες; Πιο ήταν το καθοριστικό σημείο που σας οδήγησε στην έξοδο;
Το καθοριστικό ήταν οι οδηγίες της οργάνωσης που εστάλησαν τον Νοέμβριο και οι οποίες είδαν το φώς της δημοσιότητας πριν μια εβδομάδα. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια οργάνωση τελείως αντιδημοκρατική με οδηγίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. 
Είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή μας να στήνεις κόμμα με πυρήνες σε κάθε πόλη, όπου ο αρχηγός τους ( πυρηνάρχης κατά τις οδηγίες) θα μαζεύει τα μέλη να πηγαίνουν βόλτα στο Αλκαζάρ, χωρίς να μιλάνε πολιτικά, με σκοπό να τους πουλάει κουπόνια, και αν κάποιο μέλος ενδιαφέρεται για πολιτική συζήτηση, να απομονώνεται. 
Αυτό δεν γινόταν ούτε στη Σοβιετική Ένωση  το 1950. Διαχώρισα τη θέση μου γιατί όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ποτάμι που φτιάξαμε τον Φεβρουάριο. Για δείτε πόσοι από τους πρώτους 30 που πρωτοβγήκαμε τον Μάρτιο, υπάρχουν σήμερα. Που είναι η Βάσω Κιντή, οΚώστας Αργυρός, ο Πατέστος που διεγράφη με  SMS, ο Χάρης ο Μαθιόπουλος και τόσοι άλλοι. Που είναι η Μαρία η Καρχιλάκη. Έμεινε 10 μέρες και έφυγε τρέχοντας.
Κάνατε μια πολιτική πρόβλεψη η οποία συζητήθηκε αρκετά. Είπατε λίγο πολύ πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει στο κόμμα του βουλευτές άφωνους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει με το σύστημα. Για πιο ακριβώς «σύστημα» μιλάτε;
Κοιτάξτε τι γίνεται πλέον σήμερα. Χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση του ανώτατου οργάνουσυγκεντρώνει  χώρους και άτομα από την ακραία νεοφιλελεύθερη Ξαφά της Δράσης μέχρι κάποιους Οικολόγους. 
Μα είμαστε σοβαροί; Πως να φτιάξουν πολιτικό πλάνο μαζί η Ξαφά (εκπρόσωπος του ΔΝΤ), ο Τατσόπουλος, ο Γραμματικάκης, ο Λυκούδης και ο Βαλλιανάτος; 
Μιλάμε για Οργουελικό σενάριο. Όταν δίνεις εκλογική στέγη σε εκλογικά ανύπαρκτους όπως οι μεταρρυθμιστές του κ. Λυκούδη, ή σε ότι απέμεινε από τη Δράση που ζήτημα είναι αν υπάρχει εκλογικά, τι δεν καταλαβαίνετε; 
Όταν ανασταίνεις ένα νεκρό αυτός θα είναι πάντα υποτακτικός. Δείτε πώς στήνονται τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Άρα θεωρώ και μέχρι τώρα επιβεβαιώνομαι ότι ο κύριος Θεοδωράκης είχε εξαρχής αυτό το σκοπό , δηλαδή να δημιουργήσει ένα μόρφωμα που για χάρη της κυβερνησιμότητας μπορεί να κάνει τα πάντα. 
Όταν αποκαλεί τον Σαμαρά ακροδεξιό στις 30 Δεκεμβρίου, και στις 31 λέει οτι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει με όποιον βγει πρώτος, καταλαβαίνετε ότι μόνος σκοπός είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, και αυτό δεν μπορούν να το δεχθούν άνθρωποι όπως εγώ. Το σύστημα που μιλάω είναι όλο αυτό το οποίο είναι υπεύθυνο για ότι έχει συμβεί και έχει διαλύσει τη χώρα μέχρι τώρα. Αυτό που θέλει μια χώρα έτσι όπως έχει γίνει.
Αυτή είναι μια «κατηγορία» η οποία ακολουθεί τον Θεοδωράκη από την αρχή της προσπάθειάς του. Μήπως είναι υπερβολικά όσα λέγονται και μάλιστα χωρίς καμία απόδειξη;
Νομίζω πως με την απάντηση που μόλις σας έδωσα εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τα όσα υποστηρίζω.
Ποια η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25 Ιανουαρίου;
Θα υπάρχει μεγάλη πόλωση. Η Ελλάδα, το 2010, ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική θέση – αφού η ανεργία ήταν ακόμη περιορισμένη, το ΑΕΠ ικανοποιητικό, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων δεν είχε εξαντληθεί, η αξία των ακινήτων ήταν υπερδιπλάσια από τη σημερινή, το ιδιωτικό χρέος από τα μικρότερα στην Ευρώπη, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, το κοινωνικό κράτος λειτουργούσε, οι επιχειρήσεις δεν είχαν ακόμη χρεοκοπήσει, οι τράπεζες ήταν από τις υγιέστερες διεθνώς κοκ.
Η χώρα ήταν λοιπόν σε θέση να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, εάν τα επιτόκια ήταν σε λογικά επίπεδα, ακόμη και αν υποθέσουμε πως η απότομη αύξηση του, σε σχέση με το 2008 και το 2009 (λόγω της πτώσης του ΑΕΠ, καθώς επίσης της σκόπιμης διόγκωσης των ελλειμμάτων), ήταν φυσιολογική – δεν εξυπηρετούσε δηλαδή σκοπιμότητες. 
Εν τούτοις, η Ελλάδα ήταν η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που οδηγήθηκε στο ΔΝΤ, για να διευκολυνθεί η είσοδος του στην Ευρωζώνη – ενώ η πολιτική που της επιβλήθηκε, επιδείνωσε κατά πολύ την οικονομία της. Εκτός αυτού, υποχρεώθηκε να υπογράψει στα τέλη του 2011 το εγκληματικό PSI το οποίο, μεταξύ πολλών άλλων δυσκολιών που της προκάλεσε, την εγκλώβισε στο ευρώ – αφού δεν επέτρεπε πλέον τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε τυχόν εθνικό νόμισμα (έως τότε ήταν εφικτό, με μία απλή απόφαση της Βουλής).
 Θέλω να συμμετάσχω στην ανάδειξη αυτών των πολιτικών και στην καταδίκη τους. Τα κόμματα με αμφισημίες τύπου Ποτάμι ( όπως εκφράζονται σήμερα) θα στριμωχθούν πολύ.
Θα ήθελα, τέλος, και την πρόβλεψή σας για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, δεδομένου, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, πως διατηρείται μια σχέση με το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού.
Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα πάει. Πάντως έχει μεγάλη δεξαμενή ο χώρος των Παπανδρεϊκών. Θεωρώ πιθανόν να αφήσει εκτός βουλής ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Επειδή έχει ξαναγραφεί οτι διατηρώ μια σχέση με το περιβάλλον Παπανδρέου, εγώ βρισκόμουν στην Αμερική τέλη δεκαετίας ’80,όπου γνώρισα τον αδερφό του Ανδρέα με τον οποίο έχω μια φιλία καθώς και με τη μητέρα του, αλλά όπως έχω με χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή είναι η σχέση. Αλλοίμονο να κάναμε σχέσεις με ανθρώπους που συμφωνούμε πολιτικά. Αν ήθελα να το εκμεταλλευτώ θα το είχα εκμεταλλευτεί όταν ο Παπανδρέου ήταν πανίσχυρος. Δεν είμαι όμως τέτοιος τύπος γι αυτό και δεν το έκανα.
ENTYΠΗ LARISSANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.