# #

14 Ιαν 2015

Η «προεκλογική» επίσκεψη Ραχόι στον Σαμαρά και τα ένοχα «μυστικά» βιβλία


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μπαίνει και αυτός στην προεκλογική μάχη και σήμερα το πρωι συναντήθηκε  με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να στηρίξει τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Στον αντίποδα του μετώπου Συριζα-Podemos, ο Αντώνης Σαμαράς φτιάχνει το δικό του μέτωπο του Νότου. 
Μόνο που ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος είναι μια σκανδαλώδης πολιτική περίπτωση.
Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας El Pais, υπάρχουν «μυστικά βιβλία» του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταγράφονταν για περίπου 20 χρόνια παράνομες ...
«δωρεές» επιχειρήσεων προς τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Πρόκειται για έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες και τη διαφθορά να «αγγίζουν» υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, σε ένα «πάρτι» δίχως τέλος!
Μπορεί επισήμως η συνάντηση Ραχόι – Σαμαρά να διεξαχθεί στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ουσιαστικά ο στόχος της επίσκεψης του Μαριάνο Ραχόι είναι η παροχή στήριξης στον πρόεδρο της ΝΔ, εν όψει των εκλογών.

Το ραντεβού κλείστηκε την Κυριακή στο Παρίσι, στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους κατά τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης κατά της τρομοκρατίας. Ο Ραχόι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την χώρα μας ούτε όμως και ο Σαμαράς την Ισπανία. Περίεργο που γίνεται τώρα ενόψει εκλογών; Καθόλου!

Σύμφωνα πάντα με την El Pais «ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε βοήθεια από τον Ισπανό», ενώ η εφημερίδα συνδέει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή της Ισπανία όπου καταγράφεται μεγάλη άνοδος των Podemos, και για τον λόγο αυτό ο Ραχόι ρισκάρει για να βοηθήσει το Σαμαρά!
Αποκαλύψεις για τα «μυστικά βιβλία»
Πριν από έναν χρόνο, η El Pais είχε αποκαλύψει τα «μυστικά βιβλία» του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στα οποία, όπως υποστηρίζει, καταγράφονταν για περίπου 20 χρόνια παράνομες «δωρεές» επιχειρήσεων προς τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες και τη διαφθορά να «αγγίζουν», υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον ίδιο τον Μαριάνο Ραχόι.
Τα έγγραφα προέρχονται από το αρχείο του πρώην αρχιταμία του Λαϊκού Κόμματος, τουΛουίς Μπάρθενας. Αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός δαιδαλώδους παράνομου μηχανισμού, μέσω του οποίου διοχετεύονταν «χορηγίες» από εταιρείες, ως επί το πλείστον κατασκευαστικές, τόσο στο κόμμα όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Τα προφανή πολιτικά ανταλλάγματα, τονίζει η El Pais, πρέπει να διερευνηθούν από την ισπανική Δικαιοσύνη.
Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν σχέση με την δημόσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά μόνο με τις ιδιωτικές δωρεές γνωστών επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους και αφορούν στην περίοδο μεταξύ 1990 και 2008, με εξαίρεση τέσσερα έτη ( 1993, 1994, 1995 και 1996 ) και περιλαμβάνουν ημερομηνίες, συγκεκριμένα ονόματα καταθετών και ακριβή ποσά.
Ο Ραχόι εμφανίζεται στις εγγραφές το 1997 με εξαμηνιαίες πληρωμές που εκτείνονται μέχρι και το 2008 (κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που ο στενότατος συνεργάτης του, ο Μπάρθενας, διορίστηκε ταμίας του κόμματος) κι αντιστοιχούν σε 2.100.000 πεσέτες, οι οποίες από το 2002 γίνονται το ισοδύναμό τους σε ευρώ (δηλαδή 12.600 ευρώ ανά εξάμηνο ή 6.300 ευρώ ανά τρίμηνο), χωρίς ποτέ να μεταβάλλεται το ετήσιο ποσό των 25.200 ευρώ.
Ο Ραχόι πληρωνόταν επί 11 συναπτά έτη με το ποσό αυτό, που προερχόταν εξολοκλήρου από χορηγίες.  Επίσης, κάποιες πληρωμές των πρώτων μηνών του 1990 και δύο μηνών του 1997 φέρουν τα αρχικά «J.M.» (δηλαδή «Χ.Μ.»), που η εφημερίδα θεωρεί πως είναι σαφής αναφορά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.  
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν προβεί σε «γενναίες» χορηγίες όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Αλφόνσο Γκαρθία Ποζουέλο, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείαςConstructora Hispánica, το μέλος του Λαϊκού Κόμματος με καταγωγή από τη Βαλένθια,Χουάν Κοτίνο καθώς και ο Πάμπλο Κρέσπο, το «δεξί χέρι» του ισπανού επιχειρηματίαΦρανσίσκο Κορέα, κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο Gürtel.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας εμπλέκονται επίσης ονόματα διευθυντών και προέδρων κατασκευαστικών εταιρειών. Σύμφωνα με τα κρυφά λογιστικά βιβλία του Μπάρθενας, ένα μέρος των «ευγενικών χορηγιών» έμπαιναν σε έναν λογαριασμό που είχε ανοιχτεί, ειδικά γι' αυτό το σκοπό, στην ισπανική τράπεζα Banco de Vitoria. Οι εμφανιζόμενοι ως κρυφοί χορηγοί της ισπανικής Δεξιάς επί δεκαετίες, αρνούνται ότι έχουν πραγματοποιήσει ποτέ δωρεές προς το Λαϊκό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.