Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων πέψης, για το κυκλοφορικό σύστημα, για τα αναπνευστικά προβλήματα και πάνω από όλα φυσικά, καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
Το μέλι είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό και αντιβιοτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πολύ σοβαρών τραυμάτων.
Η κολλώδης ουσία του περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα μικρόβια και επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς και την πρωτεΐνη ντεφενσίνη-1, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
πρόπολη είναι μια κίτρινη κηρώδης ρητίνη, που προκύπτει από τους φλοιούς φυτών και χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρόπολη έχει αντισηπτική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όταν την απομακρύνουμε από την κυψέλη, μπορούμε να την καθαρίσουμε. Μέσα από αυτόν τον καθαρισμό, μπορούμε να πάρουμε ένα αλκοολικό απόσταγμα που είναι πολύ χρήσιμο. Είναι πολύ παχύρρευστο. Περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λειτουργεί καταλυτικά όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα.
Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα άσθματος, βάζετε πέντε σταγόνες προπόλης στο πρωινό του, το ανακατεύετε και το πρόβλημα λύνεται άμεσα» υποστηρίζει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.
Ένα άλλο προϊόν των μελισσών που έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ο βασιλικός πολτός. Η κρεμώδης αυτή ουσία παράγεται από τις μέλισσες, ως τροφή για τη βασίλισσα.
Για να αναγκάσεις τις μέλισσες να παράγουν περισσότερο βασιλικό πολτό, το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να απομακρύνεις τη βασίλισσα από την κυψέλη. Οι προνύμφες της τοποθετούνται τότε, σε ειδικά σημεία. Οι εργάτριες μέλισσες αυξάνουν την παραγωγή βασιλικού πολτού, ώστε οι προνύμφες να τραφούν και η κυψέλη να αποκτήσει νέα βασίλισσα.
Ο βασιλικός πολτός έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
«Εάν ήμουν ηλικιωμένος και φοβόμουν το Αλτσχάιμερ, γιατί κάποιος στην οικογένειά μου έχει Αλτσχάιμερ, ή δεν θυμάμαι πάντα που έχω τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τότε θα έτρωγα βασιλικό πολτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα» αναφέρει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.
Ένα άλλο χρήσιμο προϊόν είναι το κεντρί της μέλισσας. Αλλά πώς συλλέγεις το κεντρί μας μέλισσας και σε τι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
Για να κάνεις μια μέλισσα να σε τσιμπήσει, πρέπει να την απειλήσεις. Ο Μπόρις, ένας μελισσοκόμος από το Βουκουρέστι, χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να αποσπάσει το κεντρί των μελισσών:
«Αυτή είναι η συσκευή που συλλέγει το κεντρί της μέλισσας. Αποτελείται από ένα ηλεκτρικό δίκτυο. Μπορούμε να αποσπάσουμε το κεντρί της μέλισσας, χωρίς αυτή να πεθάνει».
Όταν το κεντρί συγκεντρωθεί, η επεξεργασία γίνεται στο εργαστήριο, από όπου προκύπτει μια ποικιλία προϊόντων. Το κεντρί της μέλισσας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρέμα.
Παρόλο που η μελισσοθεραπεία δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει, πολλοί είναι οι φανατικοί χρήστες της. Ανάμεσά τους, και η πρώην γαλλίδα πρωταθλήτρια του δίσκου, Μαρίζ.
Οι γιατροί έχουν διαγνώσει ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση, μια αυτοάνοση ασθένεια. Η πρωταθλήτρια αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθούσε τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα και στεροειδή:
«Αποφάσισα να στραφώ στην μελισσοθεραπεία, γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια μελισσοκόμων. Μερικοί χωρικοί με ρευματισμούς έρχονταν στον πατέρα μου, για να ανακουφίσουν τους πόνους που αντιμετώπιζαν.
Και ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε τις μέλισσες,βάζοντάς τις να τσιμπούν στο σημείο που πόναγε περισσότερο».
Γι’ αυτό το λόγο, η Μαρίζ εγκατέστησε μια κυψέλη στο σπίτι της και ακολουθεί μια θεραπεία που βασίζεται σε ένα είδος βελονισμού με κεντρί από μέλισσες. Τα συμπτώματα της ασθένειάς της έχουν υποχωρήσει θεαματικά, αφού ξεκίνησε αυτή τη θεραπεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μερικά συστατικά του κεντριού μειώνουν την φλεγμονή και τον πόνο. Ο συνδυασμός όλων των συστατικών βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει φυσικές επουλωτικές ουσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.