# #

15 Απρ 2013

Πάρτι στο Λονδίνο για το θάνατο της Θάτσερ...Βίντεο

Πάρτι στο Λονδίνο για το θάνατο της Θάτσερ

Ένα ακόμα «πάρτι» στήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ με τη συμμετοχή φοιτητών, αντικαπιταλιστών, ακτιβιστών και πρώην ανθρακωρύχων. Η «Σιδηρά Κυρία» και η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της συνεχίζει να διχάζει τη Βρετανία ακόμα και μετά το θάνατό της.

Η πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης το 1990 μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Η γυναίκα που έθεσε σε εφαρμογή τις θεωρίες της Σχολής του Σικάγο και έδωσε το όνομά της στον νεοφιλελευθερισμό που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 βρίσκεται στο επίκεντρο από την ημέρα του θανάτου της, καθώς πλήθος κόσμου ξέσπασε σε πανηγύρια.

Τέσσερις ημέρες πριν από την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ (στις 17 Απριλίου) εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν το Σάββατο το βράδυ σε μια συγκέντρωση-πάρτι για να γιορτάσουν το θάνατό της.

«Η Μάγκι είναι νεκρή» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι ενώ δεν έλειψαν και κάποιες αψιμαχίες με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε...
εννέα συλλήψεις. Άνθρωποι όλων των ηλικιών χόρευαν υπό βροχή και τους ήχους σφυρίχτρας και κόρνας, χτυπώντας τύμπανα.



Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε τους διαδηλωτές να αποφύγουν τις υπερβολές. «Ζούμε σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC. «Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν», σημείωσε, «είναι να χρησιμοποιήσουν το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, για να ξεκινήσουν μια εξέγερση».

Παρόντες στην πλατεία Τραφάλγκαρ, άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντάγκλας, πρώην ανθρακωρύχος και μέλος της Εθνικής Ένωσης Εργατών των Ορυχείων του Γιορκσάιρ, που δήλωσε «πολύ χαρούμενος» στο άκουσμα του θανάτου της Θάτσερ, μιας «φρικτής γυναίκας». «Είμαστε απόλυτα εξοργισμένοι που προβάλλονται στην τηλεόραση εικόνες ότι το σύνολο της χώρας είναι σε πένθος», τόνισε.

«Κατέστρεψε τις κοινότητες μας, τα χωριά μας και επιχείρησε να διαλύσει και την αξιοπρέπειά μας» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόπερ γενικός γραμματέας του Συνδέσμου των Ανθρακωρύχων στην εφημερίδα Guardian.

O Tony Smith ένας πρώην ανθρακωρύχος δήλωσε πως οι όποιες επιφυλάξεις για τους εορτασμούς στο θάνατο ενός ανθρώπου παρακάμπτονται όταν κάποιος αναλογιστεί τη ζημιά που είχε προκαλέσει αυτός. «Το συναίσθημα είναι τόσο βαθύ που αντικαθιστά τις όποιες επιφυλάξεις. Έχουμε ζήσει κάτω από τη σκιά της Θάτσερ για πολλά χρόνια. Κατέστρεψε οικογένειες», σημείωσε.

Η σκωτζέζα καλλιτέχνης Σίγκριντ Χόλμγουντ, εμφανίστηκε στη συγκέντρωση κρατώντας ομπρέλα με την επιγραφή «Ding Dong» που παρέπεμπε στο τραγούδι «Ding dong η μάγισσα είναι νεκρή» από τον Μάγο του Οζ, το οποίο μετατράπηκε σε τραγούδι συσπείρωσης των αντιπάλων της Θάτσερ.

«Ήρθα σήμερα, δεν θα έλεγα για να γιορτάσω, αλλά για να διαμαρτυρηθώ για τα εκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα που δαπανώνται για την κηδεία, όταν υπάρχουν περικοπές που επηρεάζουν ασθενείς ή άτομα με ειδικές ανάγκες», σχολίασε. Σημειώνεται πως το «Ding Dong! The Witch Is Dead» που ακούγεται στην ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ» επανήλθε στις πρώτες θέσεις των βρετανικών charts μετά το θάνατο της Θάτσερ.



Της σαρωτικής επιτυχίας του τραγουδιού προηγήθηκε η μαζική του προώθηση μέσω των social media από τους πολέμιους της «Σιδηράς Κυρίας», οι οποίοι αποφάσισαν να «γιορτάσουν» με αυτόν τον τρόπο τον θάνατο της Θάτσερ. Οι εμπνευστές της εκστρατείας δημιούργησαν μια ομάδα στο Facebook, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να κατεβάσουν το τραγούδι με σκοπό να φτάσει στην πρώτη θέση. Η ομάδα αριθμεί ήδη περισσότερα από 5.000 μέλη, τα οποία αυξάνονται συνεχώς. 

Στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού θα παραβρεθούν η βασίλισσα Ελισάβετ και σχεδόν 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και εκεί θα βρίσκονται οι εν ζωή πρωθυπουργοί της Βρετανίας όπως, ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζον Μέιτζορ που είχε διαδεχτεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα να αναγνώσει τμήμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, μία από τις τελευταίες επιθυμίες της Θάτσερ. Θα είναι ο στίχος 14.1: «Αφήστε την καρδιά σας δεν είναι ταραγμένη, έχει πίστη στο Θεό».


πηγή
RAMNOUSIA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.