# #

24 Μαρ 2013

Αυτή την ώρα τρώνε την Κύπρο στις Βρυξέλλες

 Κομισιόν-κύπρος

Άρχισε ήδη στις Βρυξέλλες η εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση-γεύμα του προέδρου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ηγεσία και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο τραπέζι οι κ.κ.Μπαρόζο,Βαν Ρομπέϊ, Μάριο Ντράγκι και Κριστιν Λαγκάρντ θα βάλουν τα “δύσκολα” στον Κύπριο Πρόεδρο.

Οι ευρωπαίοι ζητούν (και θα επιβάλλουν κατα τα φαινόμενα) απο τον κ.Αναστασιάδη να καταργήσει στην ουσία πλήρως και χωρίς όρους το σημερινό κυπριακό κυβερνητικό μοντέλο,δηλαδή το τραπεζοκεντρικό σύστημα που στηρίζεται στην διευκόλυνση καταθέσεων κανονικού αλλά και μαύρου χρήματος στις κυπριακές Τράπεζες. 

Στη συνάντηση δεν αφήνουν περιθώρια ...
αποτυχίας γιατί οι αγορές πρέπει να έχουν λύση μέχρι αύριο το πρωί.

Επομένως οι ηγέτες θα ζητήσουν το “ναι” του κ.Αναστασιάδη,ώστε στις 7 το βράδυ που θα αρχίσει η συνεδρίαση του “Γιουρογκρουπ” να δοθεί συμφωνία των ηγετών ώστε να την επεξεργαστούν τεχνικά οι Υπουργοί. 

Η συνεδρίαση γίνεται κάτω απο τη σημερινή δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικων οτι “δεν εκβιάζομαι εγώ” και αυτό ερμηνεύεται ως εξασφάλιση απο τη Γερμανία του “ναι” της Ρωσίας στη πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας στην κυπριακή κρίση. 

Η Ρωσία,σύμφωνα με αναλυτές στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες δεν ζήτησε τίποτα απο την Κύπρο και δεν πρόσεφερε τίποτα κατά την επίσκεψη εκεί του Υπουργού Οικονομικών Μιχ.Σαρρή.Και αυτό συνέβη διότι είχε ζητήσει ανεπίσημα να έχει συνομιλία κορυφής με τον Ν.Αναστασιάδη στον οποίο θα πρότεινε να αποφασίσει αν η Κυπρος θα επιστρέψει στη λίρα(σχέδιο επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ και η Αρχιεπισκοπή) και να συμμετέχει στην ευρασιατική ενωση η αν θα συνεργαστεί πλήρως με την ευρωζώνη,οπότε η Ρωσια δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο στην Κύπρο. 

Αυτό ουσιαστικά είναι και το σημερινό “μενού” στο γεύμα των Βρυξελλών. Η Ρωσία έχει στενή σχέση με τη Γερμανία και πάντως σε καμία περίπτωση δεν συζητάει την διάλυση του ευρώ για να διατηρήσει το σημερινό στάτους στην Κύπρο.Μια μικρή αύξηση της τιμής στο φυσικο άεριο που δίνει στη Γερμανία καλύπτει το “κούρεμα” των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο. Ενδεικτικό της διατήρησης ήρεμίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι ότι το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει την ίδια και σκληρότερη θέση για την Κύπρο.

Ο πρώην ηγέτης του και πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που προμηθεύει τη Γερμανία φυσικό άεριο,συμφωνία τεράστιας σημασίας για τις δύο χώρες. Η Ρωσία στο “σκάκι” της αναδιανομής που παίζεται στην υφήλιο έχει επιλογές απο θέση ισχύος και η Κύπρος είναι μηδαμινό μέγεθος οικονομικά και έχει κάποια σημασία γεωστρατηγικά και μόνο αν δεν προχωρήσει στενότερες συνεργασίες που θα την καταστήσουν συν-αφεντικό του πλανήτη. 

Μια προοπτική της είναι η ευρασία και στενή συνεργασία με την Κίνα,κάτι που τρέμει η Ευρώπη και η Αμερική.Η Γερμανία καλλιεργεί σχέσεις με τη Ρωσία με προοπτική μελλοντικά να συνεργαστούν στενά σε μια Ευρωπαική Ένωση που θα περιλαμβάνει κατά κάποια μορφή και τη Ρωσία ως καπέλο στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν συνεργασία με τη Ρωσία ως αντίβαρο σε ενισχυμένη Ευρωπη και ενισχυμένη Ρωσοκινεζική συνεργασία. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Κύπρου έχει μόνο δυο επιλογές.Είτε να συμφωνήσει σε όλα(σχεδόν βέβαιο) με την Ευρωπαϊκή ηγεσία,είτε να προσπαθήσει να μείνει έξω από το ευρώ με τη λίρα(δύσκολο έως απίθανο) και με προσπάθεια να έχει ένα μέλλον,όπως περίπου στο παρελθόν στο οποίο όμως δεν υπήρχαν αναδιατάξεις με φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.