# #

29 Μαρ 2013

ΔΙΑΣΩΣΗ "ΜΑΪΜΟΥ" IIF: "Η Κύπρος θα φύγει από το ευρώ - Μόνη διέξοδος σωτηρίας η επιστροφή στη λίρα"


Δεδομένη θεωρεί το IIF την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, καθότι μετά την καταστροφή του τραπεζικού της συστήματος οφειλόμενη στην "διάσωσή" της, η Κύπρος ουσιαστικά δεν θα έχει άλλη πηγή εσόδων πέραν του τουρισμού. Ο τουρισμός όμως όπως γνωρίζουμε ανθεί σε οικονομίες που διαχειρίζονται εθνικά νομίσματα.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι...
υπάρχει μια "πραγματική πιθανότητα" να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.
"Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν "πολύ πιο εύκολο" για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
"Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη", επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική "ύφεση" που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.
"Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση", η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, "απαραιτήτως" επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.
Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες", ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ.
"Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες", πρόσθεσε.
Το IIF έχει έδρα την Ουάσινγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άνω των 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που μας λέει το IΙF είναι ότι το ευρώ ήταν χρήσιμο για την Κύπρο όσο αυτή αποτελούσε έναν τραπεζικό παράδεισο. Από την στιγμή που οι Γερμανοί της στέρησαν την βάση της οικονομίας της δεν έχει πλέον κανένα λόγο να παραμείνει στο ευρώ. Το "σκληρό" νόμισμα έχει χρησιμότητα σε διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων όπως οι τράπεζες, όχι σε φιλόδοξους εξαγωγείς αγροτικών προιόντων, ούτε σε χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν τουριστικούς προορισμούς.
Η Κύπρος θα πρέπει εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει νέους τομείς στην οικονομία της που θα της αποφέρουν έσοδα, όμως καθότι αυτοί σίγουρα δεν θα είναι "υψηλής" τεχνολογίας, το ευρώ καθίσταται πολυτέλεια δυσβάσταχτη.  Στα προιόντα χαμηλής τεχνολογίας πουλάει ο πιο "φθηνός", και σίγουρα αυτός δεν θα είναι κάποιος που συναλάσεται με το ευρώ.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.