# #

8 Ιαν 2013

Η Κούβα έχει το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αμερική


Για πέντε συναπτά έτη η Κούβα καταγράφει ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας κάτω του 5%, και συγκεκριμένα 4.6%, ανά 1000 γεννήσεις,

Το νησί έχει το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αμερική, το οποίο είναι επίτευγμα του κουβανικού συστήματος υγείας.

Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της δημόσιας υγείας βασίζεται κατά κύριο λόγο στην... πολιτική απόφαση της κουβανικής επαναστατική κυβέρνηση, η οποία έχει επιφέρει ένα εθνικό σύστημα υγείας προσιτό και δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας είναι ένας δημογραφικός δείκτης των θανάτων των παιδιών κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, το πιο κρίσιμο για την επιβίωση ενός ανθρώπου.

Η επαρχία Sancti Spiritus είναι η περιοχή με τη χαμηλότερη συχνότητα βρεφικών θανάτων με ποσοστό 2.8% το 2012 και ακολουθούν η Artemisa με 3.8%, το Holguin και το Cienfuegos με 3.9% και η επαρχία Granma με 4.1%.

Τονίζεται πως η Κούβα έχει, επίσης, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας από γενετικές ανωμαλίες, ποσοστό που ανέρχεται στο 25.6%, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 40%.

Ένα ακόμα ενθαρρυντικό νέο είναι ότι το 2012 στη Κούβα καταγράφηκε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στην ιστορία της, το οποίο ήταν 21.5% ανά 100.000 γέννες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 15 θανάτους το 2011.


cubadebate, granma, prensa latina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.