# #

9 Ιαν 2013

"Μεγάλη Αλβανία": Πόσο κοντά είναι και ποιοι την επιδιώκουν



"Βαλκανική Κάθετος" η άλλη όψη της "Μεγάλης Αλβανίας"
Πόσο κοντά είναι και ποιοι την επιδιώκουν...

Η ατμόσφαιρα ευφορίας για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και οι δηλώσεις του π/θ Μπερίσα περί «αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο και από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας. 
Δικαιολογημένα οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την αστραπιαία αντίδραση της Αθήνας και την ακύρωση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στα Τίρανα, καθώς τέτοιου είδους αναφορές δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ακύρωσε την επίσκεψη του στα Τίρανα, μετά από τα επεισόδια που συνόδευσαν την επίσκεψη του π/θ Γκρουέβσκι, ενώ τη χώρα στην εκδήλωση για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας στα Τίρανα εκπροσώπησαν στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος DUI, ο υπουργός Άμυνας, Φατμίρ Μπεσίμι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ΕΕ, Τεούτα Αρίφι.

Η Σερβία ...εκπροσωπήθηκε με χαμηλότερου επιπέδου αντιπροσωπεία, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Ζόραν Βούιτς και τον πρέσβη της Σερβίας στα Τίρανα, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής παρέστησαν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, οι π/θ Ουγγαρίας, Κροατίας και Σλοβενίας, καθώς και αξιωματούχοι της Ιταλίας και του Κοσσόβου.

Παρά το γεγονός ότι τα Τίρανα αρνήθηκαν εκ των υστέρων ότι ο π/θ τους με οποιονδήποτε τρόπο εξέφρασε εδαφικές βλέψεις έναντι των γειτόνων τους στο νότο, στο βορρά και στην ανατολή, η ιδέα περί δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας είναι πολύ επίκαιρη.

Ο ιστορικός και ακαδημαϊκός, Βασίλιε Κρέστιτς θεωρεί ότι το εγχείρημα αυτό «είναι τόσο ρεαλιστικό όσο μεγάλη είναι η στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, χωρίς την οποία η ιδέα αυτή θα ήταν απλά μια επιθυμία», υπογραμμίζοντας ότι «τη διεθνή στήριξη αντικατοπτρίζει η πρόσφατη απόφαση του ICTY για τον Ραμούς Χαραντινάι», καθώς και ότι η προώθηση της ιδέας Μεγάλης Αλβανίας «ανάβει την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων».

Ο πρώην υφυπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, Ντούσαν Προρόκοβιτς, εκτιμά ότι το σχέδιο της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ ουδέποτε ήταν πιο «ζωντανό και βέβαιο», καθώς στην πράξη δημιουργείται ένα ενιαίο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό σύστημα, όπως καταδεικνύει το παράδειγμα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου Πρίστινα-Τίρανα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. «Το εάν αυτό το σύστημα θα είναι και πολιτικό και αν θα δημιουργηθεί η Μεγάλη Αλβανία εξαρτάται από παράγοντες έξωθεν», υπογραμμίζοντας ότι «τα ευρωατλαντικά κέντρα εξουσίας θεωρούν ότι θα μπορέσουν να έχουν υπό έλεγχο αυτή τη διαδικασία, κάτι για το οποίο όμως, αμφιβάλλω, δεδομένου ότι η πραγματική τους δύναμη μειώνεται».

Ο κ. Προρόκοβιτς εκτιμά επίσης ότι για τις ΗΠΑ η εναλλακτική της Μεγάλης Αλβανίας είναι η δημιουργία ‘Βαλκανικής καθέτου’ με την ενσωμάτωση Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Κοσσόβου, η οποία θα τύγχανε επίσης της στήριξης της Τουρκίας, δεδομένου ότι θα εξασφάλιζε την ισχυρή τουρκική επιστροφή στη Βαλκανική.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια ‘ανασυσκευασμένη’ αλβανική ιδέα, με τρόπο με τον οποίο ‘ανασυσκευάστηκε’ η σερβική ιδέα το 1919, όταν, προκειμένου να αποφευχθεί δημιουργία μεγάλου σερβικού κράτους, ιδρύθηκε η Γιουγκοσλαβία.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής για την Ευρασία, Alexandre Latsa, Γάλλος που ζει και εργάζεται ως σύμβουλος στη Μόσχα, σε ένα άρθρο του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα υποστηρίζει ότι η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» είναι ένα σχέδιο των ΗΠΑ για να βλάψει τα συμφέροντα της Σερβίας και της Ρωσίας, καθώς και του Ορθόδοξου κόσμου γενικότερα.

Ο Latsa υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την στιγμή αδυναμίας της Ρωσίας για να επιτεθούν στην Σερβία ενώ τονίζει πως τώρα αυτές οι δύο χώρες έρχονται και πάλι πιο κοντά.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο του τονίζει πως η δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», θα βάλει φωτιά στα Βαλκάνια, φωτιά η οποία θα φέρει αποδυνάμωση της Ευρώπης και θα αποσταθεροποιήσει χώρες με ορθόδοξο πληθυσμό όπως τα Σκόπια, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

«Η Σταυροφορία κατά του κομμουνιστικού κόσμου μετατράπηκε σε μια σταυροφορία ενάντια στον ορθόδοξο κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του.

Στο ίδιο μήκος κύματος μπορούμε να θεωρήσουμε τα σχέδια για κοινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Κόσσοβου με την Αλβανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, από τα χείλη του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν και τα αλβανικά Μέσα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες με την κυβέρνηση του Κοσσόβου για να οργανώσουν ένα κοινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ονόμασε «πανεθνική λίγκα».

Ο Σαλί Μπερίσα μίλησε και για «ενιαίο χώρο ραδιοκυμάτων», με στόχο τα ΜΜΕ στο Κόσσοβο να μεταδίδουν σήμα και στην Αλβανία...«Ας αρχίσουμε με το ποδόσφαιρο. Κάθισε μαζί με τον Κοσοβάρο ομόλογo σου και φτιάξτε το πρόγραμμα. Φίλαθλοι της Μιτρόβιτσα είδαν το φιλικό της ομάδας τους με τη Φλαμουτάρι και αυτό μπορεί να γίνει και με επίσημο τρόπο. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε όλες οι ομάδες μας να παίξουν σ’ ένα εθνικό πρωτάθλημα. Έτσι θα μπορέσουμε να δείξουμε την δύναμή μας στο χώρο του ποδοσφαίρου και να αναδείξουμε ταλέντα. Ας ξεκινήσουμε από το ποδόσφαιρο, ενισχύοντας την αγορά στον συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να βγάλουμε και μεγάλο αριθμό αστεριών», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, απευθυνόμενος στον υπουργό αθλητισμού Αλντο Μπούμτσι.

Ακολούθως μίλησε και για τα ΜΜΕ ! «Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Κοσσόβου πρέπει να έχουν άδεια να μεταδίδουν σε όλη την Αλβανία, από τη Κονίσπολη μέχρι το Βερμόσι», τόνισε, αναφερόμενος στο νότιο άκρο των συνόρων με την Ελλάδα και το βορειότερο σημείο στα σύνορα με το Μαυροβούνιο! Να θυμίσουμε πως το Κόσσοβο (χώρα που δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη του ΟΗΕ) πήρε άδεια από τη FIFA (όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατη εκτελεστική επιτροπή), για να παίζει φιλικά σε επίπεδο εθνικών ομάδων! Το Κόσσοβο από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ, καθώς η Σερβία δεν έχει... συμφωνήσει με την απόσχιση!

Αναρωτιέμαι ποιος θα μπορούσε πια να έχει αμφιβολίες για τις επιδιώξεις, όχι μόνο της Αλβανίας, αλλά και του διεθνή παράγοντα στην Βαλκανική. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και αναθεωρητικές και αλλοίμονο σε όποιον δεν είναι πανέτοιμος να τις αντιμετωπίσει, καθόσον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σχέδια υλοποιούνται μόνο εφόσον υπάρχει και πρόσφορο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.