# #

4 Ιουν 2012

Η κίνηση 'ματ' του Αλέξη !!...




 Υπάρχουν τρόποι να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και μάλιστα άμεσα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ‘συγκυβέρνηση Παπαδήμου’ δεν το κατόρθωσαν. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ –παρά το αναμφισβήτητο γεγονός πως ...ο Αλέξης δεν το’ χει το ‘οικονομικό’ και προχθές στην αναγγελία του προγράμματος το διάβασε μεν απ’ το χαρτί, δεν το τόνισε όμως όσο έπρεπε-, φαίνεται να έχει σαφώς μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα στον λαό, και να ΞΕΡΕΙ τι πρέπει να κάνει ! 
Αυτό ήταν που ανάγκασε τον κ. Μάνο (φιλελεύθερο μεν, γνώστη της πραγματικότητας δε) να μιλήσει για ‘κίνηση ΜΑΤ του Τσίπρα’ !!...
Το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ υπό Παπαδήμο) έκαναν τραγικά λάθη. Ψήφισαν πάνω από δέκα ‘φορολογικά’ μέσα σε τρία χρόνια. 
Έβγαλαν λίστες με φοροφυγάδες. 
Εκβίασαν με περαιώσεις, τα χάρισαν κι άντε τώρα παρ’ τα. 
Χαράτσωσαν τα ντουβάρια για να τα μετατρέψουν πίσω σε δισεκατομμύρια (τι ιδέα). 
Συνέλαβαν καμιά 500 κακομοίρηδες, για να τους αναγκάσουν να ‘ρυθμίσουν’ τις οφειλές τους και να τις εμφανίσουν έτσι στην πανέξυπνη τρόικα σαν ‘βεβαιωμένες’. 
Απ’ την άλλη, με την σαφή ταξική τους ταυτότητα, μείωσαν τους συντελεστές στα Νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και βέβαια δεν επιχείρησαν σχεδόν τίποτε με τις ..οφσόρ, τους εφοπλιστές, γενικά με τα μεγάλα, τα πραγματικά χοντρά ψάρια: Για το τελευταίο δεν μπορώ να τις κατηγορήσω, αυτή ήταν η επιλογή τους.
Είναι το κλασικό παραμύθι με τον Βοριά που προσπαθεί να βγάλει την κάπα του βοσκού ! Που όσο δυνατότερα (πιο κατασταλτικά και εκβιαστικά) φυσήξει, μάλλον θα τον κάνει να σφίξει ακόμη περισσότερο την κάπα πάνω του (να φοροδιαφύγει) . Είναι μια πολιτική που προφανέστατα ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΕΑ απ’ την πραγματικότητα ‘εκεί έξω’.
Τι συμβαίνει εκεί έξω; Ας πάρουμε ένα φανταστικό παράδειγμα. Μια επιχείρηση, ας πούμε, μικρή (μεσαία), μια ..πιτσαρία, που απασχολεί 20 εργαζόμενους, φτιάχνει καλή πίτσα, έχει και ντελίβερι, μείωσε και λιγάκι τις τιμές, και κατάφερε να ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ. 
Αυτός, λοιπόν, ο επιχειρηματίας, δεν σκαμπάζει, όπως είναι φυσικό, ούτε από ‘διοίκηση επιχειρήσεων’,  ούτε από προϋπολογισμούς, ούτε από τέτοια. Αυτός να φτιάχνει καλή πίτσα ήξερε, αυτό συνεχίζει. Η οικονομική του συμπεριφορά επομένως καθορίστηκε αποκλειστικά επί δεκαετίες απ’ τις ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ απέναντί του: Χόρευε όπως του τσαμπουνούσαν !
Πώς του τσαμπουνούσαν;; 
Πρώτον τον ‘δίδαξαν’ πως ότι και να κάνει. Όσες αποδείξεις και να κόψει. Όσες και να μην κόψει. Όσοι ‘έλεγχοι’ και να έλθουν. Όσοι ΙΚΑτζήδες και να περάσουν. Στο τέλος, ‘κάτι θα δώσει’ και θα ‘καθαρίσει’. Αφού, λοιπόν, έτσι τον ‘δίδαξαν’ (για να μπορούν οι ίδιοι να κάνουν την χοντρή τους μοιρασιά), έκοβε κι αυτός τις μισές (30% παραοικονομία) ! Απ’ τους 20 νοματαίους, ασφάλιζε –κι αυτούς με δηλωμένα τα ελάχιστα- τους 5 (εισφοροδιαφυγή) ! 
Παίζοντας έτσι, όμως, μάζευε πρόστιμα και ποινές. Πρόστιμα και ποινές σχεδόν τοκογλυφικά ανεβασμένες ‘με τον νόμο’. Πρόστιμα και ποινές που μαζεύονταν, κι όλο μαζεύονταν (γιατί βέβαια κανείς δεν επέδειξε την τιμιότητα και την σοφία στην ΠΡΩΤΗ-ΠΡΩΤΗ παράβαση να τον ΚΛΕΙΣΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ για μια βδομάδα ας πούμε, και να τον μάθει έτσι πώς πρέπει να δουλεύει !
Και βρίσκεται, έτσι, ΤΩΡΑ, αυτός ο χριστιανός, να χρωστάει ας πούμε, 300.000 στην Εφορία κι άλλα 200.000 στο ΙΚΑ ! Εν πολλοίς απ’ αυτά τα 500 χιλιάρικα, ούτε τα μισά δεν είναι πραγματικό εισόδημα, μάλλον είναι διοικητικές προσαυξήσεις και κρατικοί τόκοι ! 
ΔεύτερονΕίναι αδύνατον να στα δώσει (δεν τα έχει)! 
Τρίτον: Εάν τον κλείσεις, θα αφήσεις 20 ανθρώπους στην ανεργία, και το πολύ να δημεύσεις κανένα σπίτι και κανένα οικόπεδο και να το κάνεις ‘δημόσια περιουσία’ που όμως δεν θα σου παράγει ούτε ευρώ ! 
Τέταρτον, εάν το κάνεις, μπορεί και να πάρει το σκοινί και να γραφτεί στις ειδήσεις ‘επιχειρηματίας κρεμάστηκε’ κλπ…
Αυτά είναι τα περίφημα 40 περίπου δισεκατομμύρια που ονειρεύονταν το ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα να μαζέψουν ! Και που βέβαια, έφεραν μόνο ..αυτοκτονίες και λουκέτα και έφτασαν την ανεργία στο 22% !
Το μόνο εφικτό αυτή τη στιγμή είναι αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Τσίπρας προχθές, αναγκάζοντας τον Μάνο να μιλήσει για κίνηση ματ ! Μια σεισάχθεια, ένα κούρεμα όλου αυτού του χρέους, κατ’ αρχήν, ως προς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Είναι δίκαιο αυτό σε σχέση με εκείνον που δεν χρωστούσε τίποτε; 
Είναι ! Γιατί οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αφορούσαν ένα κράτος ληστρικό, που χρησιμοποιούσε εκβιασμούς και κυρίως έναν Κώδικα Βιβλίων επίτηδες τόσο δαιδαλώδη και περίπλοκο που ήταν ΑΔΥΝΑΤΟ να μην βρεθείς παράνομος ! Δεύτερον, ένα μορατόριο, ένα διάστημα απαλλαγής αρκετό ώστε να κάνει ο καθένας το κουμάντο του. 
Προσωπικά θα έλεγα πως θα έπρεπε να δοθεί χρόνος ανάλογος με το χρωστούμενο ποσό (θα μπορούσε να είναι πχ ένα διάστημα από 5 μέχρι και 15 χρόνια). Να μην χαριστεί τίποτε απ’ το πραγματικό χρέος, αλλά να δοθεί εύλογο διάστημα, ώστε να αναπνεύσει η αγορά (μην ξεχνάμε πως το 95% της οικονομίας είναι τέτοιες μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις). Θα συμβούλευα τους οικονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, να δώσουν και επιπλέον κίνητρα: Ο επιχειρηματίας να ‘κερδίζει’ ένα ποσό έκπτωσης για κάθε έτος ‘συνέπειας’ ! 
Για παράδειγμα, να δίνεται ένα 10% έκπτωση για κάθε χρόνο που θα υποβάλλονταν κανονικά το ΦΠΑ και οι Εργοδοτικές εισφορές ! Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε κάποια επιχείρηση, να ‘ξοφλήσει’ χωρίς να δώσει τίποτε, εφόσον επί μια δεκαετία θα πλήρωνε όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις της ! Να πώς γεμίζουν άμεσα τα ταμεία του κράτους !...
Εξυπακούεται, πως με μια τέτοια ρύθμιση, κι αφού έχεις ξεκαθαρίσει πως οι φόροι δεν πάνε για το ..μνημόνιο (βασική προϋπόθεση), ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ μετά, να είσαι ΑΥΣΤΗΡΟΣ ! 
Διότι, μόνον έτσι, έχεις μετά το δικαίωμα να βγεις στα κανάλια και να ζητήσεις απ’ τον κόσμο να ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ! Μόνο έτσι θα έχεις μια πραγματική ΜΕΙΩΣΗ της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, που φτάνει όπως λεν πάνω απ’ το 30% ! Πιστεύω, πως η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, (εκτός που θα έβγαζε πολύ κόσμο να πανηγυρίσει στις πλατείες !), θα μπορούσε ΑΜΕΣΑ ακόμη και να αναστρέψει δυναμικά την ίδια την ύφεση, και να δούμε μια οικονομία ξαφνικά σε ανάκαμψη !...
Μέτρα σαν κι αυτό, βέβαια, αφορούν τις επιχειρήσεις μόνο. Το υπόλοιπο μισό –τα νοικοκυριά, την κατανάλωση- δεν το ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το ξεχνά, αφού μίλησε προχθές ρητά για κάτι ανάλογο σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος (προς τις Τράπεζες, τα δάνεια, κλπ). 
Μίλησε μάλιστα όχι μόνο για ρύθμιση ανθρώπινη, αλλάκαι για κανονικό ‘κούρεμα’ ! Φαίνεται, λοιπόν, πως βρίσκεται και στο κομμάτι αυτό,προς την μόνη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύεται εύλογο το γιατί επιμένει τόσο πολύ στον ‘έλεγχο’ του Τραπεζικού τομέα, για τον οποίο έχει τόσο πολύ τρομοκρατηθεί όλη η υπόλοιπη λυκοπαρέα…

1 σχόλιο:

  1. .

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΟΛΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ
    ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ


    Συγκέντρωση – Παρέμβαση
    στο Υπ. Δικαιοσύνης

    Τρίτη 05/06

    Προσυγκέντρωση 11:30 π. μ. στο σταθμό του μετρό Κατεχάκη

    12:00 στο Υπ. Δικαιοσύνης



    Συνέλευση αλληλεγγύης στην Αναρχική Επαναστατική Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και σε όσους διώκονται για την ίδια υπόθεση



    https://saspf.squat.gr

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.