# #

24 Φεβ 2012

Οι «Συνταγές της πείνας» της Ελ. Νικολαΐδου θέμα στον γερμανικό Τύπο

Οι «Συνταγές της πείνας» της Ελ. Νικολαΐδου θέμα στον γερμανικό Τύπο
Πολύ τυχεροί ήταν όσοι είχαν την «ταπεινή» φασολάδα στην Κατοχή




«Ούτε ψάρι ούτε κρέας» είναι ο τίτλος βιβλιοκριτικής στην «Süddeustche Zeitung» για «ένα βιβλίο οικονομικής μαγειρικής» της Ελένης Νικολαϊδου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο βιβλίο «Συνταγές πείνας» της ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου, στο οποίο παρουσιάζονται τις διατροφικές συνήθειες – εξ ανάγκης – των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. 

Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσιεύματα καθημερινών εφημερίδων της εποχής με στόχο τη διευκόλυνση της επιβίωσης των πολιτών. 
Το βιβλίο εκδόθηκε εν μέσω της χειρότερης κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες εδώ και δεκαετίες. 

Τα ελληνικά ΜΜΕ εμφανίζουν τις «Συνταγές της πείνας» ως βιβλίο για την κρίση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ...
γράφτηκε με τέτοιο στόχο.


 Καταρχάς δεν πρόκειται για κανονικό βιβλίο μαγειρικής, αλλά για το έργο μίας ιστορικού, η οποία αφηγείται την εποχή της Κατοχής στην Αθήνα μέσα από τα μάτια των τότε μητέρων, που προσπαθούσαν να θρέψουν με τα ελάχιστα τις οικογένειές τους.

Το βιβλίο έχει περίπου 4.000 πωλήσεις στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μικρός για τα δεδομένα της αγοράς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά βιβλίων ήταν από τα πρώτα έξοδα που κόπηκαν στη χώρα, όπου πολλοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε το λογαριασμό της ΔΕΗ. 

Η ίδια η συγγραφέας σημειώνει ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τον καιρό της Κατοχής: «Τότε αγωνιζόμασταν κατά όπλων και στρατιωτών, που μπορούσαμε να δούμε. Σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος. Ούτε κι αυτό είναι εύκολο» γράφει.

Οι Έλληνες αλλάζουν, εν τω μεταξύ, και σήμερα τις διατροφικές τους συνήθειες λόγω οικονομικής ανέχειας, παρατηρεί ο συντάκτης. Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει – γεγονός που σοκάρει τους Έλληνες. 

Η Ελένη Νικολαΐδου, καθηγήτρια ιστορίας σε Γυμνάσιο, γίνεται ολοένα και συχνότερα μάρτυρας υποσιτισμού μαθητών, που λιποθυμούν. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας δωρεάν σίτιση των μαθητών, που υποσιτίζονται, από τα κυλικεία των σχολείων.

«Δεν καταλαβαίνω τί σκέφτεται η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι. Είναι δυνατόν να σωθεί η οικονομία της χώρας με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και την κατάρρευση της αγοράς;», διερωτάται η συγγραφέας, η οποία φοβάται ότι οι Έλληνες έχουν πάρει μόνο μία πρώτη γεύση από τα δεινά που έρχονται: «Βρισκόμαστε μπροστά στις πύλες της κόλασης» λέει.


από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.