# #

13 Δεκ 2011

Το πράσινο χωριό με 0% ανεργία




Η κοινότητα Ανάβρας,βρίσκεται σε μία ορεινή περιοχή του Νομού Μαγνησίας στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μ. Απέχει 80 χιλ. από το Βόλο και 40 χιλ. από τον Αλμυρό και τη Λαμία.

Η Ανάβρα έχει 700 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι σε ποσοστό σχεδόν 100% ασχολούνται με την ...κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων (γελάδια, πρόβατα, γουρούνια) ελεύθερης βοσκής. Αυτός είναι και ο πιο βασικός λόγος που η Ανάβρα αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, έχει ποσοστό ανεργίας 0%, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό. Ακόμη στο χωριό λειτουργεί 3θέσιο δημοτικό σχολείο με 30 μαθητές και νηπιαγωγείο με 10 νήπια.

Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.

Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.

Τα τελευταία χρόνια (από το 1990 μέχρι σήμερα) ο οικισμός της Ανάβρας έχει αναβαθμιστεί, έγιναν πάρα πολλά έργα και υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη. Πέρα από τα έργα υποδομής έγιναν αναπτυξιακά έργα, καινοτόμα και πρωτοποριακά, όπως το Αιολικό πάρκο «Αλογόραχης» με 17 ανεμογεννήτριες, το Περιβαλλοντολογικό-Πολιτισμικό πάρκο «στις Πηγές Ανάβρας», έκτασης 240 στρεμμάτων, κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα, χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.