# #

17 Δεκ 2011

Ζωή να ’χουμε να τα θυμόμαστε...



thumb
Είναι πολύ πιθανό το φετινό δώ­ρο των Χριστουγέννων να είναι και το… τελευταίο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού η τρόικα βάζει πλέον ξεκάθαρα «χέρι» και στον ιδιωτικό τομέα ζητώ­ντας κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Εν τω μεταξύ, εν όψει της επερχό­μενης κατάργησης, αρκετοί επιχειρη­ματίες πληρώνουν μόνο το δώρο, το οποίο είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν πληρώνουντους μισθούς
Σύμφω­να με την ΕΣΕΕ, οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αφού ανα­μένεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών εντός του 2012 περισσό­τερες από 145.000 επιχειρήσεις!
Και σαν μην έφταναν αυτά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συ­ζητιέται και η κατάργηση των ...
αυξή­σεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και η άρση των περιορισμών σχετικά με τις απολύσεις για τις επι-χειρήσεις που εντάσσο­νται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Παράλλη­λα, οι ελεγκτές εξε­τάζουν την πορεία των ήδη θεσμοθε­τημένων αλλαγών στα εργασιακά με την πλήρη απελευθέ­ρωση σύναψης ατομι­κών συμβάσεων.
Ο Κουτρουμάνης κρατάει κάποιες «αντιστάσεις» στην άρση της ρήτρας για τις απολύσεις στα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς μια τέτοια αλ­λαγή θα έχει ως αποτέλεσμα να αντι­καθίστανται παλιοί εργαζόμενοι που κοστίζουν ακριβότερα με νέους με χαμηλότερες αμοιβές και έτσι να μην υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, αλλά ανακύκλωση εργαζομένων.
Η τρόικα πάντως ζητά και την ακύ­ρωση των αυξήσεων που περιλαμβά­νει η τριετής ΕΓΣΣΕ που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010, η οποία περι­λαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώ­τατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012. Από την αρχή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για αυτές τις αυ­ξήσεις και τώρα φαίνεται ότι θα επι­μείνει ώστε η κυβέρνηση να τις ακυ­ρώσει και οι αποδοχές να παραμεί­νουν στα επίπεδα του 2009.

Ανάχωμα
Όσον αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τα τζιμάνια του υπουργείου Εργασίας νίπτουν τας χείρας τους και επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο εμπίπτει αποκλειστικά στη δι­καιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, όπως άλλωστε και ο κατώτατος μι­σθός που ορίζεται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβα­σης Εργασίας.
Ωστόσο μετά την κατάργηση ουσια­στικά των κλαδικών ενώσεων, των ομοσπονδιών και των σωματείων  μέσω της  αποδυνάμωσής τους, η τρόικα επιτί­θεται ευθέως στους κο­ρυφαίους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ).
Πριν από έναν χρόνο περίπου, πέρυ­σι τον Φεβρουάριο, οι κοινωνικοί εταί­ροι σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται πιθανή συγχώ­νευση του 13ου και 14ου μισθού ως ανάχωμα στην απαίτηση της τρόικας για οριστική κατάργησή τους. Σ’ αυτό είχαν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις, παρόλο που πρωτοστατούσαν κατά της συγχώνευσής τους, καθώς πέρσι, όπως και φέτος, δεν αναμένεται να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, αλλά στην κάλυψη υποχρεώσεων (κάρτες, δάνεια, έκτακτες εισφορές κ.λπ.) των νοικοκυριών.

Αδυναμία καταβολής
Ωστόσο, στο παραπάνω επιχεί­ρημα φέτος έρχεται να προστεθεί η αδυναμία καταβολής του Δώρου Χρι­στουγέννων από πολλές επιχειρήσεις λόγω της δεινής οικονομικής τους κα­τάστασης και της έλλειψης ρευστό­τητας στην αγορά. Μάλιστα, πολλοί επιχειρηματίες, προκειμένου να καταβάλουν το δώρο και να μην υποστούν ποινικές διώξεις και τη διαδικασία του αυτοφώρου, για να συγκεντρώσουν τα χρήματα καθυστερούν ή δεν καταβάλλουν τους τρέχοντες μισθούς.
Οι εκθέσεις τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνουν το δυσοί­ωνο μέλλον πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας αλλά και κατα­στροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, περισσότε­ρες από 145.000 εμπορικές επιχει­ρήσεις, δηλαδή μία στις δύο, αναμέ­νεται να προχωρήσουν σε... στάση πληρωμών το 2012, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απόρροια της παρατε­ταμένης ύφεσης και της καθίζησης της αγοραστικής κίνησης, ενώ απαι­σιοδοξία επικρατεί και στο επίπεδο της απασχόλησης, καθώς μόνο 5 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα κρα­τήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι κοι­νωνικοί εταίροι αναμένεται το προσε­χές διάστημα να διαπραγματευτούν για το πώς θα διασφαλιστεί η ύπαρ­ξη του 13ου και 14ου μισθού μέσω της συγχώνευσής τους μετά το 2013, οπότε λήγει η ΕΓΣΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης είχε εξεταστεί, αλλά υπήρχαν τεχνι­κές χρονοβόρες δυσκολίες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν τα επι­δόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμε­νοι με βάση τον νέο αυξημένο μηνι­αίο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.