# #

21 Ιουλ 2011

ΣΚΟΠΙΑ: Η ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ



Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τους νόμους για τη χρήση των γλωσσών και την ανάρτηση εθνικών συμβόλων των μικρότερων εθνικών... 

Εγκρίθηκε από την Βουλή η χρήση της αλβανικής γλώσσας και η χρησιμοποίηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου σε δημόσια κτίρια. ΗΒουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τους νόμους για τη χρήση των γλωσσών και την ανάρτηση εθνικών συμβόλων των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ.

    Πρόκειται για δύο νόμους, τους οποίους πρότεινε το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και αφορούν κυρίως τη θέση της αλβανικής εθνικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

    Με το νόμο για τη χρήση των γλωσσών, οι Αλβανοί υπουργοί της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα μπορούν να ...ομιλούν στο Κοινοβούλιο στη μητρική τους γλώσσα. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα αυτό είχαν μόνον οι Αλβανοί βουλευτές στο Κοινοβούλιο (στην ΠΓΔΜ ισχύει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας).

    Με το νόμο για τη χρήση των εθνικών συμβόλων, ρυθμίζεται η ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου, που είναι το ίδιο με τη σημαία της Αλβανίας και χρησιμοποιείται από τους απανταχού Αλβανούς ανά τον κόσμο.


    Πλέον, σε περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αποτελούν άνω του 50% του πληθυσμού (όπως στους δήμους Τέτοβο και Γκόστιβαρ), το αλβανικό εθνικό σύμβολο θα μπορεί να αναρτάται σε δημόσια κτίρια, δίπλα στην κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση το μήκος της κρατικής σημαίας να είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο του αλβανικού εθνικού συμβόλου.

    Τους δύο αυτούς νόμους ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία θα συγκροτήσουν και τη μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καταψήφισε τους δύο αυτούς νόμους, καθώς θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

    Το SDSM χαρακτήρισε τους δύο αυτούς νόμους ως αποτέλεσμα "παζαριού" μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI, το οποίο στρέφεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ και έχει ως "αντάλλαγμα" τη στήριξη της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι από το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι.


1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.