# #

17 Ιουλ 2011

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές...



...εμείς μιλάμε γι' ανθρώπινες ζωές!»
Θα ξεκινήσω το σημερινό άρθρο με το συγκεκριμένο σύνθημα, θέλοντας να ασκήσω κριτική σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες προπαγανδιστές, δημοσιογράφους και οικονομολόγους, που πασχίζουν με κάθε μέσο να μας πείσουν ότι η συνταγή του μνημονίου (και μάλιστα η νεότερη έκδοσή του με τη μορφή του μεσοπρόθεσμου) είναι η μόνη λύση για τη χώρα.

 Σκοπίμως δεν θα χρησιμοποιήσω καθόλου οικονομικούς όρους, ούτε θα επικαλεστώ μακροοικονομικές «αυθεντίες», όπως συχνά πράττουν οι πληρωμένοι αυτοί τεχνοκράτες. Θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα καταστροφικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση της τρόικας, αλλά και στις συνέπειές τους, όπως εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων απλών ανθρώπων.
 Εύκολα μπορεί να αποδειχτεί ότι απόψεις του τύπου «αφού δανειστήκαμε, θα πρέπει να πληρώσουμε» ή «οι αλλαγές που φέρνει η τρόικα θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες» δεν είναι απλά παραπλανητικές, αλλά επικίνδυνες.

Υγεία - Πρόνοια
«Ψαλίδι» στον προνοιακό τομέα βάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω κονδύλια για την...
τρόικα.


Στο στόχαστρο μπαίνουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, τα οποία με βάση τους σχεδιασμούς θα περισταλούν κατά 10% προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Το ύψος των προνοιακών επιδομάτων αγγίζει σήμερα τα 900 εκατ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί με ένα ξεκαθάρισμα, έως το Σεπτέμβριο να περικόψει τα... περιττά, ήτοι διπλά επιδόματα και συντάξεις που χορηγούνται παράνομα. Τώρα αν μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά παραμένει άγνωστο. (από τηνΕλευθεροτυπία)
ΙΚΑ: Εφαρμόζεται από 1/7/2011 η εγκύκλιος με τις περικοπές των χορηγουμένων ορθοπεδικών, ορθωτικών ειδών & τεχνητών μελών!

Από 1η Ιουλίου 2011 μπαίνει σε εφαρμογή η εγκύκλιος του ΙΚΑ αρ. 37/2011 που αφορά στις περικοπές έως και 50% των χορηγούμενων ποσών για την αγορά ορθοπεδικών-ορθωτικών ειδών, τεχνητών μελών, αναπηρικών αμαξιδίων και μαξιλαριών. Με νέα εγκύκλιο που αναρτήθηκε στο et.diavgeia.gov.gr στις 9 Ιουνίου 2011, ο διοικητής του ΙΚΑ υπέγραψε την έναρξη εφαρμογής της εγκυκλίου αρ. 37/2011 από 1η Ιουλίου 2011! (από το disabled.gr)

Είδηση: Τη συγχώνευση 91 μονάδων κοινωνικής φροντίδας σε 22 ανακοίνωσε χθες ο γ.γ. Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος, εξηγώντας ότι οι υφιστάμενες μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο, ενώ οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.

Ειδικότερα, 72 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ατόμων με αναπηρίες συνενώνονται σε 13 ΝΠΔΔ μ' έναν ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία» (ΟΚΦΑΑ). Ακόμη, 19 ΝΠΔΔ προστασίας του παιδιού συνενώνονται σε 9 ΝΠΔΔ, μ' έναν ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας» (ΟΚΦΠΟ). Επίσης, ανέφερε ότι σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα υπάρχει ένας ΟΚΦΑΑ και ένας ΟΚΦΠΟ. (από το blogΝέα Μέτρα)

Βλέπουμε ότι πάνω στον πανικό της να ικανοποιήσει στο έπακρο τις αξιώσεις των τραπεζιτών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει χέρι ακόμη και στα άτομα με αναπηρία! Με τον τρόπο αυτό δίνει τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος, μετά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στο χώρο της υγείας, τα εκατοντάδες φάρμακα που δεν θα δικαιολογούν πλέον τα ταμεία, την αύξηση της κοστολόγησης των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία, την ουσιαστική κατάργηση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” και πολλά ακόμα. Το επιχείρημα των κλακαδόρων της τρόικας ότι χρειάζεται «εξορθολογισμός των δαπανών» δεν πείθει κανέναν, καθώς γινόμαστε μάρτυρες του πιο ωμού ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας και πρόνοιας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα.
Β. Παιδεία
ΑΠΘ : Χρήματα μέχρι το καλοκαίρι
Μειωμένη κατά 33% σε σχέση με πέρυσι είναι η χρηματοδότηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, αφού από 45 εκατομμύρια ευρώ έπεσε μόλις στα 29,5 που με το πρόσχημα της μη δυνατότητας απορρόφησης ποσού μεγαλύτερου του 7% μηνιαίως μπορεί να εκταμιευθεί μόνο το 84%, δηλαδή 24,780 εκ. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η πραγματική μείωση αγγίζει το 55%.

Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παντής, έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπή δαπανών κατά 9 εκ. ευρώ, όμως το όριο για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο είναι 36 εκ. ευρώ. «Κάτω από αυτό υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Αν δεν βρεθεί λύση, το αργότερο σε τρεις μήνες θα κλείσουμε αναγκαστικά γιατί τα αποθεματικά τελειώνουν», δηλώνει στο real.gr, περιγράφοντας την κατάσταση: «Δεν έχουμε κανέναν κωδικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αγοράσουμε χαρτί και μελάνι»...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Θα βουλιάξουμε»
Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που από τα 14,2 εκ. ευρώ που προέβλεπε η προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο παιδείας του 2009. η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε το 2010 στα 11,2 και φέτος στα 7,224

«Έχουμε ήδη κάνει περικοπές στις ανελαστικές δαπάνες, τη φύλαξη, την καθαριότητα, και δοκιμάζουμε άλλες λύσεις όπως υγραέριο και ελαιοπυρήνες για τη θέρμανση. Το αποθεματικό μας όμως δεν ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ και την νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Μπορεί οι σπατάλες να κυμαίνονταν στο 10-15%, όμως η περικοπή μέσα σε δύο χρόνια φτάνει το 50%. Θα βουλιάξουμε», τονίζει αγανακτισμένος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, προσθέτοντας: «Υπήρχε η δέσμευση από την κυβέρνηση πως οι περικοπές στην παιδεία δεν θα ήταν μεγάλες. Όμως με τέτοια χρηματοδότηση οδηγούμαστε σε «τριτοβάθμια λύκεια». Κανείς δεν θέλει να κλείσουν τα πανεπιστήμια, πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί». (από το real.gr)
Χωρίς θέρμανση τα δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας
Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας, αφού λόγω της περικοπής κονδυλίων δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να προμηθευτούν καύσιμα.
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας μετά τη σύσκεψη στο 7ο δημοτικό Σχολείο της πόλης όπου το πρόβλημα με την θέρμανση είναι οξύ θα απευθυνθεί στη δημοτική Αρχή Εορδαίας αλλά και στην περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Έλενα Ζυγούρη προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αφού η έγκριση νέων επιχορηγήσεων αναμένεται στα τέλη Μαρτίου. (από το newsbeast.gr)
Οι μαθητές πολλών δημοτικών πέρασαν το χειμώνα χωρίς θέρμανση, ενώ τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα είναι έτοιμα να κλείσουν, μην μπορώντας να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου καταργεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση το πανεπιστημιακό άσυλο, επιβάλει αυθαίρετα τα ν+2 έτη ως ανώτατο όριο φοίτησης, φέρνει ιδιώτες «χρηματοδότες» στα πανεπιστήμια (με όλες τις συνέπειες που έχει μια τέτοια κίνηση), αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι φοιτητές δίδακτρα, αλλά και να αγοράζουν οι ίδιοι τα βιβλία τους. Το... φιλανδικό μοντέλο που υποσχόταν η υπουργός έμεινε στα λόγια και στη θέση του εφαρμόζεται η πλήρης απαξίωση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το σταδιακό ξεπούλημα της τριτοβάθμιας στους ιδιώτες.
Γ. Εργασία
Τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2011 η ανεργία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 1960 (από το tvxs.gr). Όπως έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο, τα νούμερα αυτά είναι παραπλανητικά και δεν ανταποκρίνονται στην κατά πολύ χειρότερη πραγματικότητα. Από το εργατικό δυναμικό, το μεγαλύτερο πλέον κομμάτι χαρακτηρίζεται ως «μη ενεργοί» (4.335.461 άτομα έναντι 4.185.325 εργαζομένων και 811.340 ανέργων). Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μη ενεργοί, που με κάθε τρόπο αποφεύγουν να τους ονομάσουν άνεργους; Τους βλέπουμε δίπλα μας κάθε μέρα, είναι οι νοικοκυρές που μένουν στο σπίτι, οι νέοι που σπουδάζουν ακόμα και σε δεύτερη ή τρίτη σχολή, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, οι φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους... Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω γράφημα, οι εργαζόμενοι αποτελούν μειοψηφία στην Ελλάδα του 2011, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν ευκαιριακά, με μειωμένο και ελαστικό ωράριο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες και συχνά χωρίς μισθό, αφού χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και χωρίς αποζημίωση.
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση προκλητικότατα κόβει τα επιδόματα ανεργίας, με τον εφαρμοστικό νόμο-έκτρωμα:
Το δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας στερούν σε χιλιάδες ανέργους, ιδιαίτερα σε εποχικούς εργαζόμενους αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ όρους παροχής του επιδόματος.
Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ως εξής: Απαιτούνται ο άνεργος να έχει κάνει 80 μεροκάματα το έτος, για τα τρία προηγούμενα έτη από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 80 μεροκάματα για τα δύο προηγούμενα έτη.
Εναλλακτικά, απαιτούνται 280 ένσημα στα τρία προηγούμενα έτη (τα 200 στα δύο τελευταία) από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 200 μεροκάματα τα δύο προηγούμενα έτη (και τουλάχιστον 80 ανά έτος).
Η πραγματική σφαγή γίνεται στους εποχικούς εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό). Απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να πάρουν νέα επιδότηση: Η πρώτη είναι να έχουν κάνει 100 μεροκάματα τους τελευταίους 12 μήνες, η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι απαιτούνται 150 μεροκάματα «από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση». Σήμερα, ισχύει μόνο η πρώτη προϋπόθεση. Η προσθήκη της δεύτερης προϋπόθεσης πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό που δουλεύει έστω και λίγο λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο (δε συμπληρώνει δηλαδή τα 150 μεροκάματα) σταματά να δικαιούται το επίδομα ανεργίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποτελούν το 80% του κλάδου (από το Ροΐδη Εμμονές).

Είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να «αποτρέψει τη χρεοκοπία», αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το λαό σε χρεοκοπία και εξαθλίωση. Όλοι μας βιώνουμε μαι ιστορική κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, από μια δράκα κερδοσκόπων, τοκογλύφων και των λακέδων τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον απονομιμοποιημένη στα μάτια του ελληνικού λαού, το τέλος της είναι κοντά. Καθήκον μας είναι να σιγουρέψουμε ότι δεν θα τη διαδεχθεί άλλη μια ομάδα εκλεγμένων υπηρετών του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα, στην οποία οι εξουσίες θα ασκούνται από τον ίδιο το λαό και όχι «στο όνομα του λαού», όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν τόσα χρόνια οι επαγγελματίες πολιτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.