# #

15 Μαΐ 2011

Ομολογία Γ.Παπανδρέου για τρόϊκα: "Ζητούν νησιά και μνημεία"!



Ζητούν αρχαία μνημεία και νησιά μας ως εγγυήσεις οι της τρόϊκας προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τους δανειστές μας, ομολόγησε καθαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα: “Το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corrire della Sierra και τον δημοσιογράφο Paolo Valentino, προσθέτοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες...
μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και έχει, ήδη, επιτεύγματα στην οικονομία, όπως η κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα βγει εντός του 2012 στις αγορές, χωρίς ωστόσο “να μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές” και επανέλαβε ότι δεν υφίσταται ως ενδεχόμενο χρεοκοπία της χώρας ή έξοδός της από το ευρώ, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικότερα στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ.Παπανδρέου δεν ερωτάται επ'αυτού, αλλά από μόνος του θέτει το ζήτημα που δείχνει ότι ακόμα και τα ... ελαστικά, ας πούμε, ανακλαστικά του πρωθυπουργού σε αυτά τα θέματα, "τεντώθηκαν" στο άκουσμα των απαιτήσεων της τρόϊκας. Ιδού η ερώτηση και η απάντηση Παπανδρέου:
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήσασταν διατεθειμένοι, όπως ζητούν κάποιοι, να προσφέρετε τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφάλιση για το νέο δάνειο, ύψους 60 δισ., το οποίο φημολογείται ότι διαπραγματεύεστε;

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως είπατε, όλοι θεωρούσαμε ότι το 2012 θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε εκ νέου στις αγορές. Τώρα, μερικοί υποστηρίζουν πως, εξαιτίας του γενικότερου κλίματος, των υπερβολικά υψηλών spreads, αυτό θα είναι αδύνατο και, επομένως, θα έχουμε ανάγκη περαιτέρω βοήθειας. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στις αγορές, έστω και μερικώς, δεδομένου ότι, το 2012, θα υπάρχει κάποιο επιπλέον απόθεμα. Θα δούμε. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κάποιες χώρες ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια πρόταση, αλλά δεν είναι σαφές τι σημαίνει πρακτικά: είτε ιδιωτικοποιείς, είτε προσχωρείς σε σύμφυτες παρεμβάσεις.

    Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, για το οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία: το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Οι πολίτες περιμένουν ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας συνιστούν επαρκή εγγύηση".

Και μη χειρότερα!
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.