# #

19 Μαΐ 2011

Θλιβερη η κατασταση....Φευγουν οι νεοι απο την χωρα....


 
Το 41% των φοιτητών και το 49% των άνεργων νέων σκέφτονται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό

Η κρίση οδηγεί στη μετανάστευση
Νέοι που σπουδάζουν, εργάζονται ή είναι άνεργοι. Μπορεί οι δρόμοι τους να είναι διαφορετικοί, φαίνεται όμως πως μοναδική διέξοδος για όλους, σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, αποτελεί η μετανάστευση. Το 41% των φοιτητών σκέφτεται πολύ σοβαρά την πιθανότητα να μετακινηθεί σε χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να βρει εργασία, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 49% στην περίπτωση των άνεργων νέων. Οσο για τους εργαζόμενους; ...
Ζουν σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, καθώς 7 στους 10 φοβούνται ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσουν την εργασία τους.

Ερευνα
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα σχετικά με τους νέους, την εκπαίδευση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO για λογαριασμό του Athenian College. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 500 νέων, ηλικίας 18 έως 30 ετών, που διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής και σπουδάζουν (σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή κολέγια), εργάζονται ή είναι άνεργοι. Από την έρευνα, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, προκύπτουν τα εξής:

Φοιτητές: Ο ένας στους τρεις νέους (32,3%) από όσους σπουδάζουν φοβάται ότι η οικονομική κρίση θα τους οδηγήσει στην ανάγκη να διακόψει τις σπουδές του. Παράλληλα, σχεδόν οι δύο στους τρεις (58%) ανησυχούν ότι λόγω της οικονομικής στενότητας δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους μέλλον, σχεδόν οι μισοί (41%) σκέφτονται να το αναζητήσουν στο εξωτερικό. Το 18% είναι αναποφάσιστο και το 41% απορρίπτει την ιδέα της μετανάστευσης.
Εργαζόμενοι: Η πλειονότητα των εργαζόμενων νέων (68%) ζει με την ανησυχία ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του. Την ίδια ώρα, όμως, λίγοι και συγκεκριμένα το 16% είναι εκείνοι που παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης ή εκπαίδευσης προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Οπως λένε οι μισοί (49%) από τους νέους που εργάζονται, αν και θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν.

Ανεργοι:Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες. Οι μισοί (49%) δήλωσαν πρόθυμοι να αποκτήσουν πρόσθετα εφόδια μέσω κατάρτισης, αλλά δεν μπορούν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ετσι, ο ένας στους δύο (49%) σκέφτεται να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.