# #

10 Απρ 2011

Κερατεα...«Μας βλέπουν σαν σκουπίδια»...



thumb

Από το 1996 έχει αρχίσει ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας και της Λαυρεωτικής κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. Η καθημερινή όμως παρουσία των ΜΑΤ και της ασφάλειας στην περιοχή την τελευταία περίοδο και η επιμονή της κυβέρνησης προκειμένου το έργο να γίνει εδώ και τώρα έχουν οδηγήσει τους κατοίκους στον δρόμο... της αντίστασης εναντίον όλων εκείνων που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν - όπως οι ίδιοι λένε - την ποιότητα της ζωής τους.
Σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι, για να προστατεύσουν την περιοχή τους, βρίσκονται συνεχώς στα μπλόκα που έχουν στήσει επί της Λεωφόρου Λαυρίου και κλείνουν με μπάζα και χώμα τον δρόμο αποκλείοντας ουσιαστικά..
 την είσοδο των μηχανημάτων για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες πολλές φορές έχουν κάνει προκλητική την παρουσία τους στην περιοχή μη αφήνοντας τους κατοίκους να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και καταστρέφοντας πριν από λίγες ημέρες το μπλόκο που έχει στηθεί στο Λαύριο.

Κλειστές πόρτες
Την ευθύνη πάντως για τη διατήρηση αυτής της οριακής κατάστασης δεν την έχουν οι κάτοικοι, καθώς η διάθεσή τους για διάλογο και
οι όποιες προτάσεις τους για τη λύση του προβλήματος βρήκαν κλειστές τις πόρτες των ιθυνόντων. Παράλληλα μια σειρά γεγονότα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, δείχνουν ότι το δίκιο είναι με το μέρος των κατοίκων...
1 Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου προστατεύεται με αποφάσεις υπουργών Πολιτισμού που τον έχουν χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980) και Α ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και ακόμη βρίσκεται στον διαρκή κατάλογο αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
2 Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) από το 2003 δεν έχει συνεδριάσει για τα 540 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου του Οβριοκάστρου αντιβαίνοντας στη διάταξη του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν. 3028/02).
3 Για το προηγούμενο θέμα έχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου του υπουργείου Πολιτισμού για παράβαση καθήκοντος, ενώ με το βιβλίο «Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου» (έκδοση Δήμου Κερατέας - Νομαρχίας Αν. Αττικής), που εμπεριέχει τις μελέτες για τον χώρο των αρχαιολόγων Ευγενίου Βάντερπουλ, Ευάγγελου και Όλγας Κακαβογιάννη και Χανς Λόμμαν, έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Εφετών για απόδοση ευθυνών, ύστερα από επιστολή που έστειλε τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.
4 Με δύο διαδοχικά έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σε αυτό τον χώρο (2676/6.6.1996, 1867/17.4.1997), ενώ με νέο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος (7095/3.10.2003), επιτρέπεται... Παράλληλα έγινε προσπάθεια το 2006 στον Δήμο Κερατέας από εκπροσώπους των εργολάβων να αλλάξει το όνομα από Οβριόκαστρο σε Βραγόνι, εννοώντας πάντα τον ίδιο χώρο.
5 Εκκρεμούν τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσβολή κατά της «Άρσης Αναδασωτέου χαρακτήρα της έκτασης που προορίζεται για ΧΥΤΑ», κατά της «Πράξης Απαλλοτρίωσης» και κατά της «Ανανέωσης Περιβαλλοντικής Έγκρισης», που δύο εξ αυτών θα εκδικαστούν στις 4 Μαΐου 2011. Ακόμη υπάρχει η καταγγελία στην ΙΙΝΕδϋΟ από πληρεξούσιο δικηγόρο του δήμου και απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου (29.12.2010) να σταματήσει το έργο. Ως γνωστόν, η έφεση για αυτή την απόφαση του Δημοσίου απορρίφθηκε.
6 Με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο δίνεται η χαριστική βολή σε μια περιοχή που είναι τόπος εξοχής, θέρετρο και ανάσα για την Αθήνα.
7 Ο  αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου  απέχει 4 χλμ. από την πόλη της Κερατέας, αλλά υπάρχει και ο οικισμός Πλάκα ένα χιλιόμετρο δίπλα.
Μέχρι, πάντως, να βρεθεί μια πραγματική λύση στο πρόβλημα, οι κάτοικοι φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν των αγώνα τους. Δηλώνουν ότι αγωνίζονται «ενωμένοι και αποφασισμένοι για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα παιδιά μας» και τονίζουν πως «δεν είμαστε μόνο οι 300 Λακεδαιμόνιοι και οι 700 Θεσπιείς, είμαστε όλοι».

απο το Ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.