# #

29 Μαρ 2011

Τα «μυστικά» της αρχαίας Θάσου




Η Θάσος θεωρείται μία από τις «καλύτερα γνωστές πόλεις του αρχαίου κόσμου». Οι μελέτες των αρχαιοτήτων, που έχουν φέρει κατά καιρούς στο φως οι ανασκαφές, θεωρούνται από τους ερευνητές ως οι πλέον διεξοδικές, καθώς καλύπτουν όλους σχεδόν τους τομείς και τις περιόδους της ιστορίας του νησιού.


Περιοδική έκθεση με θέμα τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο θα διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 6 Μαΐου έως τις 6 Αυγούστου. Η έκθεση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής στο νησί, οι οποίες έφεραν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα. Οι έρευνες στη Θάσο ξεκίνησαν το 1911 από τους Γάλλους Σαρλ Αβεζού, Σαρλ Πικάρ και Α. Ζ. Ρεϊνά. Κατά τις πρώτες ανασκαφές, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, οι οποίες βοήθησαν στην ανασκαφή μεγάλων και σημαντικών μνημείων, όπως τα Ιερά του Ηρακλή και του Ποσειδώνα.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου,... έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αγορά και το Ιερό της Αρτέμιδος, ενώ μετά τη δεκαετία του ΄70 οι ανασκαφές επεκτάθηκαν σε συνοικίες της αρχαίας πόλης. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, έρευνες στην οχύρωση, στη δημόσια πλατεία μεταξύ του Ιερού της Αρτέμιδος και της Αγοράς, καθώς και στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα μεταλλεία μαρμάρου της Αλυκής.



Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Ερρωσο

1 σχόλιο:

  1. Πες μας και τι φυγαδευσαν στην Γαλλια απο τα ευρηματα για να τα ασφαλισουν απο τους χωριατες γηγενης . Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.