# #

20 Ιαν 2011

Μια Ελλάδα χωρίς Ελληνικότητα ζητά ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος ...

Ο Ναος της θεας Αρτεμιδος της Εφεσσου
Είχατε ακούσει για Όμηρο, Ησίοδο, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Περικλή, Θουκυδίδη, Δημοσθένη, Αλέξανδρο και εκατοντάδες άλλους που ...
έκαναν την Ελλάδα το λίκνο του Πολιτισμού και μας θαυμάζουν σ’ όλο τον κόσμο;


Ξεχάστε τους. Όλους του θάβει ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος σε επιστολή του που θα αναγνωστεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις εκκλησίες και που βασικό σκοπό έχει να θάψει την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, και τις αδελφές Κοινότητες Μόντρεαλ και Λόντον, που του μπαίνουν στο μάτι γιατί αποτελούν τους μόνους τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς στη Βόρεια Αμερική, με διοικητικά συμβούλια εκλεγμένα από τον ελληνισμό, (συχνά με λάθη στις επιλογές αλλά πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες) και όχι διορισμένα από τον Μητροπολίτη. Και με πολιτιστικά προγράμματα που παρουσιάζουν όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου.

Γράφει λοιπόν ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος ως να προβλέπει το τέλος του κόσμου:...


«Το πείραμα να κρατήσουμε τους Έλληνες, Έλληνες εκτός Ελλάδας, προσφέροντας ξερή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής ιστορίας, απέτυχε. Όσο κι αν μερικοί δε θέλουν να το παραδεχτούν, στο εξωτερικό δεν θα μείνει τίποτε άλλο από την Ελληνορθόδοξη Πίστη, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές; Θέλουμε να πατούμε επί στερεού εδάφους πάνω στη γη; Τότε πρέπει η Ελληνική μας Παιδεία να είναι Ελληνορθόδοξη Παιδεία και να διαπλάθει σωστούς χαρακτήρες. Αν αυτό δεν κάνουμε, τότε περπατάμε στα σύννεφα. Τίποτε δεν γίνεται με λόγια. Χρειάζεται πράξη. Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζονται θυσίες.... Να γίνουμε μεγαλύτεροι εθελοντές. Να προσφέρουμε εργασία, χρόνο και χρήμα.»

Κοντολογής «τσακίστε τις κοινότητες που μιλούν για ελληνικό πολιτισμό, κλείστε τα αιρετικά σχολεία τους που μιλούν για ελληνισμό και ελληνική παράδοση, για τους σοφούς προγόνους της αρχαίας Ελλάδας, μόνο οι Τρεις Παμμέγιστοι Φωστήρες μετρούν, οι αρχαίοι πρέπει να καούν στο πυρ της κολάσεως». Τίποτα παράξενο. Έτσι έλεγαν και οι Τρεις Ιεράρχες (που κανένας στο εξωτερικό δεν τους ξέρει), οι υποτιθέμενοι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, που τους λατρεύει ο Ιεράρχης του Τορόντο:
1. Ιωάννης ο Χρυσόστομος: ήταν ο πρωτεργάτης της καταστροφής ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου, του Μαυσωλείου της Εφέσου (John Freely, Classical Turkey, Penguin, London, 1990 και New World Encyclopaedia: “Its ultimate destruction occurred at the hands of a Christian mob led by St. John Chrysostom, then archbishop of Ephesus, in 401 C.E. Its marble stones were used in construction of other buildings, and some of the columns in Hagia Sophia originally belonged to the temple of Artemis”)

2. Βασίλειος ο Μέγας: «Οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι άθλιοι, βδελύγματα, μιάσματα».

3. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός: «Σου παρέδωσα τα πάντα, την Ελλάδα μου, τη νιότη, το σώμα μου και ό,τι άλλο είχα Χριστέ μου» [Constantine A. Trypanis, Greek Verse, Pelican, London, 1971.

Εμείς, οι κάτοικοι του Τορόντο, του Μόντρεαλ και του Λόντον Οντάριο, οι μοναδικές τρεις ελεύθερες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική, που για 100 χρόνια πιστεύουμε στη δημοκρατία, στις ελεύθερες εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου μας, που έχουμε τις εκκλησίες μας, αλλά ως τμήμα της παράδοσής μας, και δεν απεμπολούμε την 4000-χρονη Ελλάδα και στον πολιτισμό της, που λέμε όχι στο μεσαιωνικό σκοταδισμό σου ξανατονίζουμε:

«Παπά, εμείς δεν παραδινόμαστε. Η Ελλάδα μας υπήρχε και προς Χριστού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Θες να μας την κοντύνεις στα μέτρα σου; Ξόδεψες όλη τη ζωή σου να προσπαθείς πώς θα μας υποδουλώσεις, ακόμα δεν κατάλαβες τι εστί Ελλάδα για μας;»
Η δικιά μας Ελλάδα είναι ο ιδεατός κόσμος της μεγαλύτερης παγκόσμιας πολιτιστικής υπερδύναμης που από αιώνες αναγνωρίζεται ότι είναι πάνω από ηπείρους και πέρα από χρόνο. Κι αυτή η Ελλάδα δε σβήνει, ούτε παραμορφώνεται, αλλά ζει στην καρδιά της ανθρωπότητας. Εμείς ως μετανάστες, σ’ αυτήν την Ελλάδα ανήκουμε και θα την προστατεύουμε μέχρι εσχάτων.


Χρήστος Μαγγούτας

Chris@Mangoutas.com

Toronto Canada


Πόση ελληνική καρδιά είχε ο «Άγιος» Ιωάννης ο Χρυσόστομος να καταστρέψει ένα τέτοιο αριστούργημα, το Μαυσωλείο της Εφέσου, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου; Πότε θα ζητήσει συγνώμη το Πατριαρχείο για τις καταστροφές αυτές; 

Δυστυχως ηταν ο ιδιος "αγιος" που ουσιαστικα εδωσε εντολη να καει η μεγαλυτερη και πλουσιοτερη βιβλιοθηκη ολων των εποχων. Η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας...Κατεστραφηκαν περισσοτερα απο 90% του πλουτου της Αρχαιας Ελλαδας, του πιο μεγαλου πολιτισμου.Δυστυχως  ακομα, μετα απο τοσα χρονια συνεχιζουν οι ανθελληνες παπαδες να καταστρεφουν οτι ελληνικο απεμεινε... Μπραβο σας παιδια εκει στον μακρινο αλλα τοσο κοντα στην πραγματικη Ελλαδα , Καναδα που αντεχετε και πολεματε να μην σβησει η ελληνικη φλογα του αρχαιου μας πολιτισμου. Ειστε απο τους ελαχιστους που εχετε κανει  αποδοχη κληρονομιας  του τεραστιου ελληνικου πολιτισμου....

2 σχόλια:

  1. 1. Ιωάννης ο Χρυσόστομος:

    2. Βασίλειος ο Μέγας:

    3. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός:

    MOΝΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    Καλά, κανείς δεν έχει πει τον άνθρωπο που γράφει τα συγκεκριμένα ότι όποτε στην ανθρώπινη ιστορία έγιναν ανατροπές και αλλαγές, η νέα κατάσταση βάσιζε την ισχύ της στην κυριαρχία των δικών της συμβόλων.

    Αυτός είναι ένας φυσικός νόμος που ισχύει σε κάθε μήκος και πλάτος της γης και σ' όλο τον ιστορικό χρόνο που ζει άνθρωπος πάνω στη γη αυτή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχουν και πουλημενοι Ελληνες ετσι δεν ειναι?Ειναι κυριως αυτοι που κατεστρεψαν την Ελλαδα και ειναι καλο να το ξερουμε. Γνωστο αυτο που λες αλλα οταν ξενοι σε καταστρεφουν. Πιστευεις τελικα οτι οι τρεις "ιεραρχες" ειναι Ελληνες η "Ελληνες"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.