# #

20 Ιαν 2011

Συνέντευξη τύπου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. με θέμα το κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα



Συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. του νομού Πιερίας παραχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας (Διοικητήριο) με θέμα την αξιοποίηση και εκμίσθωση του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, για το οποίο πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών από την Εταιρεία Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.
Όπως ανέφερε στον πρόλογό της η κ. Μαυρίδου, η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη του κάμπινγκ της Σκοτίνας αποτέλεσε βασικό στόχο του προεκλογικού προγράμματος και....
θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της Πιερίας. Γι’ αυτό το λόγο η Αντιπεριφέρεια Πιερίας «καταθέτει επίσημα τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, ανοίγοντας έναν κύκλο διαλόγου για το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την εικόνα του Πιερικού τουρισμού για τις επόμενες δεκαετίες».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επεσήμανε ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί τη νέα περιφερειακή αρχή σχετικά με το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο χρόνος εκμίσθωσης, για τον οποίο θα προταθεί ο χρόνος των 40 ετών αντί των 60 ετών που ορίζεται και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μελέτη τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση που ενθαρρύνει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και του επιτρέπει να επιτύχει την απόσβεση της επένδυσης ενώ το Δημόσιο είναι πιο γρήγορα παρών για να μπορέσει να κερδίσει την υπεραξία που θα δημιουργηθεί.
Όπως ανέφερε η κ. Μαυρίδου, ο Διεθνής Δημόσιος Διαγωνισμός καλύπτει την Αντιπεριφέρεια πλήρως «γιατί γνωρίζουμε την αξία της επένδυσης όσο και τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί» και τη βρίσκει σύμφωνη στην ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων και χωρητικότητας 250 κλινών, εφόσον όμως αυτή θα εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον (Όλυμπος, θαλάσσια περιοχή, οικοσύστημα, αρχαιολογικός πλούτος) και θα μπορεί να συνυπάρξει με τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως πετυχημένα συμβαίνει στη Χαλκιδική και σε άλλες αναπτυγμένες περιοχές. Βασικό μέλημα της περιφερειακής αρχής είναι να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή και να απαιτήσει η επένδυση να είναι υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Ν. 2160/93 και να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη δημιουργία υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις κάμπινγκ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ.) . ΄
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε σε πολλά σημεία της συνέντευξης ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί δημόσια τουριστική περιοχή υψηλής αξίας, άμεσα συνδεδεμένη με τον γεωγραφικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής. Η περιφερειακή αρχή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο να μη συμβούν λάθη και παραλείψεις όπως στην περίπτωση των διοδίων, να μη δημιουργηθούν κτισμένες με κάγκελα ακτές, να μην προκληθεί καταστροφή του περιβάλλοντος και τουριστική υποβάθμιση της περιοχής. Βασική απαίτηση της Αντιπεριφέρειας είναι μία επένδυση που να τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να αποδίδει τα μέγιστα οφέλη τόσο για τον ίδιο τον επενδυτή κι ακόμη περισσότερο για όλους τους Πιεριείς. Μια επένδυση που να διασφαλίζει όσο τον δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και την περιουσία του δημοσίου, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα του τόπου.
Αποδίδοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κ. Μαυρίδου τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια Πιερίας θα πρέπει να έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση των όρων διαχείρισης εκπροσωπώντας τους τοπικούς φορείς. Η Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών για την Πιερία και υπογράμμισε ότι ο επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υλικές και άυλες, όπως είναι η σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την επένδυση και η τουριστική προβολή της περιοχής στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.
Με στόχο αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη η Αντιπεριφέρεια Πιερίας ετοιμάζεται να υποβάλει συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις, διεκδικώντας «την αμφίδρομη σχέση αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος και της ευρύτερης περιοχής». Η κ. Μαυρίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της προεπιλογής υποψηφίου και στο στόχο της αλλαγής σύνθεσης του επιχειρηματικού σχήματος, της τεχνικής επάρκειας καθώς και της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας ώστε να μπορούν να βοηθηθούν τοπικές και περιφερειακές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερες κοινοπραξίες τουριστικών επιχειρήσεων με τοπικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να τίθεται κίνδυνος βιωσιμότητας μιας ποιοτικά υψηλής τουριστικής επένδυσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου «η Αντιπεριφέρεια είναι παρούσα σε κάθε θέμα και δίπλα στην κοινωνική και οικονομική έκφραση του τόπου».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.