# #

16 Ιαν 2011

Η Μακεδονία πάει Λούβρο...

88c6d17db63e1e9274abfa55dbdff5d0
Η κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που υποδέχεται τους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, θα υποδέχεται το κοινό και στην είσοδο της έκθεσης «Η Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο
«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως µεγάλο Ελληνα. Η έκθεση θα είναι µια καταπληκτική ευκαιρία ...
όχι µόνο να γνωρίσουν οιΓάλλοι και οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του “µύθου” του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Τµήµατος Ελληνικών και Ρωµαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάµ.
Στην πολλοστή επίσκεψή της στη Μακεδονία, στη φάση της προετοιµασίας για συνεργασία της µε έντεκαΕφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Αρχαιολογικά ΜουσείαΘεσσαλονίκης, Πέλλας, ∆ίου,Βεργίνας, Αιανής, Φλώρινας και τις αντίστοιχες εφορείες), η κ.Ντεσάµ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια και τις µακέτες της µεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (αίθουσα«Ναπολέων») στον πρώτο όροφο του Λούβρου – των 8,5 εκατ. επισκεπτών ετησίως – από τις 3 Οκτωβρίου.
Μετά το πέρας της έκθεσης, τα 668 ευρήµατα θα επιστρέψουνστην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε µουσεία της Θεσσαλονίκης (που γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της) σειρά ευρηµάτων από ανασκαφέςγαλλικών αποστολών στη Μακεδονία και εκθέµατα που φυλάσσονται ή εκτίθενται στις προθήκες του Λούβρου.
Η έκθεση στην αίθουσα των1.100 τ.µ. θα χωρίζεται στιςεξής ενότητες.
1)Η πρώτη ανασκαφή στη Βεργίνα απότον γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey (1856, επί Ναπολέοντος Γ’) µαζί µε την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών.
2) Η ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του χαλκού ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα.
3) Η κλασική εποχή (από τονΑλέξανδρο Α’ ώς τον – Μέγα – Αλέξανδρο Γ’).
4) ΗΜακεδονία µετά τον Μέγα Αλέξανδρο.
5) Η κοινωνική και δηµόσια ζωή στη Μακεδονία.
6) Η τέχνη στην αρχαία Μακεδονία.
7) Θρησκεία και θάνατος.
8) Η ρωµαϊκή Μακεδονία (ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα).
9) Ο µύθος και η ακτινοβολίατου Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλον τον κόσµο (εδώ ο επισκέπτης βγαίνοντας από την αίθουσα περιηγείται στους υπόλοιπους χώρους, όπουθα τον περιµένουν σειρά – ειδικά σηµασµένων – έργων µε θέµα τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Η έκθεση», εξήγησε στα «ΝΕΑ» η κ. Ντεσάµ, «δεν θα είναι απλή παράθεση ευρηµάτων από τη Μακεδονία αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα επανενώνονται αρχαιολογικά σύνολα, µε βάση ευρήµατα που µεταφέρθηκαν στο Λούβρο από γάλλους περιηγητές και αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα».
Στο πλαίσιο της τρµηνηςδιάρκειας της έκθεσης θα διοργανωθεί διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία καθώς και εβδοµάδες γεύσης, οικοτεχνίας κ.ά. από τη Μακεδονία.


http://kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.