# #

18 Ιαν 2011

Οταν κατασκευάζονται οι «ύποπτοι»


ΕΙΝΑΙ γνωστή η «προτίμηση» των διωκτικών αρχών στη διοχέτευση εντυπωσιακών «ειδήσεων», προκειμένου να εμφανίσουν «δραστηριότητα» και «επιτυχίες». Μόνο που συχνά αυτές οι «ειδήσεις» αποδεικνύονται χωρίς περιεχόμενο.
Αρα δικαιούται κανείς να υποθέσει ότι πίσω τους κρύβεται σκοπιμότητα, αν μάλιστα αναλογιστεί ότι στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις κατασκευής ενόχων, οι οποίοι αθωώθηκαν από τα δικαστήρια.
ΜΕ ένα τέτοιο παρελθόν να τη βαραίνει, η Ελληνική Αστυνομία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον...
προσεκτικότερη, όταν δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες για γεγονότα που δεν έχει επισταμένως ελέγξει και διασταυρώσει. Και παίρνουμε την «καλή» εκδοχή, της γκάφας, αφήνοντας κατά μέρος την άλλη εκδοχή, της κατασκευής υπόπτων.
ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες, λοιπόν, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη μιας 27χρονης Γερμανίδας, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων. Αλλά δεν της αρκούσε αυτό. Συνόδευσε τη σύλληψη αυτή με την πομπώδη «πληροφορία» ότι η μητέρα της ήταν παλιό μέλος της γνωστής γερμανικής οργάνωσης RAF.
ΟΜΩΣ, φαίνεται ότι ούτε αυτό αρκούσε σε κάποιους αστυνομικούς εγκεφάλους. Εσπευσαν να προσθέσουν στο όλο «σενάριο» ότι ο πατέρας της νεαρής Γερμανίδας, μέλος της ίδιας οργάνωσης, είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή με τη γερμανική αστυνομία. Ολα αυτά με τέτοια βεβαιότητα, η οποία προϊδέαζε ότι τα στοιχεία ήταν «δεμένα».
ΔΥΟ μέρες μετά αποδείχτηκε ότι ήταν μια «φούσκα». Και ότι όλα έγιναν επειδή ταίριαζε το επώνυμο της οικογένειας. Η γερμανική Εισαγγελία ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές ότι η μητέρα τής συλληφθείσης δεν είχε καμία σχέση με τη συνονόματή της-μέλος της RAF. Ούτε ο πατέρας ήταν τρομοκράτης, που είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή. Είναι ζωντανός ο άνθρωπος!
ΓΙΑΤΙ οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν να ανακοινώσουν τέτοια πράγματα, χωρίς να κάνουν προηγουμένως στοιχειώδη έλεγχο; Στην καλύτερη γι' αυτούς περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με απίστευτη επιπολαιότητα, η οποία οδήγησε σε μια μεγαλειώδη γκάφα. Στη χειρότερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με συνειδητή επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με την κατασκευή ενός υπόπτου. Ο,τι και να συμβαίνει, είναι απαράδεκτο για κρατική υπηρεσία δημοκρατικής χώρας. Ποιος θα πληρώσει τώρα τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις, που θα επιδικάσουν, ευλόγως, τα δικαστήρια στα θύματα για το διασυρμό που υπέστησαν;
Η ΥΠΟΘΕΣΗ αυτή έχει και μία άλλη παράμετρο. Δυστυχώς, οι «πληροφορίες» αυτές υιοθετήθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης και προβλήθηκαν πομπωδώς, κυρίως από τηλεοπτικούς σταθμούς. Χωρίς να έχει γίνει διασταύρωση της «είδησης» και χωρίς να κρατηθούν οι -αναγκαίες σ' αυτές τις περιπτώσεις- επιφυλάξεις. Το γεγονός, μάλιστα, ότι τις «πληροφορίες» μετέδωσε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, παλιός και έμπειρος αστυνομικός συντάκτης, αναδεικνύει το μέγεθος της (τουλάχιστον...) γκάφας.
ΚΑΙΡΟΣ είναι κάποιοι να πάρουν το αναγκαίο μάθημα, τουλάχιστον για να μην το επαναλάβουν.

Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.