# #

16 Ιαν 2011

Θανάσης Αλατάς.. ένας Έλληνας με 2 βραβεία Grammy

4effff5398b13b476604d4d8450bedfd_XL
Ο Θανάσης Αλατάς είναι ένας απο τους Έλληνες ,που κατάφερε με τη μουσική του να μας κάνει περίφανους σε όλο τον κόσμο.Ο δίσκος που κυκλοφόρισε το 1976 απο το συγκρότημα « Τα 4 επίπεδα της Ύπαρξης» περιείχε το τραγούδι “Κάποια μέρα στην Αθήνα“, το οποίο και άκουσε μερικά χρονια αργότερα ο Jay-Z
του πρότεινε να συνεργαστούν.
Απο τη συνεργασία αυτή δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλο τον κόσμο “Run this Town” όπου ερμηνεύουν οι Jay-z Rihanna και ο Kanye West .Ο Θανάσης Αλατάς απο αυτή τη συνεργασία κέρδισε 2 βραβεία Grammy ...
μαζί με τους καλλιτέχνες που συνεργάστικε ,αλλά και 2 προσωπικά βραβεία. Το ” BMI URBAN award 2010” για τη διάκριση του τραγουδιού στην Αμερικανική αγορά και το ”BMI London award 2010” για τη καλύτερη σύνθεση Ευρωπαίου καλλιτέχνη στην Αμερική.
Σήμερα είναι προτεινόμενος για το βραβείο ”Statous Άντρας της Χρονιάς 2010” ενώ συνεχίζει να ασχολείτε με την ποιοτική μουσική,όπως και στα Festival poy συμμετέχει.Ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρισε στο music-dreams.gr μιλάει για την Ελληνική μουσική σκηνή και δισκογραφία του τότε και του σήμερα, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Δισκογραφία:
1) Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης, 1976
2) ” Εντός σχεδίου πόλεως” ,1985
3) ” Blue Print 3″ ( Runa this town), 2009
4)” Ilion Rock Live” 1960-2010
5) ” Old + New Friends” ,2011

Συνεντευξη του Θανάση Αλατά στο music-dreams.gr



1) Πόσο καιρό γράφετε μουσική και πως ξεκινήσατε?
Aπό 15 ετών όταν αγόρασα την πρώτη μου κιθάρα, ενώ οι φίλοι μου παίζαν γνωστές τότε διασκευές τραγουδιών, εγώ προσπαθούσα να μελοποιήσω τους δικούς μου στίχους και σκέψεις.
2) Τι σπουδές  έχετε κάνει πάνω στη μουσική ?
Μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο (πιάνο φωνή, λίγο όμποε), συμμετείχα σε τάξεις του Γιάννη Ιωαννίδη (αντίστιξη), του Στέφανου Βασιλειάδη και του Βασίλη Ρακόπουλου πάντα όμως με ενδιαφέρον για την κατανόηση της μουσικής και όχι για τα πτυχία.
3) Πως προέκυψε η συνεργασία στο Run this town.?
Με κάποιο μαγικό τρόπο η μουσική μου έφτασε στα αυτιά του JAY-Z που ενδιαφέρθηκε να την συμπεριλάβει στο Run This Town, τραγούδι που ερμήνευσε με την Rihana και τον Kanye West και το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
4) Τι ετοιμάζετε, ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον
Συνεχίζω να γράφω μουσική και με ενδιαφέρει πάντα να βοηθώ παραγωγές φίλων. Η επιτυχία του τραγουδιού και τα βραβεία  ανανέωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και το δικό μου για κάτι ακόμα.
Έτσι ετοιμάζω να εκδώσω δύο κύκλους μουσικής, ο ένας έχει σχέση με τον Μύθο της Κίρκης.
5) Γιατί πιστεύετε δεν προχωρήσατε στην Ελλάδα δισκογραφικά?
Όπως συνέβη και σε πολλά άλλα συγκροτήματα εκείνης της εποχής δεν προχωρήσαμε δημιουργικά ή επαγγελματικά, διότι το ενδιαφέρον των εταιριών για το είδος της μουσικής μας ήταν φευγαλέο λόγω του λαϊκού και μεταπολιτευτικού ελληνικού τραγουδιού. Όποιοι κατάφεραν κάτι να παράγουν ήταν διότι το ενδιαφέρον τους κάλυπτε ότι έπρεπε να προσφέρουν οι εταιρίες, οι παραγωγοί και οι μάνατζερ μαζί. Δηλαδή εκτός λίγων εξαιρέσεων ήσουν πάντα μόνος με την μουσική σου και δεν είχες επαγγελματική ουσιαστική βοήθεια μετά τα πρώτα σου βήματα.
6) Τι είναι το Ilion Rock Festival και τι το Mama Africa Art Festival?
Συμμετέχω ως ιδρυτικό μέλος στις οργανωτικές επιτροπές των δύο αυτών διαφορετικών φεστιβάλ μαζί με σπουδαίους άλλους συνεργάτες. Το Ilion Rock Live συνεχίζεται με την συνεργασία του Δήμου Ιλίου εδώ και 10 χρόνια. Καλέσαμε όλα τα συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής μας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις που θα κυκλοφορήσουν εντός του 2011 σε ένα συλλεκτικό DVD με μεγάλες φιλικές συμμετοχές και άλλων συγκροτημάτων που θα καλύπτει 50 ολόκληρα χρόνια.  Ilion Rock Live 1960-2010.
Το διεθνών προδιαγραφών και δράσης Mama Africa Art Festival μετά από τρία χρόνια φιλοξενίας στα φεστιβάλ Ιλίου, Πετρούπολης και Βύρωνα είναι ένα καταξιωμένο φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας. Κάλεσε παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες και συνέβαλε σε ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα Όλοι δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουν οι ιδέες του Αλέξανδρου, και συνεχίζουμε.
7) Old + New friends, πότε το περιμένουμε και τι περιέχει?
Πιθανόν και αυτή η έκδοση θα γίνει εντός του 2011 και αφορά μια συλλογή επιλεγμένων τραγουδιών σε συνεργασία με παλιούς και νέους φίλους. Στα σχέδια είναι και μερικές εμφανίσεις σε επιλεγμένους χώρους.
8) Πως βλέπετε την μουσική παιδεία στην Ελλάδα, τα μουσικά reality και την Ελληνική δισκογραφία?
Θέλω να τα βλέπω διαφορετικά αν και όλα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Διαφορετική και ποιοτική η μουσική παιδεία  που προσφέρουν στα παιδιά μας  τα Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα και άλλης ποιότητας και κατεύθυνσης οι προσπάθειες της τηλεόρασης. Άλλα τα νεανικά μουσικά ενδιαφέροντα στους μικρούς νέους μουσικούς χώρους και άλλες οι επιλογές των εταιριών.
Πιστεύω ότι η νέα πρόταση για την μουσική βιομηχανία θα έρθει από το ίντερνετ το οποίο δίνει την δυνατότητα της κυκλοφορίας κάθε τραγουδιού πρώτα σε single  (όπως παλιά) και στη συνέχεια οι εταιρίες υπό προϋποθέσεις θα κυκλοφορούν ολόκληρο Cd στον καλλιτέχνη. Και πιο καλές οι συνθέσεις θα γίνονται χωρίς το άγχος άλλων δέκα – δώδεκα τραγουδιών και πιο φθηνά.
Τέλος το επίπεδο μουσικής κατάρτισης όσων ασχολούνται σήμερα είναι πολύ υψηλότερο και ποιοτικότερο από παλιά. Δεν ισχύει όμως και το ίδιο σε επίπεδο σύνθεσης.
9) Πως βλέπετε την Ελλάδα σήμερα, (κρίση, ΔΝΤ)?
Έχουν καταλάβει ότι ηγούνται Ελλήνων;
10) Τι θα συμβουλεύατε τους νέους καλλιτέχνες
Μην συγχέουν την τέχνη της μουσικής με το βιοποριστικό τους επάγγελμα, το μεροκάματο και την σύνταξη είναι ο θάνατος της έκφρασης.  Να γράφουν μουσική όχι για να την πουλήσουν αλλά για να μας συγκινήσουν.
Συνέντευξη : Μοσχέτας Λάμπρος  για το http://www.music-dreams.gr


http://kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.