2 Ιουλ 2010

Κρυφες μειωσεις στις συνταξεις του ΙΚΑ φερνει το νεο ασφαλιστικο....

ΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΣΟΚ έως και 50% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα των εκπροσώπων του προσωπικού του ΙΚΑ, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι αποτέλεσμα της ακόλουθης μεθοδολογίας: το ΙΚΑ με βάση το ισχύον νομοσχέδιο δίνει συντάξεις με βάση την ασφαλιστική κλάση και τα ημερομίσθια. Η ασφαλιστική κλάση υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα αφού λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία αποδοχών από την τελευταία 10ετία του εργασιακού βίου. Οι ασφαλιστικές κλάσεις στο ΙΚΑ με το ισχύον νομοσχέδιο είναι 28. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που προτείνει το νέο νομοσχέδιο ....
είναι 12. Συνεπώς για να συγκριθούν τα δύο ασφαλιστικά συστήματα προσαρμόστηκαν οι 28 ισχύουσες ασφαλιστικές κλάσεις σε 12.

Οι αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου που προβλέπει ως βάση υπολογισμού το νέο σύστημα οδηγούν κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος με βάση την τελευταία καλύτερη 5ετία. Αν υπολογίσουμε την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, τους προβλεπόμενους χαμηλούς μισθούς και τη μερική απασχόληση (τετράωρα κ.λπ.), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα το σύνολο του εργασιακού βίου να οδηγεί σε ακόμα χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Συνεπώς λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι ο υπολογισμός του συνόλου του εργασιακού βίου για την κατηγοριοποίηση σε ασφαλιστική κλάση οδηγεί σε μείωση από δύο έως πέντε κατηγορίες χαμηλότερα από αυτήν που θα κατατασσόταν κάποιος εάν υπολογιζόταν η καλύτερη τελευταία 5ετία του. Για τις ανάγκες της σύγκρισης πήραμε ως δεδομένο έναν μέσο όρο και μειώσαμε την ασφαλιστική κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου κατά τρεις κατηγορίες. Οι συντάξεις μειώνονται έως και 50%.

Οπως τονίζει σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, «το νομοσχέδιο χτυπάει τη μεσαία τάξη που έπειτα από κόπους μιας ζωής έφθανε τα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μπορούσε να ελπίζει και σε μία αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα ξαναγυρίζει αυτούς τους ανθρώπους σε συντάξεις πείνας και βασικής επιβίωσης». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φθάνει στο 64%.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
http://www.alfavita.gr

1 σχόλιο:

 1. Αναμνήσεις απο το μέλλον

  Τίτλοι ειδήσεων σε 1 λεπτό. ''Οι συντάξεις από 1.1.2015 διαχωρίζονται. Πλέον υποχρέωση του κράτους απέναντι στον ασφαλισμένο αποτελούν τα 360 ευρώ. Το υπόλοιπο, το ανταποδοτικό μέρος είναι υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων που γίνονται πλέον ανεξάρτητα. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το σύστημα παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2060 και μάλιστα καταναλώνοντας μόλις 2,5% του ΑΕΠ από 13,5% σήμερα'' .

  Εκπληκτική επίδοση πράγματι. Εγώ πιστεύω απόλυτα τον κ. Λοβέρδο. Το επικοινωνιακό χάρισμα και η ευφυΐα του το αξίζουν άλλωστε. ''Το σύστημα θα αντέξει'' ανακράζει γελώντας, ενώ στρίβει ποζάροντας θριαμβευτικά στον φακό.

  Ευχαριστημένος χαμηλώνω την τηλεόραση και κλείνω τα μάτια μου. Μέσα στην απόλυτη ησυχία ακούω ένα ''κλικ'' και τα ξανανοίγω. Αρπάζω απότομα το κινητό που είναι στο τραπεζάκι δίπλα μου και βλέπω στην οθόνη ‘’1-6-2060’’! Το κοιτάζω σαν χαμένος και σηκώνω τα μάτια μου να δώ την τηλεόραση. Παίζει μια διαφήμιση με κινητά που είναι εμφυτευμένα στον αντίχειρα του χεριού. Ξαφνικά ανοίγει η εξώπορτα, μπαίνει ένας μεσήλικας κύριος και με χαιρετά. <> μου λέει και κλείνει την τηλεόραση. <>.

  Κοιτάζω σαν να βλέπω φάντασμα καθώς δεν έχω γιό και αυτός συνεχίζει απτόητος τακτοποιώντας τα ψώνια από το σουπερμάρκετ. <>.

  Τρίβω τα χέρια μου αμήχανα, σκεφτόμενος ποια από τις γυναίκες της ζωής μου μπορεί να μου είπε το μεγάλο ψέμα και ακούω το κύριο να συνεχίζει κοιτώντας με κατάματα. <<Σου λέει το ΙΚΑ δεν μπορώ να σου δώσω τα 900 που δικαιούσαι. Πώς να στα δώσω .....

  η συνέχεια.....
  http://29-26.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.