# #

23 Απρ 2010

Επιτόκια-φωτιά, πλέον και με τον νόμο, χρεώνουν οι τράπεζες


Επιτόκια-φωτιά, πλέον και με τον νόμο, χρεώνουν οι τράπεζες στις πιστωτικές τους κάρτες. Το κόστος του χρήματος για συναλλαγές με χρήση καρτών ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 20% τον χρόνο σε πραγματικούς όρους, ενώ οι τόκοι υπολογίζονται πλέον από την ημέρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.
Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου μάλιστα λύνει τα χέρια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για αυθαίρετες αυξήσεις στα- ήδη υψηλά- επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Και αυτό γιατί μπορεί σήμερα μια τράπεζα να έχει συγκριτικά χαμηλότερα επιτόκια, χωρίς προειδοποίηση όμως και χωρίς να υπάρξει κάποιος λόγος στη διατραπεζική αγορά έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πελάτες έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με τη συγκεκριμένη κάρτα- και έχουν χρεωστικό υπόλοιπο στον λογαριασμό τους- πληρώνουν από τη μία ημέρα στην άλλη πολλά περισσότερα χρήματα για τόκους.

Οι τραπεζίτες πάντως αναφέρουν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν σημαίνει ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων και πως δεν πρόκειται για αλλαγές στους όρους των συμβάσεων, αλλά για νομιμοποίηση πρακτικών που ούτως ή άλλως εφάρμοζαν.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι το τελευταίο τετράμηνο ο τζίρος των πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, ενώ οι επισφάλειες και οι καθυστερούμενες δόσεις στο «πλαστικό χρήμα» έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 10%, γεγονός που σημαίνει ότι χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ βρίσκονται στον αέρα.

Ανεξάρτητα πάντως από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, τα πραγματικά επιτόκια που πληρώνουν οι έλληνες κάτοχοι πιστωτικών καρτών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο υψηλά στην Ευρώπη.

Οπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες χρεώνουν πραγματικά επιτόκια (ΣΕΠΠΕ) που πλέον ξεπερνούν το 20% στις πιστωτικές κάρτες. Και αυτό ενώ οι ίδιες προσφέρουν στους πελάτες τους επιτόκια ταμιευτηρίου χαμηλότερα του 1% και- αξιοποιώντας το πακέτο της κρατικής βοήθειας των 28 δισ. ευρώ- δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1%.

Μάλιστα, ειδικά για την ανάληψη μετρητών μέσω κάρτας επιβάλλουν ακόμα πιο υψηλό επιτόκιο, ενώ βάζουν καπέλο και στην περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης, καθώς επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.

πηγη"http://www.alfavita.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.