# #

22 Απρ 2010

Ανατροπές για 300.000 εκπαιδευτικούς ...


Σε ριζικές αλλαγές στους όρους πρόσληψης, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και στο ωράριο των μόνιμων εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Δεκαεπτά χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δεν θα βρουν θέση φέτος στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ο χρόνος εργασίας σε χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας μελετά τη μετάθεση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά έναν χρόνο.

Η πρόσφατη παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού κ.λπ.» από το υπουργείο Παιδείας ανέδειξε τρία σημαντικά θέματα με αποδέκτες τους πάνω από 100.000

αδιόριστους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, αλλά και τους 180.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Πρώτον τους νέους όρους πρόσληψης στη σχολική εκπαίδευση, δεύτερον τις αλλαγές στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών και τρίτον την αύξηση του ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο καθιερώνεται η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, καθώς όσοι πλέον θα ολοκληρώνουν π.χ. τη Φιλολογία ή το Μαθηματικό ή το Φυσικό κ.λπ. δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση στη σχολική εκπαίδευση εάν δεν παρακολουθήσουν έξτρα και ένα πρόγραμμα 8-10 μαθημάτων Παιδαγωγικών και Διδακτικής. Το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών βασίζεται στον κανόνα ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό σύστημα διορισμών στο νέο σύστημα προβλέπουν:

Την οριστική παύση της τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας στις 30/6/2010.

Τον διορισμό εκπαιδευτικών με αναλογία 60%40% (σχολικά έτη 2010-11, 2011-12).

Στη συνέχεια, εφόσον οι συμμετέχοντες στους κλειδωμένους πίνακες δεν έχουν διοριστεί και διαθέτουν εμπειρία άνω των 24 μηνών εντάσσονται στους πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ με μέσο όρο βαθμολογίας 50-54, δηλαδή πριμοδοτούνται με χαμηλότερη βάση στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.