Για ποιούς ψάχνει 1 δισ ευρώ η κυβέρνηση και μαζεύει ευρώ – ευρώ στον κουμπαρά για να τους προικοδοτήσει;
Δυστυχώς, ούτε για τους εμπόρους, ούτε για τους επαγγελματοβιοτέχνες, ούτε κάν για τους αγρότες, ούτε βέβαια για τους πολυπληθείς ανέργους αυτής της χώρας!
Όλοι αυτοί κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να προικοδοτηθούν από τη μια γιατί μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη γιατί φοβούνται τσουνάμι απλήρωτων λογαριασμών.
Το 1 δισ ευρώ το μαζεύει για να στηρίξει τους αναξιοπαθούντες προμηθευτές και παραγωγούς ...
ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται μόνο η ΔΕΗ, αλλά και η protergia, η ΗΡΩΝ, η ELPEDISON, η WATT-VOLT και άλλοι!
ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται μόνο η ΔΕΗ, αλλά και η protergia, η ΗΡΩΝ, η ELPEDISON, η WATT-VOLT και άλλοι!
Όλοι αυτοί κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να προικοδοτηθούν από τη μια γιατί μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη γιατί φοβούνται τσουνάμι απλήρωτων λογαριασμών.
Ωστόσο τόσο η μείωση της κατανάλωσης, όσο και η μείωση της εισπραξιμότητας μέχρι στιγμής είναι μικρές. Η μείωση της κατανάλωσης έφθασε στα τέλη Μαρτίου μόλις το 3%, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης δεν είχαν περιορίσει την παραγωγή τους και παράλληλα η παραμονή στο σπίτι αύξησε την κατανάλωση των νοικοκυριών. ενώ η μείωση της εισπραξιμότητας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν είναι προσωρινή και οφείλεται στα απαγορευτικά μέτρα ή σε πιο μόνιμη οικονομική αδυναμία.
Επιπλέον μπορεί να μειώθηκε η ζήτηση, αλλά μειώθηκε και η ΟΤΣ δηλαδή η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας (την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έφθασε τα 34,4 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ανερχόταν στα 59,87 ευρώ ανά MWh ) κι αυτό εξηγείται γιατί η τιμή του φυσικού αερίου που έχει αναδειχθεί ως το βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο κατρακύλησε στις διεθνείς αγορές, επίσης μειώθηκε η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα έχουν εμφανισθεί μεγάλες ευκαιρίες φθηνών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές αγορές.
Γιατί λοιπόν να στηρίξει τους προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση αντί να στηρίξει άλλους κλάδους της οικονομίας ή και τους καταναλωτές που από τη μείωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα δουν μόνο απειροελάχιστες εκπτώσεις και κάποιες ευκολίες πληρωμής;
Η απάντηση είναι απλή: Γιατί εδώ και μια δεκαετία η Ελλάδα είναι το "ελντοράντο" των “επενδυτών” στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και η κυβέρνηση κάνει παν δυνατόν για να παραμείνει. Γι' αυτό “αγωνίζεται” να δημιουργήσει το περίφημο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο επιδιώκει να προικοδοτήσει με κεφάλαια περίπου 1 δισ ευρώ που θα μοιραστεί στους παρόχους ανάλογα με τα μερίδια τους στην αγορά.
Και το πιο “ωραίο” ποιο είναι; Ότι σε μια χώρα που η οικονομία της προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει ύφεση τουλάχιστον 3- 4%, κατά το πιο αισιόδοξο σενάριο, κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους και αυτά τα θεωρούν “λίγα”!!! Αλλά είπαμε: Η χώρα έχει τον τίτλο του ενεργειακού “Ελντοράντο” και πρέπει πάση θυσία να τον διατηρήσει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.