# #

18 Ιαν 2017

Στο πάνθεον της ροκ οι κιθάρες του Ολύμπου

Διάσημοι κιθαρίστες παίζουν ροκ και μπλουζ μουσική με ηλεκτρικές κιθάρες, κατασκευασμένες με ξύλο από το βουνό των θεών, τον Ολυμπο. 
Μεγάλα ονόματα της ροκ μουσικής όπως ο πρώην κιθαρίστας των Bon Jovi Ρίτσι Σάμπορα και η Ελληνοαυστραλέζα Οριάνθη Παναγάρις, την οποία ανακάλυψε στα 18 της ο Κάρλος Σαντάνα, «παίζουν» με ηλεκτρικές κι
Μεγάλα ονόματα της ροκ μουσικής όπως ο πρώην κιθαρίστας των Bon Jovi Ρίτσι Σάμπορα και η Ελληνοαυστραλέζα Οριάνθη Παναγάρις, την οποία ανακάλυψε στα 18 της ο Κάρλος Σαντάνα, «παίζουν» με ηλεκτρικές κιθάρες που έχουν κατασκευαστεί με ξύλο από το βουνό των θεών

Ο ΤΖΩΝΥ ΠΡΑΠΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΥΣ                                             ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΑΡ

Δημιουργός τους ο Τζώνυ Πράπας (το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Γιάντσιος), που έχει το εργαστήριό του στη Λεπτοκαρυά Πιερίας στις υπώρειες του Ολύμπου και στέλνει από εκεί χειροποίητες ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα σε όλον τον κόσμο.
Η Ελληνοαυστραλέζα Οριάνθη Παναγάρις, την οποία ανακάλυψε στα 18 της ο Κάρλος Σαντάνα, ο Ρίτσι Σάμπορα, πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος Bon Jovi, ο Κέβιν Σίρλεϊ, μουσικός παραγωγός των Iron Maiden, είναι μερικά μόνο από τα διάσημα ονόματα της μουσικής σκηνής που κρατούν στα χέρια τους μια κιθάρα από τον...
Ολυμπο.
Με την άδεια του δασαρχείου ο Πράπας κόβει κάθε χρόνο ένα-δύο δέντρα τα οποία επιλέγει ο ίδιος στον Ολυμπο και σε υψόμετρο μέχρι 700 μέτρα, όπως καρυδιές, μουριές, καραγάτσια, ενώ για τις... σπέσιαλ παραγγελίες χρησιμοποιεί ξύλο ελιάς από κτήματα φίλων του. Μετά κλείνεται στο εργαστήριο και επί μήνες -μία απλή κιθάρα τού παίρνει 2,5 μήνες και μια πιο εξελιγμένη έως και 8- σκαλίζει με προσοχή το ξύλο και του δίνει σχήμα και... ήχο. Ολα τα εξαρτήματα είναι επίσης χειροποίητα. Για τις γέφυρες συνεργάζεται με τον Χάρη Μπακιτζίδη από τον Λαγκαδά και για τους μαγνήτες με τον Νίκο Ασημένιο από την Αθήνα.
«Δεν το φανταζόμουν...»
«Οταν ξεκίνησα πριν από περίπου 20 χρόνια από τη Λεπτοκαρυά, δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα συνεργάζομαι με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Είναι συναρπαστικό αυτό που μου συμβαίνει», λέει στο «Εθνος» ο 44χρονος κατασκευαστής, ο οποίος πλέον έχει και... βοηθό, τον 6χρονο γιο του, Γρηγόρη.
Οι Olympus Custom Guitars κυκλοφορούν στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα ο Πράπας έχει φτιάξει 40 ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα, τα οποία πουλάει από 4.000 ευρώ το πιο απλό μέχρι 12.000 ευρώ το πιο «πειραγμένο», πάντα έπειτα από παραγγελία.
Οι Olympus Custom Guitars κυκλοφορούν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, ενώ την τελευταία 20ετία ο Πράπας έχει φτιάξει 40 ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα
Οι Olympus Custom Guitars κυκλοφορούν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, ενώ την τελευταία 20ετία ο Πράπας έχει φτιάξει 40 ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα
Ο Πράπας ασχολούνταν από μικρός με την ξυλογλυπτική, φτιάχνοντας περίτεχνες πινακίδες για καταστήματα. Το 1991 η τύχη έφερε κοντά του τον Τζον Χάρισον, έναν Βρετανό κατασκευαστή ακουστικών οργάνων.
Ο 80χρονος σήμερα Χάρισον, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μετακόμισε στη Λεπτοκαρυά έπειτα από σύσταση των γιατρών του, οι οποίοι επέμεναν ότι το κλίμα του Ολύμπου θα του κάνει καλό. Ο Πράπας είχε ήδη λύσει και δέσει μια ηλεκτρική κιθάρα, για να δει... πώς λειτουργεί.
Με 5.000 δραχμές αγόρασε μία απλή κιθάρα, την έλυσε, την έδεσε, την έβαψε και έμαθε τα μυστικά του οργάνου και της ξυλογλυπτικής. Εντύπωσε στο μυαλό του το πώς και το πού μπαίνουν οι χορδές, η γέφυρα, το μανίκι και το αποτέλεσμα τον ενθουσίασε. Είχε ήδη αποφασίσει ότι θα κατασκευάζει κιθάρες και μάλιστα δεν θα φύγει από την αγαπημένη του Λεπτοκαρυά. Κοντά στον Χάρισον τελειοποίησε την τεχνική του και έμαθε μυστικά που δεν μοιράζεται με κανέναν.
Αγαπημένο ξύλο η ελιά
Ο μουσικός παραγωγός των Iron Maiden Κέβιν Σίρλεϊ «χαϊδεύει» μία κιθάρα από τον Ολυμπο
Ο μουσικός παραγωγός των Iron Maiden Κέβιν Σίρλεϊ «χαϊδεύει» μία κιθάρα από τον Ολυμπο
«Οπως ο ζωγράφος έχει ένα ατελιέ και εργάζεται με ηρεμία, έτσι κι εγώ ηρεμώ στο εργαστήριό μου, ακούγοντας ροκ μουσική, δίνοντας ήχο και χρώμα στο ξύλο», μας λέει. Αγαπημένο του ξύλο είναι η ελιά, που «έχει ιστορική αξία, είναι πολύ... ελληνική, υγιής, κάνει όμορφα «νερά» και δίνει ωραίες κιθάρες». Παγκοσμίως οι κιθάρες κατασκευάζονται από ξύλα της Αφρικής, της Νοτίου Αμερικής και του Καναδά. Στη Λεπτοκαρυά, όμως, γίνονται 100% ελληνικές κιθάρες, με πρώτη ύλη από το βουνό των θεών.
Ο Πράπας αγαπά την πεζοπορία στον Ολυμπο. Στις βόλτες του κοιτάζει προσεκτικά τα δέντρα, εντοπίζει αυτά που του κάνουν και ζητά άδεια από το δασαρχείο προκειμένου να τα κόψει. Αλλες φορές την παίρνει και άλλες όχι. Από κάθε δέντρο αξιοποιεί συγκεκριμένα τμήματα. «Ο Ολυμπος είναι Ελλάδα, νιώθω υπερήφανος που διάσημοι μουσικοί κρατούν στα χέρια τους δικά μου όργανα, ελληνικά όργανα. Από το πρώτο σχέδιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα οι κιθάρες αυτές έχουν μέσα τους την Ελλάδα. Τα ξύλα του Ολύμπου δημιουργούν εξαιρετικής ακουστικής και αισθητικής όργανα», αναφέρει.
Παραγγελία-έκπληξη
Πριν από λίγο καιρό πήρε μία παραγγελία που τον έκανε να χορεύει σαν τρελός από τη χαρά του. Το στούντιο ηχογραφήσεων Black Rock Studios, του Κώστα Καλημέρη, που βρίσκεται στη Σαντορίνη και το 2010 είχε αναδειχθεί ως νούμερο 1 στούντιο ηχογραφήσεων σε όλο τον κόσμο, του ανέθεσε να φτιάξει μία πολύ εντυπωσιακή κιθάρα, ένα μοναδικό κομμάτι για πολύ γνωστό καλλιτέχνη. Αν και το συμβόλαιό του τον δεσμεύει να μην αποκαλύψει το όνομα, ο Πράπας μας λέει ότι θα είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο ελιάς και τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη. Μέχρι τότε βέβαια θα φτιάξει κι άλλες κιθάρες, παραγγελίες από το εξωτερικό, ακούγοντας πάντα στη διαπασών ροκ και μπλουζ μουσική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.