Σταθερή στην πολιτική της να μην δίνει επίσημα και ακριβή στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 – παραμένει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα δυο «μεγάλα κόμματα» εμφανίζονται να έχουν φεσώσει τις τράπεζες με περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχρεώσουν. Ποιος όμως θα πληρώσει τα σπασμένα;
Όπως είχαν προτείνει στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να μην πληρώσει για ακόμη μια φορά τα “σπασμένα” ο ελληνικός λαός.
Η τακτική του «Δεν πληρώνω» που ακολουθείται ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή βέβαια που Σαμαράς και Βενιζέλος νομοθετούσαν υπέρ της οικονομικής αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών, φαίνεται πως «καλύπτεται» από την ΤτΕ, η οποία επικαλούμενη το «απόρρητο» δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που χρωστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Βενιζέλος, έκανε νόμο με τον οποίο παρέχει στον εαυτό του ασυλία για την απόφασή του να δώσει στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη, παρανόμως 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΤτΕ λοιπόν, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει το Μάρτιο στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, αρνείται λόγω… «υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου» να δώσει στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων!
«Σε ό,τι αφορά στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της ΤτΕ κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 54 του Ν. 4261/2014, κατ” εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΚ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους», υποστηρίζει η ΤτΕ.
Σημειώνεται επίσης, ότι όπως είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2014 ο Νίκος Βούτσης, νυν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει το 2013 δάνειο ύψους 14,8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ είχε ήδη δάνεια που άγγιζαν τα 146 εκατ. ευρώ.
«Η ΝΔ πήρε και δάνειο ύψους 14,6 εκατ. ευρώ ενώ χρώσταγε ήδη 146, τη στιγμή που ξέρουμε τι σημαίνει για έναν Έλληνα να πάρει ένα δάνειο» δήλωσε ο κ. Βούτσης, ενώ χαρακτήρισε «ξεφτίλα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κρατά επί οκτώ μήνες στα συρτάρια του τα πορίσματα έξι λογιστικών εταιριών.
Ο τότε μάλιστα υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος – ο οποίος πριν λίγο καιρό έψαχνε δουλειά -, είχε δηλώσει πως τα όποια δάνεια έχει λάβει η ΝΔ έχουν γίνει με διαφάνεια και εξυπηρετούνται.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η πολιτική χορηγήσεων δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δεν καθορίζεται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ.
Διενεργείται ελεύθερα, στο πλαίσιο της πιστωτικής πολιτικής που έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υιοθετεί ως προς την ανάληψη και διαχείριση κινδύνων (πιστωτικού, αγοράς, ρευστότητας κ.λπ.).
Επομένως, η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται από την τράπεζα, αφού αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (λειτουργική πηγή ή τυχόν ληφθείσες εξασφαλίσεις).
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο ρόλος της συνίσταται στη διασφάλιση πως το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική πολιτική του, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, ως ο νόμος 3601/2007 ορίζει.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί την οργανωτική και λειτουργική δομή των πιστοδοτικών διαδικασιών, τη δανειοδοτική πολιτική, τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, την εξέλιξη της ποιότητας χαρτοφυλακίου ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά), τη συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους κλάδους ή πιστούχους και την πολιτική σχηματισμού προβλέψεων.
«Ως γίνεται αντιληπτό η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή των δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα».
Γιάνης Βαρουφάκης: Σκοπός η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς
Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ως απάντηση στην ερώτηση των δυο βουλευτών, στις προθέσεις του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται η «επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής».
Πηγή: periodista.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.