Με χρηματοδότηση από τη ρωσική πλευρά που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today, θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, «έκλεισε» στην Πετρούπολη και μετά από δυο μήνες διεργασιών, η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Όπως σαφώς αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του Μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Novak: «Η Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του Έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό».
Με απλά λόγια,
η ρωσική πλευρά θα προσφέρει την χρηματοδότηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό με πρόβλεψη αποπληρωμής από τα μελλοντικά έσοδα.
Η υπογραφή και ο συγκεκριμένος όρος που υπάρχει στο Μνημόνιο συνεργασίας επιβεβαιώνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ που εδώ και δυο μήνες είχε μιλήσει για χρηματοδότηση από ρώσικα κεφάλαια με 2 δισεκατομμύρια ευρώ και είχε λοιδορηθεί περί ανάπτυξης σεναρίων επιστημονικής φαντασίας.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο συνεργασίας, η κατασκευή του αγωγού που θα έχει ετήσια χωρητικότητα έως 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο σημείο εισόδου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει το 2016 και η έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος του 2019.
Την υλοποίηση του αγωγού θα αναλάβει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, μέτοχοι της οποίας θα είναι κατά 50% η "Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.", μια νέα εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που συτάθηκε από την κυβέρνηση και κατά 50% η «Τράπεζα Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσίας.
Στα κάγκελα οι Αμερικανοί
Η στρατηγική ενεργειακή κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα για συνεργασία με τη Ρωσία που επικυρώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας, έχει προκαλέσει delirium tremens, στους Αμερικανούς που σε υψηλούς τόνους είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Μαΐου ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Άμος Χοκστάιν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε εκφράσει επισήμως την αντίθεση των ΗΠΑ.
Ένα μήνα μετά στις αρχές Ιουνίου ο Άμος Χοκστάιν με δηλώσεις του από την Κύπρο ανέβασε περισσότερο τους τόνους δηλώνοντας το εξής: «εάν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης».
Ο βασικός λόγος που αντιδρούν οι ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού και κατά την προσφιλή τους τακτική φτάνουν ακόμα και σε οριακά απειλητικές δηλώσεις και προς τη χώρα μας όπως και προς την Τουρκία και τα Σκόπια, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θέλουν να μπουν στο παγκόσμιο ενεργειακό παιγνίδι μέσω της Ευρώπης.
Και το ερώτημα, πλέον, είναι με ποιόν τρόπο θα αντιδράσουν και με ποιες κινήσεις θα προσπαθήσουν να τορπιλίσουν τη συμφωνία. Ίδωμεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.