# #

15 Μαρ 2015

ΔΩΡΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΞΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ....ΔΙΑΒΑΣΤΕ


Μετά τις πολλές (πάντα απευθείας) αναθέσεις για μελέτες πάσης φύσεως στις ανώτερες πάντα επιτρεπτές τιμές ήρθε η στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραλάβουμε και μία μελέτη για την ανάθεση της συνολικής (και όχι εποχιακής που ίσως κρίνεται δικαιολογημένη) αποκομιδής των σκουπιδιών του Δήμου μας σε ιδιώτη,με το σκεπτικό ότι η μέχρι τώρα εικόνα της καθαριότητας δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Στο θέμα αυτό η αντιπολίτευση (με εξαίρεση τον κύριο...
Δημητριάδη) μειοψήφησε θεωρώντας κατ'αρχήν την μελέτη εντελώς αόριστη,πρόχειρη,ελλειπή και σίγουρα πανάκριβη (24.000 ευρώ περίπου) αλλά και το κόστος που αυτή προέβλεπε για το έργο,δηλαδή 950.000 ευρώ τον χρόνο (χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται ο πρώην Δήμος Δίου με το σκεπτικό μάλλον πως δεν τους αξίζει η ίδια αντιμετώπιση) υπερβολικά υψηλό.

Από τη στιγμή όμως που αρκούσε η ψήφος της πλειοψηφίας η μελέτη παραλήφθηκε και η Δημοτική αρχή προχώρησε στην διαδικασία του διαγωνισμού.

Ήρθε στις 10/3/2015 το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού στην Οικονομική Επιτροπή για να εγκριθεί και να δημοσιευτεί όπως προβλέπει η διαδικασία και εκεί πέρασε με κάποιες μικρές διορθώσεις με την κυρία Μόχλα-Φαρμάκη και εμένα όμως (Δημοτικούς συμβούλους του Συνδυασμού Ευθύνης) να το καταψηφίζουμε κυρίως λόγω του ακριβού κόστους αλλά και επειδή θεωρήσαμε πως οι όροι δεν διασφαλίζουν επαρκώς τον Δήμο σε περίπτωση οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με τον ανάδοχο εργολάβο.

Πρέπει εδώ να ομολογήσω ότι και ο πρόεδρος της Οικ.Επιτροπής αντιδήμαρχος κύριος Ζτάνης αλλά και τα μέλη της συμπολίτευσης (Βακουφτσή,Μπαμπανίκας,Σιώκας,Πούλιος) αν και το υπερψήφισαν έδειξαν την διάθεση τους να προκύψει από την επιτροπή το καλύτερο δυνατόν για το συμφέρον του Δήμου.

Προσπαθήσαμε με την συνάδελφο κυρία Μόχλα-Φαρμάκη διαβάζοντας ξανά και ξανά την προκήρυξη να βρούμε αν κάποιος από τους όρους της φωτογραφίζει κάποιον συγκεκριμένο εργολάβο.

Εστιάσαμε στα αυτοκίνητα,στους εργάτες,στην εγγυητική και σε ότι άλλο μπορούσαμε να σκεφτούμε αλλά δεν βρήκαμε κάτι που να δείχνει ύποπτο.Μάλλον  γιατί το να βάζεις όπως και να ανακαλύπτεις τους φωτογραφικούς όρους σε ένα διαγωνισμό είναι επιστήμη που εμείς δεν την έχουμε σπουδάσει σε αντίθεση με όποιον συνέταξε την προκήρυξη.

Να εξηγήσω τι εννοώ.
Ενας από τους όρους (αυτός που αρχικά μας φάνηκε ο πιό καλός για τον Δήμο) λέει πως για να έχει κάποιος δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό επί ποινή αποκλεισμού μάλιστα (η ανταποκρίνεσαι  στον όρο η δεν μπορείς καν να λάβεις μέρος) πρέπει….....(το καταγράφω αυτούσιο)
«Να διαθέτει σε ισχύ δύο (2) τουλάχιστον βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασίας αποκομιδής απορριμμάτων τουλάχιστον ίσης αξίας έκαστη με το δημοπρατούμενο έργο από ΟΤΑ την τελευταία τριετία  που θα βεβαιώνεται με Πιστοποιητικό Καλής Εκτέλεσης και Αντίγραφο της Σύμβασης».

Σε απλά Ελληνικά για να έχει κάποιος δικαίωμα έστω να συμμετάσχει στο διαγωνισμό θα πρέπει τα τρία προηγούμενα χρόνια να έχει κάνει σε Δήμους ανά την Ελλάδα αποκομιδή απορριμμάτων ύψους ανά έτος εννιακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (950.000) και άνω τουλάχιστον δύο φορές.

Μιά  χαρά ακούγεται θα σκεφτείτε,όπως σκέφτηκα και εγώ.
Έτσι διασφαλίζεις ότι όποιος πάρει το έργο αποδεικνύει από πριν πως μπορεί και να το φέρει σε πέρας με επιτυχία.Αυτό πίστευα μέχρι να με ενημερώσουν πως….
δεν είναι όμως έτσι όπως φαίνεται και εξηγώ…


Επειδή οι εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο είναι υπέρογκο ποσό (και αυτό γιατί οι Δήμοι ζητάνε αν το κρίνουνε αναγκαίο τη συνδρομή του ιδιώτη εργολάβου μόνο κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού και όχι γιά όλο το χρόνο)σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο Δήμοι την τελευταία τριετία που έχουν υπογράψει συμβάσεις σε αυτό το ύψος και όλως τυχαίως και οι δύο συνεργάζονται με την ίδια εταιρία (γνωρίζω και τους Δήμους και την εταιρία αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή να τους αναφέρω).

Αυτό σημαίνει πως στο διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος μόνο μία εταιρία (η συγκεκριμένη που συνεργάστηκε με τους δυο Δήμους που προανέφερα)η οποία γνωρίζοντας ήδη πως παίζει μόνη της η προσφορά που θα δώσει θα είναι η πιο κερδοφόρα για την ίδια και σε καμία περίπτωση για τον Δήμο.
Αυτό δεν είναι φωτογραφία,μαγνητική τομογραφία είναι.

ΕΡΩΤΩ    

Α)Αυτός που συνέταξε το κείμενο της προκήρυξης αυτής (καθώς ίσως και άλλων) είναι αιρετός,υπάλληλος του Δήμου η ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου?

Β)Για ποιο λόγο να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο σε βάρος του Δήμου αν δεν έχει προσωπικό όφελος και ποιο είναι αυτό?

Γ)Γνώριζε αυτά που αναφέρω ο Δήμαρχος και η παράταξη του όταν το υπερψήφισε και αν όχι τώρα που ενημερώθηκε τι προτίθεται να κάνει (από τη στιγμή μάλιστα που ο διαγωνισμός δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα)?

Δ)Έχει έτοιμο εναλλακτικό πλάνο η δημοτική αρχή εάν κάτι πάει στραβά με τον διαγωνισμό η ακόμα χειρότερα στην περίπτωση που ο εργολάβος που θα προκύψει δεν αποδειχτεί ικανός?Ας μην ξεχνάει πως σε εναμιση μήνα μπαίνουμε στο καλοκαίρι και τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις.

Ε)Μήπως να ρίξει η Δημοτική αρχή ξανά μια ματιά σε όλες τις μελέτες που ανατέθηκαν απευθείας έως τώρα να δεί και τα κόστη αλλά και την αναγκαιότητα αυτών?

Βασίλης Βροχαρίδης
 Δημοτικός Σύμβουλος Δίου-Ολύμπου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.