# #

22 Ιαν 2015

Νίκος Μπονοβόλιας....Ο Σύριζα με το πρόγραμμά του δεν υπόσχεται, δεσμεύεται..

            

        Γιατί  ΣΥΡΙΖΑ...

Είναι   γενική  πια η διαπίστωση  πως το πρόγραμμα  <σταθεροποίησης>  που εφάρμοσαν στη χώρα μας, οι μνημονιακές κυβερνήσεις ,από το  2010 και μετά,  έχει αποτύχει. Το επιβεβαιώνει    η λεηλασία  του οικογενειακού εισοδήματος (μειώσεις , φορολόγηση, ανεργία ) , η κατάργηση   ακόμα και των στοιχειωδών κοινωνικών  δικαιωμάτων ( ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, δωρεάν παιδεία), η εθνική κατήφεια που απλώνεται πάνω  στην ελληνική κοινωνία και   οδήγησε 6,3 εκατομμύρια. έλληνες  στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και  δυστυχώς,
5.500 συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία .
Η αποτυχία της δικομματικής Κυβέρνησης οφείλεται στην εντελώς λανθασμένη λογική με την οποία αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της η κρίση. Η περιοριστική πολιτική εγκλώβισε την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης , καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγικούς πόρους της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης ότι η μείωση των μισθών σε συνάρτηση με την διάλυση και αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα, καθώς και το χτύπημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ,είναι μέτρα που δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη ,η οποία συνδέεται κυρίως με την εσωτερική ζήτηση και τις δημόσιες επενδύσεις.
Οι εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου ήρθαν να προλάβουν  και άλλη κρυφή ατζέντα,  για την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών φορολογικών επιδρομών, που σίγουρα θα είναι η χαριστική βολή του λαού και της χώρας και αυτό προς όφελος μόνο των δανειστών. Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του ΕMAIL του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και την επιβεβαίωση από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κύρτσο για νέα μείωση των συντάξεων , για κατάργηση του ΕΚΚΑΣ , για επιβολή Φ.Π.Α. κ.λ.π. η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την συναποτελούν είναι ανύπαρκτη  .
Και είναι αυτό που τρομοκρατεί  τη  Ν.Δ., γιατί βλέπει  ότι  δεν πείθει και  παρόλη την εκστρατεία της χυδαίας και πρωτόγνωρης κινδυνολογίας της, οι πολίτες ,άλλοι συνειδητά και άλλοι πεισματικά ,της στρέφουν την πλάτη  καταδικάζοντάς την στην ήττα που της αξίζει,  για όλα αυτά που προκάλεσε  στη χώρα και το λαό της. Έντρομη   από τον επερχόμενο  καταποντισμό της, αλλάζει την επωδό της  ,που κατάντησε  ανέκδοτο (για όλα φταίει ο σύριζα) και …προειδοποιεί  για όλες  τις συμφορές (χρεοκοπία, κίνδυνος εθνικής ταυτότητας κ.ά.) που θα φέρει μια κυβέρνηση  Σύριζα. Επιστρατεύει κάθε μέσο  για να ανακόψει το ρεύμα  που θα φέρει τη μεγάλη ιστορική στροφή και θα βάλει τέρμα στις βάρβαρες και απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.
Όμως όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης, γίνεται όλο και πιο φανερή η παλλαϊκή συσπείρωση στο  ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί οι πολίτες ,ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους  προελεύσεις  ,  καταλαβαίνουν ότι η διεκδίκηση από τον Σύριζα  της πλειοψηφίας στη  Βουλή   ,δεν είναι αλαζονική  επιδίωξη ,  αλλά ανάγκη για να γίνουν οριστικά παρελθόν   τα μνημόνια και να μπει  η χώρα σε  προοδευτικό δρόμο. Γιατί είναι πασιφανές  πως η συνολική εικόνα  των ψηφοδελτίων του  ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει καμιά σχέση με παροχολογία, πελατειακές σχέσεις , εξυπηρετήσεις. Οι υποψήφιοι του Σύριζα   είμαστε άνθρωποι   με ιστορία στο χώρο της αριστεράς. Άνθρωποι που η συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα  των πολιτών  είναι  η εγγύηση πως  δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε την αδικία , να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία , να τοποθετούμε τον Άνθρωπο  και το  Περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Γιατί  οι αρχές , η πολιτική και το πρόγραμμα του Σύριζα  δίνουν το όραμα για μια ζωή με  αξιοπρέπεια, ασφάλεια, περηφάνια, δικαιοσύνη. Γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναβάλει το πρόγραμμα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές και με δεδομένη τόσο την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, όσο και την πανευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος , θα καταστήσει σαφές, μαζί με τις αναγκαίες συμμαχίες που θα έχει δημιουργήσει στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό νότο, ότι η εξυπηρέτηση του χρέους περνάει μέσα από δύο σημαντικά βήματα :την ονομαστική απομείωση του χρέους και τη σύνδεση αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης , ό,τι δηλ. έκανε η Γερμανία μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο για την αντιμετώπιση του δικού της χρέους το 1953.
Επιπλέον,βασική προτεραιότητα για μια γρήγορη ανάκαμψη αποτελεί η ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης , η πάταξη του πελατειακού κράτους , της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας και η αποκοπή από την γενικευμένη διαπλοκή . Θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για γρήγορη ανάπτυξη τη θέσπιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος ,όπως επιτάσσει και το σύνταγμα ,σύμφωνα με το οποίο ο καθένας εισφέρει στα κοινά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα.
            Η γρήγορη έξοδος από την κρίση και η ανάσα του ελληνικού λαού επιβάλλουν πρωτίστως την υλοποίηση του επεξεργασμένου και κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται στην αντιμετώπιση με μέτρα έκτακτης ανάγκης της ανθρωπιστικής κρίσης για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που είναι οι φτωχοί , οι άνεργοι , οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι . Και βεβαίως η αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους θα είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου περνάει μέσα από παρεμβάσεις, όπως η μετάβαση σε ένα διαφανές αναλογικό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα , η αναδιοργάνωση των εσόδων με το χτύπημα της φοροδιαφυγής , της διακίνησης μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου ,ιδιαίτερα στα καύσιμα και τα τσιγάρα και η δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα ,αφ’ ενός  για να διασφαλιστεί το συμφέρον του βασικού μετόχου, δηλ. του Δημοσίου ,αφ’ ετέρου  για χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Επίσης βασικός πυλώνας της σταθεροποίησης είναι η ρύθμιση στις οφειλές των δανειοληπτών , ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η καταναλωτική ικανότητά τους . Εξ ίσου σημαντική για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης είναι η σταθεροποίηση των μισθών και συντάξεων και η επαναφορά ,τόσο του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας, όσο και η επαναφορά του 13ου μισθού σε όλους τους συνταξιούχους που η σύνταξή τους ανέρχεται μέχρι 700 ευρώ.
Τέλος η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας , θα ικανοποιεί την εσωτερική ζήτηση και θα δημιουργεί καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία ,αλλά με αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία.
Συνεπώς γίνεται σαφές ότι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ  διαμέτρου αντίθετη από τις λογικές υποτίμησης της εργασίας, που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση και το λαό στην εξαθλίωση. Αφετηρία της ανασυγκρότησης της παραγωγικής διαδικασίας είναι η στρατηγική επιλογή για στήριξη εξωστρεφών τομέων της οικονομίας (Βιομηχανία , μεταποίηση , αγροτοδιατροφικός τομέας , περιβαλλοντική τεχνολογία , εναλλακτικός τουρισμός , έρευνα και όλα αυτά συνοδευόμενα με ρήτρα μείωσης ανεργίας και προστασίας του περιβάλλοντος ),. Βεβαίως αποφασιστικής σημασίας είναι και η πολιτική υποκατάστασης εισαγωγών που θα εξαντλήσει κάθε σχετική δυνατότητα.
Ο Σύριζα  με το πρόγραμμά του δεν υπόσχεται,  δεσμεύεται.. και μπορεί να το κάνει ,γιατί δεν στηρίζεται σε  μεγαλοεπιχειρηματίες ,σε τραπεζίτες ,σε Μ.Μ.Ε.., στην ολιγαρχία και τα τζάκια ,αλλά στην ανάγκη  και την ελπίδα  τη δική σας που μας στηρίζετε ,μας εμπιστεύεστε και   κινήσατε μαζί μας τον αγώνα τον καλό ,για την Ελλάδα που μας αξίζει για μια  Ελλάδα δημοκρατική και δίκαιη.

                                                         
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ
Πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. MSc
Υποψήφιος  Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
                στην ΠΙΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.