# #

5 Μαΐ 2014

Η Ελλάδα πιο ανελεύθερη από πολλές μοναρχίες σύμφωνα με το Freedom House (vid)


Το κυβερνητικό πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου με το κλείσιμο της ΕΡΤ καταδίκασε την χώρα μας σε πτώση στην παγκόσμια λίστα Ελευθερίας Τύπου. 
Η Ελλάδα υποβιβάστηκε στην 96η θέση της παγκόσμιας λίστας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του μη κυβερνητικού οργανισμού με το όνομα «Freedom House”
Νέα αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το Freedom House, την τελευταία πενταετία, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη επιδείνωση στην Ελευθερία Τύπου, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε..
17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία., ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100. Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου».Ενώ το 2013, η χώρα συγκέντρωσε βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας
Μάλιστα, η βασική αιτία για την υποβάθμιση είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με την Τζένιφερ Ντάνχαμ, που είναι επικεφαλής αναλύτρια του “Freedom House”
«Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας».
Eπιπλέον, η κ. Ντάνχαμ σημείωσε ότι οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα ΜΜΕ που εργάζονται και αυτά με την σειρά τους από την κυβέρνηση του εκάστοτε κράτους.
Μεγάλη πτώση είχαμε και για το κράτος της Τουρκίας, όπου υποβιβάστηκε στην θέση 136 και στην κατηγορία των «Ανελεύθερων χωρών».
Σε αυτή την εξέλιξη συντέλεσε το γεγονός ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων ενώ ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες υπήρξαν απαγορεύσεις στο youtube και το twitter.



 Του Χρήστου Αβραμίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.