# #

15 Ιαν 2014

Έξι άτομα της λίστας Λαγκάρντ απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ

Έξι άτομα της λίστας Λαγκάρντ απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ
Ουσιαστικά ανέλεγκτη μένει η λίστα Λαγκάρντ, καθώς το ΣΔΟΕ έχει δώσει μόλις 266 εντολές ελέγχου για τους συνολικά 2.061 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται σε αυτή και περιμένει «εντός μηνός» πόρισμα για 155 από αυτές. 
Τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι τα έσοδα για το κράτος δεν θα είναι εισπρακτέα άμεσα, επειδή θα γίνουν προσφυγές. 
Από την ενημέρωση του κ. Στασινόπουλου προέκυψε ότι έξι άτομα απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ. 
Πρόκειται για ..
δύο πρόσωπα που απέκρυψαν εισοδήματα 3,7 εκατ. ευρώ και για τους τέσσερις συγγενείς του πρ. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που είχαν αποκρύψει 6,3 εκατ. ευρώ.
Ο κ.Στασινόπουλος, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι ως τον Οκτώβριο του 2013 βασική κατεύθυνση του ΣΔΟΕ ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που τώρα είναι στα καθήκοντα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ στάθηκε σε σειρά υποθέσεων που ερευνά σήμερα το ΣΔΟΕ. Αναφερόμενος ειδικά στη λίστα Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ είχε να αντιμετωπίσει τόσους ελέγχους με άνοιγμα λογαριασμών από μία μόνο υπόθεση, όταν στο παρελθόν τυχόν άνοιγμα λογαριασμών αφορούσε σε έναν μεμονωμένο λογαριασμό.

Σημειώνοντας ότι στη συγκεκριμένη λίστα είχαν ταυτοποιηθεί 1700 ονόματα, με τα στοιχεία από τις τράπεζες να φτάνουν μαζικά στην υπηρεσία του καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο από τους εφοριακούς, υποστήριξε ότι έπρεπε να προηγηθούν άλλες κινήσεις που θα επέτρεπαν την δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στο ΣΔΟΕ για να ανταπεξέλθει. Έτσι, κλήθηκαν εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής για να διαχωρίσουν τα στοιχεία.

«Το πρώτο κομμάτι ήταν για τα άτομα που απασχόλησαν την εξεταστική επιτροπή και έπρεπε άμεσα να δοθούν λύσεις», είπε, σημειώνοντας ότι δόθηκαν. «Το δεύτερο κομμάτι ήταν η επεξεργασία στοιχείων για τα υπόλοιπα άτομα», εδώ, υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ πήρε τα στοιχεία το καλοκαίρι, όταν έπρεπε να ελέγξει και την αγορά, ενώ τελειώνοντας αυτή η περίοδος έπρεπε οι ελεγκτές να περάσουν από σεμινάριο, δικαιολογώντας έτσι την καθυστέρηση στην έρευνα και σημειώνοντας πως τώρα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και «μπορούμε να αρχίσουμε τη διαδικασία φορολογικού ελέγχου», κάτι που προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε ότι επί της λίστας Λαγκάρντ, έχουν εκδοθεί από το ΣΔΟΕ 266 εντολές φορολογικού ελέγχου και 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, προσθέτοντας προς καθησυχασμόν ότι η διαδικασία από εδώ και πέρα θα γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της υποδομής που δημιουργήθηκε, αφού νωρίτερα και ως το 2010 που υπήρχε απόρρητο, δεν είχαν εμπειρία στο άνοιγμα λογαριασμών.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει υποσχεθεί πρόσληψη προσωπικού μέσα στο 2014 από την κινητικότητα, προσωπικό πάντως που και για αυτό είπε ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο επιμόρφωσης πριν αναλάβει τέτοιο έργο. Δικαιολογήθηκε άλλωστε ότι το ΣΔΟΕ παράλληλα με τέτοιους ελέγχους καλείται να αντιμετωπίσει την επικαιρότητα και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα που ‘σκάνε’. «Κληθήκαμε από τους δικαστές να ελέγξουμε κάποιο πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις… Ξεφεύγουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό», είπε, σημειώνοντας εκ νέου ότι το ΣΔΟΕ από μηχανισμός πάταξης της φοροδιαφυγής έγινε μηχανισμός πάταξης της διαφθοράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Στασινόπουλος διαβεβαίωσε ότι μετά το πέρας των 266 ελέγχων θα συνεχίσουν, σημειώνοντας ότι από τις 1700 εγγραφές στη λίστα Λαγκάρντ, τα 919 άτομα δεν εμφανίζουν χρηματικό υπόλοιπο, οπότε θα ερευνηθούν σε δεύτερο χρόνο. Το ίδιο θα γίνει με τα 205 άτομα που φαίνεται να καλύπτονται από τα εισοδήματά τους. «Από τα υπόλοιπα 550, ελέγχουμε τα 266 και για τα 155 βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι ίσως και μέσα σε αυτό τον μήνα να υπάρχουν στοιχεία ολοκλήρωσης του ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο ακόμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε μιλήσει για 150 ελέγχους, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει έκτοτε, με τον κ.Στασινόπουλο άλλωστε να σημειώνει ότι «εμείς δουλεύουμε σήμερα για το αύριο», αφού όπως είπε, τα έσοδα που προσδοκά η Πολιτεία από μεγάλους ελεγχους δεν είναι άμεσα εισπρακτέα, αφού υπάρχουν προσφυγές, πέραν του ότι συχνά οι φορολογούμενοι ζητούν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν σε κλήσεις για ακρόαση.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διενεργούνται και σε άλλες λίστες:
  • 54.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό: είναι από το 2008 έως το 2011, αφορούν 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δεν δικαιολογούνται. Ελέχονται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
  • λίστα Λουξεμβούργου: περιλαμβάνει 17 περιπτώσεις.
  • λίστα Λιχτενστάιν: μπήκε στο αρχείο από το 2011.
Ιδιαιτέρως επικριτική στα όσα είπε ο κ. Στασινόπουλος υπήρξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτοντας σειρά ερωτημάτων και προκαλώντας συχνά την αντίδραση του προεδρεύοντος Αναστάσιου Νεράτζη κυρίως για τον μακρύ χρόνο των ερωτήσεών της, όσο και για τις διακοπές της στον γραμματέα του ΣΔΟΕ. Μεταξύ των ερωτήσεων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αναφορά σε τυχόν εμπλοκή της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, ενώ αναφέρθηκε στα ονόματα του κ. Λάτση, του κ.Παπασταύρου. «Μέσα από έγγραφα που έχετε καταθέσει προκύπτει ότι σας αγνοούν οι ελληνικές τράπεζες που είναι επικεφαλής ο κ.Γ.Ζαννιας, ο οποίος συμβαίνει να ήταν σύμβουλος του κ.Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά είναι τυχαία και ήταν τα σεμινάρια που σας εμπόδισαν να ελέγξετε;», ρώτησε. Σημειώνοντας ότι έχουν ελέγξει μόνο τρεις από τους καταθέτες, άφησε σαφείς αιχμές για ευθύνη της υπηρεσίας για τυχόν παραγραφές.

«Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επίσης προσληφθείς από τον κ. Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε να απαλλάξει από την ευθύνη τους πρόσωπα κάποια εκ των οποίων συγκαταλέγονται στη λίστα Λαγκάρντ. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη 2013 φέρατε στην επιτροπή εξεταστικής επίτροπής κλήσεις σε παροχή εξηγήσεων στους μεγαλύτερους καταθέτες, επιχειρηματικού, μιντιακού και εργολαβικού κατεστημένου, όπως για παράδειγμα τον κ.Φώτη Μπόμπολα. Τι έγινε; Δώσατε μεγαλύτερη προθεσμία. Αναλαμβάνετε την ευθύνη να δώσετε 14 μήνες προθεσμία στον κ.Μπόμπολα;», συνέχισε. «Από το έτος 2000 έχει ελεγχθεί η εταιρία Μ&Μ που συνδέεται με τον κ.Μυωνή και τον κ.Παπασταύρου. Κατασχέθηκαν έγγραφα με ονόματα, όπως ο κ. Δασκαλόπουλος, ο κ.Ευφραίμογλου, η Eurobank EFG. Με κάποιο τρόπο χάνεται και κουκουλώνεται από το ΣΔΟΕ», συνέχισε.

Για τη λίστα Λίχτενστάιν, υποστήριξε πως όταν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία δεν νοείται αρχειοθέτηση. Η κ.Κωνσταντοπούλου, συνέχισε λέγοντας ότι έχουν ελεγχθεί μόνο δύο από τα 54000 εμβάσματα, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα που μιλά για 65 cd με εμβάσματα που δεν ελέγχει κανείς, ενώ περιλαμβάνονται ονόματα του πολιτικού, επιχειρηματικού, και μιντιακού κατεστημένου. Μεταξύ πολλών άλλων, ρώτησε για τυχόν πρωτοβουλίες για έλεγχο της λίστας Λουξεμβούργου, ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ ρώτησε αν εξακολουθεί να ελέγχεται η υπόθεση από μόνο τέσσερις ανθρώπους, αν έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία με παλιότερες υποθέσεις εξοπλιστικών και μιζών, με αφορμή όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης για στοιχεία που υπήρχαν από το 2005, ενώ έκανε λόγο για παραλείψεις είσπραξης φόρων από υποχρέους, με αποτέλεσμα να ωφελούνται –όπως είπε- πρώην υπουργοί, όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος, μη κατηγορούμενοι για απιστία κατά του δημοσίου.

Απαντώντας, ο κ.Στασινόπουλος, διαβεβαίωσε ότι πιέζεται από τον υπουργό Οικονομικών να έχει ταχύτερα αποτελέσματα, αλλά είναι θέμα ελέγχων, όπως είπε. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του Οκτωβρίου 2012 για την μεταφορά της λίστας Λαγκάρντ στην αρμοδιότητα των εφοριών, θύμισε σχετική διάψευση του ΣΔΟΕ. Όσο για τα 65 cd στα οποία αναφέρθηκε η βουλευτής, υποστήριξε ότι ήταν η υπηρεσία του που τα ζήτησε. Σημείωσε όμως ότι μέσα σε αυτά «είναι η μισή Ελλάδα», και δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα.

«Με δική μου εντολή, συστήθηκε επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο. Έγινε δύο φορές επιτροπή, όταν όμως από τον Μάιο υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ότι δεν μπορώ να κάνω φορολογικό έλεγχο, θα τα στέλναμε στις εφορίες», συνέχισε. «Οι κ.κ. οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν ότι πρέπει να τους ενημερώσουμε. Τους έχουμε στείλει τα cd. Η υπηρεσία πιστεύω τα ζήτησε ως πληροφοριακά δεδομένα», είπε.

Για τα 54.000 εμβάσματα υποστήριξε ότι ελέγχονται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ ερχόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «δεν αργούμε». Επαναλαμβάνοντας τις δυσχέρεις που αντιμετώπισε το ΣΔΟΕ λαμβάνοντας μαζικά στοιχεία, υποστήριξε ότι υπάρχει πλήθος δεδομένων από τον Ιούνιο του 2013. Επανέλαβε ότι οι έλεγχοι σε 155 υποθέσεις είναι σε ώριμο στάδιο, σημειώνοντας ότι και εντός του μηνός είναι πιθανό να υπάρχουν αποτελέσματα. «Δεν είναι μόνο τρία άτομα. Είναι και άλλα που ελέγχονται», είπε, επικαλούμενος το φορολογικό απόρρητο για να μην τα ονομάσει, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι από τους ελέγχους σε έξι άτομα έχει προκύψει περιουσία δέκα εκατομμυρίων ευρώ. «Αν με ρωτάτε, αν έχουν εισπραχθεί ή όχι, δεν είναι αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία του είναι σε πολύ καλό δρόμο για τον έλεγχο.

Όσο για το πόσοι ερευνούν, δεν είναι –είπε- τέσσερα άτομα, αλλά 30 σήμερα, ήτοι περίπου το 25% των ελεγκτών της υπηρεσίας και σύντομα μπορεί να γίνουν 50 άτομα. Διαβεβαίωσε ότι ο γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν έχει καμία συμμετοχή στον έλεγχο, δεν υποδεικνύει τα άτομα που ελέγχονται, ενώ αρνήθηκε ότι υποστήριξε ο ιδιος ότι συνδεόταν με τη λίστα Λαγκάρντ η κ.Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι μετέφερε απλώς στον εισαγγελέα αυτό που είχε πει ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ.Όσον αφορά στην παραγραφή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για τις λίστες για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Θέλοντας να δείξει ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται παράλληλα με πολλές υποθέσεις και όχι μόνο με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε ότι από άλλες υποθέσεις που ελέγχονται τα προσδοκόμενα έσοδα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα είπε ότι από 52 αγρότες για υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ και επιδοτήσεων τα προσδοκόμενα έσοδα φτάνουν τα 54 εκατομμύρια ευρώ. Από 18 δικηγόρους, τα προσδοκόμενα έσοδα είναι 23 εκατομμύρια, από πόθεν έσχες επτά φυσικών προσώπων, προσδοκάται η είσπραξη οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από δύο μόλις καλλιτέχνες, αναμένουν να εισπράξουν 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Για τα μισά σχεδόν από τα χρήματα που περιλαμβάνονται στη λίστα με εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό 54000 φορολογούμενοι την κρίσιμη περίοδο 2008-2011, δεν υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε εξερχόμενος της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως την εν λόγω λίστα εμβασμάτων, ελέγχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τα 54000 εμβάσματα αφορούν σε 54 δισ. συνολικά, εκ των οποίων «τα 22 δισ. δεν δικαιολογούνται ακριβώς», όπως είπε.

Πηγές: Real.gr, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.