# #

22 Αυγ 2012

ΧΑΖΟΙ Ή ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ;


Στον αριθμό 35.000 φαίνεται ότι τελικά θα καθίσει η μπίλια σχετικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που θα βγουν σε εφεδρεία το 2013. 

Βλέπετε, είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν παίρνονται σε συνεδριάσεις, αλλά σε ρουλέτα, με κλήρωση, με ονειροκρίτη και γενικά με καμία σοβαρότητα.

Ας δεχτούμε πάντως ότι το τελικό νούμερο θα είναι το 35.000. Αυτοί οι υπάλληλοι θα κληθούν να ζήσουν επί μία 3ετία με το 65% των αποδοχών τους και κατόπιν θα απολυθούν δίχως αποζημίωση. 


Η κυβέρνηση δηλαδή, πιστεύει ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα... μείνουν σπίτια τους επί 3 χρόνια και θα λαμβάνουν το επίδομα.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αυτοί οι υπάλληλοι θα βγουν στην αγορά και θα διεκδικήσουν θέσεις εργασίας με…τόσο χαμηλούς μισθούς που θα αρκούν να καλύψουν το 35% των απωλειών των εισοδημάτων τους. Επίσης, αυτοί οι υπάλληλοι, θα απαιτούν να είναι ανασφάλιστοι και η αμοιβή τους «μαύρη», διότι σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν το 65% που θα τους δίνει το Κράτος.

Λένε κάποιοι «ποιος θα πάρει έναν τεμπελχανά δημόσιο υπάλληλο στη δουλειά του;». Η απάντηση είναι απλούστατη. Όλες οι επιχειρήσεις που δεν αντέχουν να μπλέκουν με το Δημόσιο και να χάνονται στο λαβύρινθό του. Ένας τέτοιος υπάλληλος, λοιπόν, που θα παίζει το ρόλο του «συνδέσμου» μεταξύ επιχείρησης και δημόσιων υπηρεσιών, με αμοιβή 500 ευρώ και χωρίς ασφάλιση, θα είναι καλοδεχούμενος.

Πρώτον, ξέρει τα «κατατόπια». Δεύτερον, θα εκμεταλλευτεί τη συναδελφική αλληλεγγύη των δημοσίων υπαλλήλων που παρέμειναν στις δουλειές τους και οι οποίοι είναι λογικό να τον στηρίξουν διευκολύνοντάς τον όπως μπορούν. Ο «τεμπελχανάς» λοιπόν, θα βρει δουλειά, την οποία θα στερήσει από έναν άνεργο.

Κάπου εδώ, εμφανίζεται αυτός ο αστείος τύπος, Γιάννης Βρούτσος, που με την ιδιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους θα τιμωρούνται με εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ στην τρίτη σύλληψη, θα μπαίνει οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις.

Δεν ξέρω πόσο χαζοί είναι όλοι αυτοί οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά σίγουρα πάνε για ρεκόρ χαζομάρας. Οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία γίνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, γνωστό ως Σ.ΕΠ.Ε. Για να δούμε, λοιπόν, πόσο ικανό είναι το Σ.ΕΠ.Ε. να ελέγξει την κατάσταση.

Παράδειγμα Α) Η υπηρεσία Σ.ΕΠ.Ε. Ευβοίας λειτουργεί με 4 άτομα, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν τη γραμματεία, το πρωτόκολλο, την εξυπηρέτηση πολιτών και φυσικά τους ελέγχους. Ως συνέπεια της μείωσης του προσωπικού, αναμένεται να ατονήσουν οι έλεγχοι της υπηρεσίας για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Έλεγχοι, οι οποίοι πρέπει να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια τoυ 24ώρου (ημέρα, νύχτα, Σάββατα, Κυριακές και εξαιρέσιμες), με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εργασιακές σχέσεις.

Παράδειγμα Β) Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπολειτουργίας του ΣΕΠΕ είναι το  Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νομού Ρεθύμνου που από 5 υπηρετούντες υπαλλήλους έχει μείνει μόνο με την Προϊσταμένη!

Παράδειγμα Γ) Την αποστολή κλιμακίου ειδικών επιθεωρητών εργασίας για τη διενέργεια ελέγχων, κυρίως στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ρόδου, ζητεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με υπόμνημά του, το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Με δεδομένο το ό,τι η Επιθεώρηση Εργασίας Ρόδου υπολειτουργεί λόγω των γνωστών προβλημάτων έλλειψης προσωπικού, παρακαλούμε να αποστείλετε άμεσα κλιμάκιο ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας για τη διενέργεια ελέγχων κυρίως σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νομοθεσία.

Κι επειδή τρία παραδείγματα είναι αρκετά, ας συνοψίσουμε με την συνολική πραγματικότητα της κατάστασης:  «Οι δυνατότητες των επιθεωρητών Εργασίας είναι περιορισμένες εξαιτίας κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Οι 160 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και οι 28 της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του ΙΚΑ, καλούνται να ελέγξουν κάθε χρόνο περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν περικοπεί τα ποσά που καταβάλλονται στους ελεγκτές ως έξοδα κίνησης».

Το Δημόσιο, λοιπόν, ξεκίνησε να ξηλώνεται από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς. Ποιους βολεύει αυτό το ξήλωμα; Απλό! «Για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έγιναν 10.604 έλεγχοι, 781 μηνύσεις, 1.065 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 1.781 πρόστιμα. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου -φαινόμενο συχνό στις τράπεζες που επικαλούνται «ταμειακό λάθος»-,απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό)…».

Για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έγιναν 8.526 έλεγχοι, 243 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 291 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.156.377 ευρώ και 227 διακοπές εργασιών. Να σημειωθεί ότι, το α’ τετράμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 10% τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο για να αναδείξω την επικινδυνότητα της κυβέρνησης η οποία ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά 35.000 υπαλλήλους που θα δεχτούν να δουλέψουν ανασφάλιστοι και με ελάχιστο μισθό αρπάζοντας θέσεις ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Τελικά, αυτό φαίνεται να είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο είναι ότι αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση καταργώντας τους μηχανισμούς ελέγχου αφήνει την αγορά να γίνει ζούγκλα και μετατρέπει τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε τροφή των θεριών του κέρδους. Τελικά, δεν είναι και τόσο χαζοί. Το έγκλημα είναι καλά οργανωμένο.

από δω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.