# #

9 Ιουλ 2012

"Λαμόγια εν δράσει" αποτρέπουν πολίτες να ενταχθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ



Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου,
Συνδικαλιστή - Μέλους Διοίκησης ΓΣΕΕ

Πριν από μερικές ημέρες έλαβα ένα email από έναν φίλο νέο επαγγελματία, ο οποίος λίγο πολύ μου εξιστορούσε την περιπέτεια του, μέσα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, προκειμένου να ενταχθεί πέρυσι στο «Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών».

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω φίλες και φίλοι την ιστορία του νέου επαγγελματία, ανακάλυψα πως τα λαμόγια και η λαμογιά μεθοδικά αποτρέπουν τους πολίτες να εντάσσονται στα προγράμματα, και πως όταν το καταφέρουν, τους«εκβιάζουν»  για να τα εγκαταλείπουν!

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Πέρυσι τον Ιούλιο (8/7/2011)  το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από την ιστοσελίδα του (κλικ),πληροφορούσε πως αξιοποιώντας 200 εκατομμύρια  ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα ξεκινούσαν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Τελικά στις 20 Δεκεμβρίου με ολοσέλιδες καταχωρήσεις και ρεπορτάζ σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ονομάστηκε«Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)».
Οι «τυχερούληδες» άνεργοι και νέοι επιχειρηματίες πριμοδοτούνταν με ενίσχυση 10.000 - 20.000 ευρώ για επιλεγμένα έξοδα δημιουργίας επιχείρησης (νοίκια ΔΕΚΟ κ.λ.π.) και με 15.000 ευρώ για πρόσληψη ενός ανέργου για 1 χρόνο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου, τα οποία έκαναν παρέλαση σε κανάλια, ραδιόφωνα και  εφημερίδες, οι νέοι επιχειρηματίες και άνεργοι δεν θα χρειαζόταν να βάλουνΟΥΤΕ 1€  ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Επειδή η καταληκτική ημερομηνία για συμμετοχή ήταν η 17η Ιανουαρίου (2012), πολλοί στον ενθουσιασμό τους κατέφυγαν στα Γραφεία Συμβούλων για να συμπληρώσουν εκτός από την αίτηση το υποχρεωτικό «επιχειρηματικό σχέδιο» που τους κόστισε τουλάχιστον 500 ευρώ.

Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν ότι θα έπρεπε σαν Ελεύθεροι Επαγγελματίες να έχουν στην άκρη λεφτά για την αυτασφάλισή τους στο ΤΕΒΕ και φυσικά στο επιδοτούμενο ποσό θα έπρεπε να πληρώσουν το ανάλογο ΦΠΑ που δεν θεωρείται!!! επιλεγμένη δαπάνη.

Δύο μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, το Υπουργείο με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα, πληροφορεί ότι παρατείνει (αδικαιολόγητα) τον χρόνο συμμετοχής για ένα μήνα, δηλαδή 17 Φεβρουαρίου. Και ακόμη και τότε προχώρησε σε τρίτη αναβολή στην ON LINE υποβολή των αιτήσεων. Τελικά τους (αθεόφοβους) πήρε άλλους σχεδόν 2,5 μήνες και με ανάθεση σε εξωτερικούς αξιολογητές να επιλέξουν ποιοι θα ενταχθούν.

Την παραμονή εκλογών (Μάιο) με ανάρτηση στην ιστοσελίδα οι «τυχερούληδες» που είδαν το όνομά τους στην λίστα , άρχισαν των αγώνα συλλογής των αναρίθμητων δικαιολογητικών.

Και κάπου εκεί συμπεριλαμβανομένου του φίλου που μου έστειλε το email πέσανε όλοι από τα σύννεφα.

Γιατί δεν φτάνει που άπαντες οι υποψήφιοι ήταν εκτός (χωρίς να είναι δική τους η ευθύνη) του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που είχαν υπογράψει ότι θα ακολουθήσουν πιστά, ενημερωθήκαν για ...καινούργιο «κόλπο».

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, για να πάρουν την μισή επιδότηση ως προκαταβολή, θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί και...Τραπεζική Εγγυητική Επιστολή (αορίστου διαρκείας).

Πως αποκτά κάποιος χρόνια άνεργος μια εγγυητική επιστολή για π.χ. 15.000 ευρώ;

Απλά πηγαίνει στην φιλική του τράπεζα, και (άσχετα αν υπήρξε για χρόνια άριστος πελάτης με άψογο Credit) εκεί ο διευθυντής απαντά: «Eυχαρίστως να σας την δώσουμε αφού πρώτα καταθέσετε 15.000 ευρώ για να τα δεσμεύσουμε, και φυσικά θα πληρώνετε κάπου 300 ευρώ το τρίμηνο για την προμήθεια.»
Μάλιστα κύριοι, οι πανέξυπνοι σχεδιαστές (και οι κρετίνοι Πολιτικοί τους Προϊστάμενοι) του προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ διαφήμιζαν πως οι άνεργοι, θα γίνονταν επιχειρηματίες, χωρίς να βάλουν 1€ από την τσέπη τους (κλικ φώτο εφημερίδας) ταυτόχρονα τους ζητούσαν να καταθέσουν στις τράπεζες ένα αστρονομικό (για την κατάστασή τους) ποσό.

Όπως αντιλαμβάνεστε (αν δεν ανήκετε στη κατηγορία των ηλιθίων του ΥΠ.ΑΝ), πρέπει να είσαι τρελός ή απατεώνας για να εγκλωβιστείς σε μια τέτοια κατάσταση, και ο φίλος επαγγελματίας, παρέα με πολλούς άλλους επιλεγμένους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», εγκατέλειψε την «μεγάλη» του τύχη.

Φυσικά οι Υπουργοί (κ. Στουρνάρας εξαιρείται προς το παρόν) και οι παρατρεχάμενοι στις Περιφέρειες συνεχίζουν να μιλούν για μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους.

Να ψεύδονται ασύστολα.

Αλλά δεν φταίνε αυτοί, αλλά η Ε.Ε. που (κάνει ότι) τους εμπιστεύεται.

Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, όσο αυτοί οι (αχαρακτήριστοι) διαχειριστές του ΕΣΠΑ, παραμένουν (αμειβόμενοι χοντρά) στη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.