# #

9 Ιουλ 2012

Ο ήχος της αρχαίας Ελληνικής μουσικής ταξιδεύει στο σήμερα


Αρχαία Ελληνικά Μουσικά ΌργαναΑρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα Αρχείο ΑΜΠΕ
Το συγκρότημα «Λύραυλος» - που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του μουσικού Παναγιώτη Στέφου και της οικογένειας του – φέρνει στα αυτιά μας τους ήχους της αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έτσι όπως σώζεται και αναπαράγεται στις μέρες μας, χάρη στις έρευνες και το μεράκι των συνθετών και ερμηνευτών, που ανακαλύπτουν και κάνουν γνωστές τις ...
ρίζες της μουσική μας παράδοσης.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο Παναγιώτης Στέφος ανέφερε , πώς το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από το λεκτικό συνδυασμό της Λύρας του Απόλλωνα με τον Αυλό που σχετίζεται με τον Διόνυσο. Όταν ο ρομαντισμός της ποίησης συναντά τη διάθεση για ξεφάντωμα, τότε τα «βασικά συστατικά» της διασκέδασης υπάρχουν, για να μυήσουν τους μουσικόφιλους σε μια πρωτότυπη μουσικο-χορευτική εμπειρία, όπως αυτή «διαδόθηκε» και διασώθηκε μέσα στους αιώνες.
Ο Παναγιώτης Στέφος, άλλοτε μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τηςΟρχήστρας των Χρωμάτων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις μουσικές του γνώσεις για την έρευνα και αναπαραγωγή των μελωδιών της αρχαιότητας, αλλά και την κατασκευή αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων. Πληροφορίες για τις συνθέσεις των αρχαίων Ελλήνων αντλούν σήμερα οι ομότεχνοι τους, από τα αγάλματα, τα νομίσματα, τα συγγράμματα και τις αναπαραστάσεις των ευρημάτων που απεικονίζουν ή περιγράφουν τα μουσικά όργανα της αρχαιότητας. Σήμερα σώζονται 61 μουσικά κείμενα με τη σημειογραφία της εποχής. Ωστόσο, καθώς τα κείμενα αυτά δεν φτάνουν στα χέρια μας ολόκληρα, η «ιδέα» που έχουμε για τη μουσική των προγόνων μας βασίζεται περισσότερο σε αποσπάσματα.
Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 40 «αρχαία» και νεότερα όργανα, προσπαθώντας να συνδυάσουν τις αρχαίες μελωδίες με την παραδοσιακή μουσική, τα μέλη του «Λύραυλου» πραγματοποιούν ιδιαίτερες συναυλίες. Η μουσική παράσταση του Σαββάτου (7/9) που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Βραυρώνας, στις 21:00. (με ελεύθερη είσοδο). Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Στέφος (τραγούδι, κρουστά, κογχύλια), Χριστίνα Σιάκη (λύρα, φόρμιγξ, πανδουρίς, βιολί), Όλγα Στέφου (λύρα, βάρβιτος, σαντούρι, σείστρο) και Παναγιώτης Στέφος (αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια, κέρας, Πυθαγόρειο μονόχορδο, δίαυλος, άσκαυλος και ζουρνά).

Ion Kar

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΖΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΕΙ ΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.