# #

25 Ιουν 2012

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΪΣΜΟΥ



«Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ’ ην αεί και έστιν και έστε πύρ αείζωον.»  Ηράκλειτος
Ο αθεϊσμός δεν είναι με κανένα τρόπο κάποια παραδοσιακή θρησκεία με την έννοια του Χριστιανισμού, Ισλαμισμού του Ιουδαϊσμού, ή και οποιουδήποτε  άλλου μοντέλου πολυθεϊσμού. Απλά δεν είναι θρησκεία.
Οι συμβατικές θρησκείες περιλαμβάνουν συνήθως μια αναλλοίωτη πίστη σε κάποια ή κάποιες θεότητες με θρησκευτικές πεποιθήσεις, έναν ηθικό κώδικα, θρησκευτικές τελετές και μυστήρια, και μια συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα ή σωματείο.
Αντίθετα, το σύστημα πεποιθήσεων ενός Άθεου περιορίζεται σε έναν και μοναδικό παράγοντα:
την ύπαρξη ή μη ύπαρξη μιας θεότητας με την συμμετοχή ενός τελείως προσωπικού κώδικα ηθικής. 
Ενώ, κατά κανόνα οι εκτιμήσεις προέρχονται από μια ξεκάθαρη φυσική κοσμική αντίληψη, ξένη προς οποιαδήποτε θρησκευτικά κείμενα.
Οι περισσότεροι άθεοι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ,έχουν αναλύσει με διαθέσιμα αποδεικτικά υλικά στοιχεία για τις θεότητες (θεούς και / ή θεότητες) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη για την ύπαρξή τους.
Συνήθως πιστεύουμε ότι το σύμπαν, τη Γη και τη ζωή του άρχισε να λειτουργεί και εξελίχθηκε με απολύτως φυσικές διαδικασίες. Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο παρέμβασης ή καθοδήγησης από μια υπερφυσική οντότητα. 
Διαισθανόμαστε, ότι δεοντολογικά και ηθικά συστήματα που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά μπορούν να αναπτυχθούν  χωρίς να αναφέρονται σε σταθερό κώδικα συμπεριφοράς μιας δήθεν θεϊκής καταγωγής. Υπάρχουν όμως και άλλοι άθεοι που δεν έχουν απλά ποτέ εκτεθεί με την πίστη σε μια θεότητα ή θεότητες και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία πίστη σε αυτούς.
Οι αγνωστικιστές από μια άλλη πλευρά, δεν βλέπουν καμιά οριστική απόδειξη για την ύπαρξη ή μη-ύπαρξη του θεού (ων) και κάποιοι απ’ αυτούς ισχυρίζονται, πως δεν έχουν απολύτως καμιά υποχρέωση ή δεν είναι δική τους δουλειά να αποδείξουν κάποια ανυπαρξία, δίδοντας εκ του ασφαλούς – θα έλεγα – την καυτή πατάτα στους θεϊστές καταιδρωμένους αντιπάλους Ο Αγνωστικισμός ως όρος τέθηκε σε γενική χρήση κατά την περίοδο 19ου αιώνα, και σήμερα οι περισσότεροι αγνωστικιστές θεωρούνται άθεοι και  πρακτικά σχεδόν έχουν συγχωνευθεί με αυτούς.
Τώρα, στην αρχαία Ελλάδα, ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην επίσημη μυθολογική θρησκεία. Δηλαδή οι άπιστοι. Ο «αθεϊσμός» προέρχεται από την ελληνική λέξη, αθεος, και σημαίνει:  μακριά από την πίστη σε ένα θεό ή στους θεούς.  Στην αρχαία Ρώμη, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι κλήθηκαν πολύ συχνά άθεοι γιατί δεν πίστευαν στο πάνθεον των ρωμαϊκών θεών.

Ο αριθμός των αθεϊστών:

Από μια πρόχειρη  έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, σας παραθέτω μια κάποια εκτίμηση, περί του αριθμού των παγκοσμίως άθεων,  ενδεχόμενα ίσως  να είναι ανακριβής και στα επί της ουσίας  του αποστάγματος, χωρίς κανένα νόημα:
  • 121 εκατομμύρια στην Ασία
  • 56 εκατ. στην πρώην ΕΣΣΔ
  • 23 εκατομμύρια (3,5%) στην Ευρώπη
  • 2,7 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική
  • 1,6 εκατομμύρια (0,5%) στη Βόρεια Αμερική
  • 0,4 εκατ. Ωκεανία
  • 0,4 εκατομμύρια στην Αφρική .
 Μιχάλης Μανιάτης>58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.