26 Μαΐ 2012

Μόντι: "Έτσι και πάει πίσω στη λιρέτα η Ιταλία, κλάψτε τη Γερμανία"Δεν ήταν απλές μπηχτές αυτές του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι. 

Ήταν καρφιά στην καρδιά της Μέρκελ. "Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη συνοχή της Ευρωζώνης, να αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ οποιασδήποτε χώρας-μέλους". 

Και "οι συνέπειες από επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα θα είναι ανυπολόγιστες για τη Γερμανία". 

Με τη δήλωση αυτή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θέτει για πρώτη φορά, έστω και εμμέσως, θέμα πιθανής εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ και χτυπά ξεκάθαρα τη γερμανική πολιτική της λιτότητας!

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La7 ο κύριος Μόντι δεν δίστασε να δηλώσει πως "στην υποθετική περίπτωση που η Ιταλία εγκαταλείψει μια μέρα το ευρώ, οι συνέπειες για τη Γερμανία θα είναι ...
ανυπολόγιστες"! 

Κι αυτό γιατί επιστρέφοντας στο εθνικό της νόμισμα και με την ευελιξία που θα έχει η ιταλική κυβέρνηση στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε κάλλιστα να πλήξει σοβαρά τα συμφέροντα της Γερμανίας. 

Μια ‘ασθενής’ συναλλαγματικά λιρέτα θα έφερνε σε δυσχερή θέση και θα έπληττε τις γερμανικές εξαγωγές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μόντι, αφού πρώτα είχε παραδεχθεί πως μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα έπληττε και την ιταλική οικονομία.

Στην ίδια συνέντευξη ο  Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε μεν πως  «στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί ο,τιδήποτε», αλλά κατά τα άλλα έσπευσε αμέσως να σημειώσει πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει καμία … μεταβολή στην ευρωζώνη των 17 κρατών-μελών. 

Προφανώς γιατί ο επόμενος στόχος θα είναι η Ιταλία και αμέσως μετά πάμε στις προβλέψεις Μόντι για ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Πλην όμως, αυτή η έμμεση προειδοποίηση προς το Βερολίνο αυξάνει  τις πιέσεις προς τη Γερμανίδα  Καγκελάριο Μέρκελ για άμεση αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. 

Ο ίδιος ο Μόντι τάχθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, απαιτώντας ουσιαστικά την άμεση υιοθέτηση ευρωομολόγου, ενώ είναι πλέον προφανές πως η πίεση αυτή προς τη γερμανική πλευρά θα κορυφωθεί στις 22 Ιουνίου, όταν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κύριος Μόντι θα υποδεχθεί τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας στη Ρώμη, εν όψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα.

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.