ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φωτοβολταϊκά που …εκτυπώνονται, ακόμη και πάνω σε μπλουζάκια, τσάντες χειρός ή ομπρέλες θαλάσσης, επιτρέποντας- για παράδειγμα- τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων σε ερημικές παραλίες, δημιούργησε ολιγομελής ομάδα ερευνητών στη Θεσσαλονίκη.
Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (ΕΦ), που έχουν ήδη επαρκή απόδοση ώστε να φορτίζουν κινητά και, συντόμως, άλλες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές, αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Αποτελούν δε, μόνο μία από τις 21 ιδέες-προτάσεις ..
(εκ των οποίων τέσσερις από το ΑΠΘ), που ξεχώρισαν μεταξύ περισσότερων από 300 υποψηφιότητες, στο πλαίσιο του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Eurobank EFG.Φωτοβολταϊκά …πουκάμισα στις αγορές το 2014;
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέργιος Λογοθετίδης, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε τα ΕΦ, στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, εξήγησε ότι η νέα αυτή γενιά φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται από πολυμερικά υλικά, τα οποία εκτυπώνονται πάνω σε εύκαμπτα ρολά (πχ, πλαστικά φιλμ) εκατοντάδων μέτρων, με τεχνικές παρόμοιες της εκτύπωσης εντύπων.
Η επιφάνεια όπου τοποθετούνται δεν χρειάζεται να είναι επίπεδη, οπότε αν το όλο εγχείρημα βρει τον δρόμο προς τις αγορές (κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε μία τριετία από σήμερα), τότε τα νέα φωτοβολταϊκά θα μπορούν μελλοντικά να τοποθετούνται πάνω σε ρούχα, κεραμίδια στεγών, τέντες, ομπρέλες θαλάσσης, ακόμη και σε θερμοκήπια!
Προς το παρόν, βέβαια, τα νέα φωτοβολταϊκά έχουν περίπου τη μισή απόδοση σε σχέση με τα συμβατικά και συγκρίσιμο κόστος παραγωγής. Γι΄ αυτό και η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ επικεντρώνεται τώρα στη μείωση του κόστους και την αύξηση της απόδοσής τους, ώστε να συγκλίνει με εκείνη των συμβατικών, στόχος που εκτιμάται ότι θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2014, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λογοθετίδη.
Παραγωγή εξολοκλήρου στην Ελλάδα
Ερωτηθείς αν η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να παράγεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε ότι αυτός είναι ο στόχος. Γι' αυτό, άλλωστε, το ΑΠΘ συμμετέχει -από κοινού με εταιρίες- σε δύο εθνικά ερευνητικά έργα "Συνεργασία" του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλους "ΝανΟργανικ" και "ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ" αντίστοιχα, τα οποία έχουν ως στόχο το μεν πρώτο τη βελτίωση των ιδιοτήτων των νέων υλικών και τη μείωση του κόστους τους, το δε δεύτερο την παραγωγή ολοκληρωμένων εύκαμπτων κλωστοϋφαντουργικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.