# #

11 Απρ 2011

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακήρυξη ΑΟΖ;


Στειλτε μια καρτα, ταχυδρομικως, στο υπεροχο Καστελοριζο


Ο όρος ΑΟΖ προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το 1982 με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή ως Σύμβαση του Montego Bay, καθορίστηκαν θέματα που ορίζουν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κρατών. Ειδικότερα οι θαλάσσιες ζώνες αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο ως μέσα ναυσιπλοΐας και αλιείας, αλλά και ως χώροι εξεύρεσης ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών. Υπό αυτό το πρίσμα καθορίστηκε μια νέα ζώνη που ονομάστηκε ΑΟΖ, η οποία αποτέλεσε τη νέα ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας εντός της οποίας ένα παράκτιο κράτος (π.χ. Ελλάδα) μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ύδατα, τον βυθό αλλά και το υπέδαφος, σε εύρος που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές, μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η πιο σημαντική απόρροια της ΑΟΖ αφορά την υφαλοκρηπίδα. Έτσι η ΑΟΖ με τη νέα διευρυμένη δικαιοδοσία της απορρόφησε και αντικατέστησε το προηγούμενο καθεστώς της υφαλοκρηπίδας, το οποίο ενοποιήθηκε με τον βυθό της ΑΟΖ σε εύρος 200 ναυτικών μιλίων.
  Με απλά λόγια ...από κάθε ελληνική ακτή, ηπειρωτική και νησιωτική, από κάθε ελληνική μικρονησίδα, βραχονησίδα εκτείνεται σε βάθος 200 ναυτικών μιλίων η ΑΟΖ εντός των υδάτων της οποίας μια χώρα ασκεί απόλυτη δικαιοδοσία όσον αφορά την εκμετάλλευση της επιφάνειας, του βυθού και που υπεδάφους κάτω από αυτόν. Όπου «συγκρούονται» τα όρια των ΑΟΖ μεταξύ δύο χωρών, τότε ακολουθείται η αρχή της μέσης γραμμής. Συνεπώς η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα έχει εγκλωβίσει την Τουρκία (ηπειρωτική χώρα) απαγορεύοντας την πρόσβαση στις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου, οι οποίες ανήκουν λόγω γεωγραφίας στην ελληνική ΑΟΖ. Το πρόβλημα της Τουρκίας μεγεθύνεται ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης του Καστελόριζου και των παρακείμενων νησιών, τα οποία έχουν τη δική τους ΑΟΖ. Επομένως η Άγκυρα επιδιώκει να «αφαιρέσει» το δικαίωμα της ΑΟΖ από μια σειρά ελληνικών νησιών όπως η Κρήτη, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο, επιδιώκοντας την επιβολή «ειδικού καθεστώτος» στην περιοχή της Μεσογείου! Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έδαφος των οποίων αποτελούν δεκάδες νησιά και νησίδες στον Ειρηνικό Ωκεανό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ηπειρωτικές ακτές, έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ για αυτά.
  Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με μια απλή δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ωστόσο δεν το πράττει διότι υφίσταται την στρατιωτική πίεση-απειλή της τουρκικής πλευράς, η οποία επισείει την απειλή πολέμου, καθώς διαφαίνεται ότι συνδέει την επέκταση των χωρικών υδάτων όπως και το ζήτημα της ΑΟΖ ως πράξη-αίτιο πολέμου, τόσο σε επίπεδο εκπεφρασμένης πολιτικής (απόφαση Εθνοσυνέλευσης) όσο και άτυπα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την μορφή non paper (μη επίσημου εγγράφου), βάση του οποίου προειδοποιεί την Ελλάδα για τις συνέπειες. Η Αθήνα διατηρεί στάση αναμονής την οποία χαρακτηρίζει ως «στρατηγική ψυχραιμία»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.