# #

5 Φεβ 2011

Wikileaks: Η ζωή του Μιλόσεβιτς στις φυλακές της Χάγης




«Άκουγε Σινάτρα και διάβαζε παθιασμένα δικαστικά θρίλερ»
Λεπτομέρειες για τη ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, αποκαλύπτει απόρρητο αμερικανικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ήταν ένας άνθρωπος που “πάνω από όλα” του άρεσε να ακούει Φρανκ Σινάτρα στο κελί του και “παθιασμένος” αναγνώστης δικαστικών θρίλερ. Σύμφωνα, επίσης με το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη, ο Μιλόσεβιτς έκανε κάθε μέρα περίπατο στην αυλή της φυλακής ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και τηλεφωνούσε καθημερινά στη σύζυγό του.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 2002, κατηγορούμενος για ...γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90. Πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο καθώς υπέφερε από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το τηλεγράφημα εστάλη το Νοέμβριο του 2003, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας έμπαινε στο δεύτερο έτος.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που απέστειλε το τηλεγράφημα  είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της φυλακής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Τιμ Μακφάντεν, ο οποίος είχε καθημερινή επαφή με τον πρώην ηγέτη της Σερβίας.

Ο Μακφάντεν φέρεται να έκανε λόγο για "ασυνήθιστη σχέση" του με την σύζυγό του, Μίρα Μάρκοβιτς, κατά τις επαφές του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. "Ο Μιλόσεβιτς μπορούσε να χειραγωγήσει ένα ολόκληρο έθνος αλλά δυσκολευόταν να χειριστεί τη γυναίκα του που, αντιθέτως, φαινόταν ότι του ασκούσε μεγάλη επιρροή", δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεγράφημα.

Ο διευθυντής των φυλακών περιέγραψε, επίσης, τον Μιλόσεβιτς ως "ναρκισσιστή" που πίστευε ότι "περιβάλλεται από τρελούς" μέσα κι έξω από το δικαστήριο. "Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και πιστεύει ότι κερδίζει στο δικαστήριο, μια στάση που ευνοεί την τρέχουσα σταθερή κατάσταση της υγείας του", σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

Όσον αφορά στην υγεία του, οι διπλωμάτες φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι τα καρδιακά προβλήματά του ήταν "διαχειρίσιμα", μολονότι ήταν "σοβαρά" και "δύσκολα ελέγχονταν με φάρμακα". Συμπέραναν ότι η υγεία του θα μπορούσε να χειροτερεύσει αλλά "προς το παρόν είναι σε καλή φόρμα".

  πηγή:ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.