# #

3 Φεβ 2011

Λανθασμένη θεραπεία μείωσης της χοληστερίνης ακολουθούν 147 εκατομμύρια άτομα!

Σύμφωνα με τα σοκαριστικά αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα και εγκεφαλικό.
 


Η νέα μελέτη, που την επεξεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν ...υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιχοληστερολαιμικά φάρμακα, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα χοληστερόλης.
 
Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη από το 1998 έως και το 2007 και σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των ασθενών στις μεσαίου εισοδήματος και στις εύπορες δυτικές χώρες δεν παίρνουν στατίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
 
''Τα αντιχοληστερολαιμικά φάρμακα διατίθενται ευρέως, είναι πολύ αποτελεσματικά και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο, η κάλυψη των ασθενών για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης παραμένει απογοητευτικά χαμηλή'', δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Ροθ, από το Ίδρυμα Αξιολόγησης της Υγείας των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με τα Νέα η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από 79.039 ενήλικες ενώ ως αποτελεσματική θεραπεία θεωρήθηκε εκείνη που μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κάτω από 240 mg/dl, αν και φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα κάτω από 200 mg/dl.
 
Στην χώρα μας υψηλή χοληστερόλη έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια ενήλικες και από αυτούς, ο ένας στους τρεις δεν το ξέρει, ενώ ακόμα και μεταξύ όσων κάνουν θεραπεία για να την αντιμετωπίσουν, μόλις ο ένας στους δύο κατορθώνει να την ελέγξει.
 
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το 46% των Ελλήνων και το 40% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 18 ετών έχουν ολική χοληστερόλη πάνω από το φυσιολογικό όριο – με τα αντίστοιχα ποσοστά στους νέους ηλικίας 30-40 ετών να είναι 36% για τους άντρες και 21% για τις γυναίκες.
 
Η ελληνική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο ένας στους τρεις άνδρες και η μία στις δύο γυναίκες που γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δεν κάνουν καμία θεραπεία για να τα διορθώσουν.
 
Μία άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είχε δείξει ότι στην Ελλάδα προσπαθούμε να ρίξουμε την χοληστερίνη με… ψωμοτύρι, κρέας και γλυκά, καθώς στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ασθενείς αδυνατούν να κάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα όσπρια κύριο πιάτο της διατροφής τους
 
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.