# #

1 Φεβ 2011

Ο νεος νομος για την ...ασφαλεια τροφιμων στην Αμερικη !

Ο  νέος νόμος s510 για την ασφάλεια τροφίμων που ψηφίσθηκε στα τέλη του 2010  στις ΗΠΑ,  ουδεμία σχέση έχει με  ιδιωτικούς λαχανόκηπους και σχετικές απαγορεύσεις όπως ευρύτατα έχει κυκλοφορήσει. Αντίθετα έχει σχέση με τη μεγάλου μεγέθους βιομηχανική γεωργία. Δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβάλλει υποχρεωτική ανάκληση προϊόντος κάτι που στην Ευρώπη θεωρείται φυσιολογικό ενώ στις ΗΠΑ μέχρι τώρα, οι ανακλήσεις ήταν μόνον εθελοντικές. Ο νέος νόμος επιβάλλει επίσης στη βιομηχανική γεωργία, πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου (HACCP).  
Ευτυχώς... πριν ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο, έγινε πολύ φασαρία στις ΗΠΑ, γιατί αρχικά ΔΕΝ εξαιρούνταν  της τηρησης πρωτοκόλλων, οι μεσαίοι και μικροί αγρότες. Ετσι υπήρχε φόβος να  επιβληθούν στα μικρομεσαία αγροκτήματα, δυσβάκτατα -από οικονομική και πρακτική άποψη- πρωτόκολλα κάτι που θα εξαφάνιζε την οικογενειακή και τοπική γεωργία και θα ισοπέδωνε τους συνεταιρισμούς παραγωγών-καταναλωτών. Αυτή η εξαίρεση  των μικρομεσαίων ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή ως τροπολογία παρά τις αντιρήσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές.  
Σύμφωνα με τα εντελώς πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας ιατρικής κρατικής υπηρεσίας, κάθε χρόνο, 48 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν  λόγω μολυσμένης τροφής, 128.000 νοσηλεύονται και 3.000 χάνουν τη ζωή τους. Η τήρηση πρωτοκόλλων στις μεγάλες μονάδες, ενισχύει μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα «ιχνηλασιμότητας», δηλαδή του άμεσου εντοπισμού της προέλευσης μιας τροφής που αποδείχθηκε προβληματική (πχ μολυσμένη).

Ο καθηγητής Michael Pollan, συγγραφέας έγκυρων  βιβλίων που περιλαμβάνουν αποκαλυπτικές καταγγελίες για το απίστευτο αγροβιομηχανικό οικοδόμημα των ΗΠΑ, έχει εκφρασθεί υπερ των βασικών προβλέψεων του νόμου επισημαίνοντας βέβαια ότι δεν είναι τέλειος. Σε γενικές γραμμές, πιστεύει ότι ο νόμος θα ωφελήσει τον καταναλωτή χωρίς να βλάψει τους μικρούς παραγωγούς (
http://michaelpollan.com/articles/)
Στον έγκυρο ιστότοπο Grist που έχει κάνει μάχες ενάντια στα "μεταλλαγμένα" περιλαμβάνεται εκτενής διάλογος με πολλές απόψεις υπερ και κατά. (
http://www.grist.org/article/series/2010-11-05-food-fight)
 
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στους μικρομεσαίους, με βάση τον ψηφισθέντα νόμο, από τα πρωτόκολλα προληπτικού ελέγχου εξαιρούνται οι ακόλουθοι:
Α. οι πολύ μικρές γεωργικές μονάδες (το ανώτατο μέγεθος θα οριαθεί με κανονισμό)
Β. Όλες οι μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας με ετήσιο τζίρο πωλήσεων έως 500.000 δολλάρια οι οποίες διαθέτουν  τουλάχιστον το 50% των προϊόντων τους απευθείας σε λαϊκές αγορές ή σούπερ μάρκετ ή εστιατόρια με τοπική εμβέλεια πωλήσεων έως 400 μίλλια από τον τόπο παραγωγής.
Γ. Οι ανωτέρω μικρομεσαίοι, εξαιρούνται μεν της τήρησης των ακριβών πρωτοκόλλων αλλά υπόκεινται είτε στην ήδη υφιστάμενη πολιτειακή νομοθεσία και αν όχι, θα πρέπει να αποδείξουν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ότι εφαρμόζουν κάποιας μορφής προληπτικό έλεγχο.
Για τον νέο νόμο,  υπάρχουν έντονες αντιδράσεις προερχόμενες από εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, πχ. άλλοι είναι αντίθετοι στους κρατικούς ελέγχους (το βαθύ κράτος των ρεπουμπλικάνων θέλει πάντα ελαχιστοποίηση του κράτους) και άλλοι, από εντελώς αντίθετη σκοπιά, υποψιάζονται ότι η αγροβιομηχανία μαζί με τις κρατικές υπηρεσίες κάτι «μαγειρεύουν» που θα αποκαλυφθεί κατά την εφαρμογή.  Οπωσδήποτε προκαλεί απορία το γεγονός των τόσο πολλών αντιδράσεων σε μια χώρα που μόνον λίγοι αντιτίθενται:
-στις μονοκαλλιέργειες "μεταλλαγμένων" που αποδεδειγμένα αυξάνουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων επιμολύνουν τις άλλες καλλιέργειες και έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία
-στην απουσία οποιασδήποτε σήμανσης για τα "μεταλλαγμένα" γεγονός που υποχρεωτικά  μετατρέπει τους πολίτες σε πειραματόζωα και αναιρεί οποιαδήποτε δυνατότητα «ιχνηλασιμότητας» σε περίπτωση προβλημάτων υγείας
-στην αυξητική ορμόνη που δίδεται στις γαλακτοφόρες αγελάδες
-στις τεράστιες ποσότητες προληπτικών αντιβιωτικών που εισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα λόγω χρήσης τους στην κτηνοτροφία,
-στις απίστευτες συνθήκες έγκλειστης κτηνοτροφίας, όπου ορισμένες φορές  τα πόδια των  ζώων  πλέουν στα κόπρανα
-στην ακτινοβόληση που αναγκαστικά γίνεται στα χάμπουργκερ για να καταστρέψουν τα παθογόνα από τα ως άνω κόπρανα

Επειδή είναι δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη σε κρατικές υπηρεσίες  τροφίμων που ανέχονται όλα αυτά, είναι λογικό να υπάρχει  δυσπιστία ως προς τον τρόπο εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την ασφάλεια τροφίμων που εισάγει την υποχρεωτική ανάκληση και την πρόληψη, όμως ουδεμία σχέση έχει με τους ιδιωτικούς κήπους.

 
Βάσω Κανελλοπούλου
http://www.peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.