# #

5 Δεκ 2010

Πες μου πόσα κιλά είσαι, να σου πω πόσο θα ζήσεις...

Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα λιποβαρή άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο ενηλίκους οι οποίοι περιλαμβάνονταν σε 19 διαφορετικές αναλύσεις. Οπως είδαν με βάση τα δεδομένα,... ποσοστό της τάξεως του 5% του αμερικανικού πληθυσμού εντάσσεται στην κατηγορία της νοσογόνου παχυσαρκίας- το ποσοστό αυτό είναι πέντε φορές υψηλότερο από εκείνο που πίστευαν ως σήμερα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine» τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος- ΔΜΣ- μεγαλύτερο του 40) εμφάνιζαν διπλάσια ποσοστά θανάτου σε σύγκριση με όσα είχαν φυσιολογικό βάρος.
Σημειώνεται ότι ο ΔΜΣ αποτελεί έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη για τη μέτρηση της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Ατομα με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 θεωρούνται υπέρβαρα και όσα έχουν ΔΜΣ άνω του 30 θεωρούνται παχύσαρκα. Από τη νέα μελέτη προέκυψε ότι ο ιδανικός ΔΜΣ για μια μακρά ζωή πρέπει να είναι μεταξύ του 20 και του 25 σε μη καπνιστές και 22,5-25 στους καπνιστές.
Παρ΄ ότι η ερευνητική ομάδα δεν μέτρησε πόσα ακριβώς χρόνια ζωής χάνονται εξαιτίας της παχυσαρκίας, ανακάλυψε ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε παχύσαρκα άτομα αποδίδονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας κατεγράφησαν και σε άτομα που ήταν λιποβαρή, αν και δεν είναι σαφή τα αίτια που οδηγούσαν σε αυτή τη σύνδεση.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.