# #

11 Δεκ 2010

Σερβο-ρωσικές «ενοχλήσεις» από τα τηλεγραφήματα της χθεσινής μέρας των διαρροών του Wikileaks.

Ακρως αποκαλυπτικά του τρόπου με τον οποίο η διπλωματία των ΗΠΑ βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι κάποια από τα τηλεγραφήματα της χθεσινής μέρας των διαρροών του Wikileaks.
Σε μυστική της αναφορά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (S Ε C R Ε Τ BELGRADE 000841) στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι Τζένιφερ Μπρας περιγράφει το καθεστώς των σχέσεων Βελιγραδίου - Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση «επιδιώκει να παίξει τους σωστούς τόνους στις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία», ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να τις χρησιμοποιήσει «ως διαπραγματευκό χαρτί» στις σχέσεις της με ΗΠΑ και Ε.Ε.
Αναφέρει δε κατ' ιδίαν λεγόμενα Σέρβων αξιωματούχων προς...
μέλη του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας, σύμφωνα με τα οποία οι Ρώσοι γνωρίζουν ζωτικές πληροφορίες για τις κινήσεις του καταζητούμενου ως εγκληματία πολέμου Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράντκο Μλάντιτς: Ο Μίκι Ράκιτς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, αναφέρει η επιτετραμμένη, της είπε πως ο Μλάντιτς κρύβεται κάπου στη Σερβία.
Η επίσκεψη Μεντβιέντεφ
Το τηλεγράφημα που προετοιμάστηκε ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στο Βελιγράδι, τον περσινό Οκτώβριο, είχε επίσης διαβιβαστεί στις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα, καθώς και στο προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Οχι πολύ αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 2010, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα (C Ο Ν F Ι D Ε Ν Τ Ι Α L PRISTINA 000048) ενημερώνει το κέντρο για το περιεχόμενο συζήτησης του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον και του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για το Κόσοβο, Ρόμπερτ Κούπερ.
Οι Αμερικανοί επανεπιβεβαίωναν την επιμονή τους στην πολιτική αφομοίωσης της σερβικής μειονότητας στον Βορρά μέσα σε ένα ανεξαρτητοποιημένο (αλβανικό) Κόσοβο και κατηγορούσαν την «αυξανόμενη επιθετικότητα» του Βελιγραδίου ως επιδιώκουσα απόσχιση των βόρειων, κατοικούμενων από Σέρβους, περιοχών και προσάρτησή τους στη σερβική επικράτεια. Ασκούσαν δε κριτική στις Βρυξέλλες, ότι «αποφεύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις». Η απόσχιση του βορείου Κοσόβου, επισήμαιναν, επισείει τον κίνδυνο επανάληψης των εθνοτικών συγκρούσεων της δεκαετίας του '90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.