# #

7 Δεκ 2015

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο λαχανικό περιέχει την ουσία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες σε ηλικία 75 ετών.
Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 15% των νέων κρουσμάτων στους άνδρες.
Ο καρκίνος προστάτη σπάνια προσβάλλει άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο που μια ουσία η οποία βρίσκεται ...
στις πιπεριές τσίλι, η καψαϊκίνη, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.
Σε σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη –η ουσία που κάνει τις κόκκινες πιπεριές καυτές– προσκολλάται στις μεμβράνες των κυττάρων και δρα ως εξωτερικό προστατευτικό κέλυφος. Σε αρκετά υψηλές δόσεις όμως, προκαλεί απόπτωση στο καρκινικό κύτταρο, δηλαδή το κάνει να «αυτοκτονήσει».
Το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της καψαϊκίνης και να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό χάπι ή ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Σε παλαιότερη έρευνα βρέθηκε ότι η καψαϊκίνη κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αυτοκτονήσουν, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Η μελέτη βρήκε ότι η καψαϊκίνη μείωσε το μέγεθος των καρκινικών όγκων σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να έχουν ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Η ουσία προκάλεσε απόπτωση στο 80% των καρκινικών κυττάρων και δεν είχε παρενέργειες.
Πως δρα η καψαϊκίνη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μόριο της καψαϊκίνης δεσμεύεται την επιφάνεια του κυττάρου και επηρεάζει την μεμβράνη του, το στρώμα δηλαδή που περιβάλλει και προστατεύει το κύτταρο. Αν στη μεμβράνη του κυττάρου προσκολληθεί αρκετή ποσότητα από την ουσία, προκαλεί σχάση της κάτι που ενεργοποιεί τελικά το θάνατο του κυττάρου.
Έχει βρεθεί τέλος, ότι τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.