# #

9 Οκτ 2015

Καληνύχτα κ. Τσίπρα...



Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για να αποσυρθούν τα capital controls από τις ελληνικές τράπεζες, υποστήριξε σε ομιλία του στις ΗΠΑ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας.
O καθηγητής και υποδιοικητής της ΤτΕ, έθεσε με σαφή τρόπο τέσσερις προϋποθέσεις για να γίνει δυνατή η απόσυρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
"Η  ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi και τέλος ένα...
επενδυτικό σοκ”, είναι οι προϋποθέσεις, όπως υποστήριξε, για την έγκαιρη απόσυρση των capital controls θέτοντας έτσι έμμεσα και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατό.
Εμείς θα προσθέσουμε και μια πέμπτη προϋπόθεση: την εμπιστοσύνη. Αν δεν δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης σε σχέση με την πολιτική και οικονομική κατάσταση, όχι σε τέσσερα χρόνια δεν θα βγούμε από το μνημόνιο και θα περάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά ούτε σε 44.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δυστυχώς έχει μια στρεβλή εικόνα των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύει πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Επιπλέον πιστεύει πως η φοροδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με το φόβο και όχι με τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.
Κλίμα εμπιστοσύνης θα δημιουργηθεί όταν οι φόροι εκλογικευτούν, όταν δηλ. μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής και όταν η κυβέρνηση απογαλακτιστεί από τις παρασιτικές και παρασυνδικαλιστικές μαφίες του δημοσίου που δεν επιτρέπουν την δια της αξιολόγησης βελτίωση της ανταποδοτικότητας υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Η κυβέρνηση βολεύεται να πιστεύει ή να δείχνει πως πιστεύει πως η μερίδα του λέοντος της φοροδιαφυγής αφορά τις πολυεθνικές και όχι π.χ. τους εκπαιδευτικούς που στο σχολείο δεν εκτελούν επαρκώς τις υποχρεώσεις τους αλλά τις εκτελούν το απόγευμα έναντι αφορολόγητου εισοδήματος. Ο γονέας που χρειάζεται να πληρώνει φροντιστήριο ή φακελάκι για την υγεία δεν έχει κανένα κίνητρο να είναι εντάξει στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει πως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Αν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν ξεπεράσουν τα 200 δισ. ευρώ καμιά πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα υπάρξει στον ορίζοντα.
Επιπλέον μέσα σε πέντε-έξι χρόνια θα πρέπει να προσελκύσει πάνω από 100 δισ. ξένες επενδύσεις.
Η κυβέρνηση βαδίζει σε αδιέξοδο το οποίο το πολύ μέχρι το καλοκαίρι θα εκδηλωθεί με κατακόρυφη αύξηση της οικονομικής δυσπραγίας και κατάρρευση δημοσίων εσόδων και εισφορών.
Το να απειλεί ο αναπληρωτής υπουργός των οικονομικών κ. Αλεξιάδης πως τα "κομάντο" της εφορίας θα εισβάλουν στα σπίτια τα μεσάνυχτα για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή ή να συλλάβουν τις καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες,  δεν συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αλλά αυξάνει τη δυσπιστία.
Το να ακούγονται διάφορες γραφικότητες πως θα μπει ΕΝΦΙΑ στους Έλληνες που κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Μέτρα σαν και αυτό αποτελούν γραφικότητες γιατί στην Ελλάδα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά την απειλή κατασχέσεων έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 70 δισ. ευρώ.
Αν σε κάποιον που έχει ακίνητο στο Λονδίνο του ζητηθεί να καταβάλει φόρο και δεν το πράξει, ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αφού δεν μπορούν να του κατάσχουν το ακίνητο; Το πολύ-πολύ να τον αναγκάσουν να μην έρχεται στην Ελλάδα ούτε για διακοπές.
Αντί να εισπράξει το δημόσιο θα χάσει και κι από πάνω...
Η κυβέρνηση κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έπρεπε να κάνει. Αντί να αναδείξει την προτεραιότητα της επιστροφής των καταθέσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων βάζει μπροστά τη φοροδιαφυγή.
Αντί να κερδίσει την εμπιστοσύνη προσπαθεί να εκφοβίσει. Βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της και την καταστροφή της χώρας.
Σε τρεις με έξι μήνες θα το αντιληφθεί αλλά θα είναι αργά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.